Jos olet joskus käynyt Lohjan torilla katselemassa torimyyjiä tai ostoksilla, niin olet todennäköisesti tavannut myös Maakylän tuoretuotteen Jussi Lahtisen, joka tulee joka toripäivä Lopelta Lohjalle.

– Ensimmäisen kerran olin torilla isäni matkassa 1969 ja siitä lähtien Lohjan torilla on ollut iso merkitys elämälleni, jopa niin että koko kolmenkymmenen vuoden torimyyjäurani aikana olen joka vuosi ollut torilla, kertoo Lahtinen toriajastaan.

– Parasta torimyyjän työssä on nimenomaan asiakkaat ja se on hieno joka kesä huomata, kuinka vanhat tutut kesäasukkaat tulevat moikkaamaan tänne torille ja kertomaan, että täällä ollaan taas.

Torimyyjien arki ei ole paljoakaan vuosikymmenten aikana muuttunut. Lahtinen kertoo, kuinka toripäivä alkaa useimmiten aamuyön tunteina kolmen neljän aikoihin ja jatkuu aina alkuiltaan saakka. Kesäisin kun on hieno ilma, ja ihmiset ovat liikkeellä, on myös torimyyjillä kiirettä ja iloisia ihmisiä on kiva palvella. Mutta kylminä tammikuun päivinä, kun ihmisiä ei ole kuin kourallinen koko päivänä, saattavat asiakkaat käydä ihmettelemässä mitä ne yksittäiset torimyyjät siellä torilla oikein seisoskelevat.

– Kyllä sitä käytännössä pitää jokaista toripäivää varten tehdä kierros tutuilla maanviljelijöillä ja tavarantoimittajilla sekä kotiin mennessä että vielä toisen kerran, kun auton on kertaalleen kylmiöön purkanut. Aamulla sitten pitää auto taas lastata ja lähteä kohti toria.

Kun torimyyjä on vuosikymmenten aikana saanut itselleen toimivat tuottajat ja varman laadun, on työ toisaalta aika helppoa, joskin pitkiä päiviä täytyy tehdä viikosta toiseen. Lahtinen kertookin, että hänelle on muodostunut tutut ja turvalliset toimittajat jo noin viitisen vuotta sitten, eikä enää ole pakko lähteä etsimään uusia tuottajia tai viljelijöitä.

– Kun itse menee aina hakemaan tuotteet niin tietää mitä saa ja mitä voi torilla myydä. Tälläkin hetkellä meillä on hyvä valikoima kesän marjoista ja vihanneksista eli kannattaa tulla torille ostamaan tuoreita vihanneksia ja kasviksia.

Torimyyjien tulevaisuus

Torimyyjien tulevaisuus ei näytä valoisalta, koska kaikki tietävät, ettei torimyyjän ammatti ole sellainen, mistä voisi urakalla rahaa pankkitilille siirrellä tai kasvattaa toimintaa monille toreille. Siksi torimyyjien määrät ovat vähitellen vähentyneet ympäri Suomea eikä uusia suomalaisia torimyyjiä ole nähtävillä.

– Oma poika löysi paikkansa rekkakuskina ja vaikka tytär on mukana tässä toritoiminnassa, ei hän ole ajatellut jatkaa torimyyjänä sitten, kun itse siirryn eläkkeelle. Tarkoituksena on kyllä vielä jatkaa vähintään se kymmenkunta vuotta, jos ja kun vaan terveys sen sallii, mietti Lahtinen torilla.

Nyt tiistaina 9.7. Maakylän tuoretuote toimii Lohjan iltatorin isäntänä ja esiintymään astuu lavalle toinen kaveri Lopelta nimittäin laulava rekkamies Janne Tulkki & Tulinen Sydän. Bändi aloittelee jo klo 16, eikä Janneakaan tarvitse kauaa odotella.

– Jo pidemmän aikaa on suunnitelmissa ollut tarjota jotain takaisin lohjalaisille ja kun firman 50 vuotisjuhlavuosi on meneillään niin tällainen iltatori mahdollisuus tuli oikein sopivasti, ja kun vielä tunnen Jannen henkilökohtaisesti ja molemmat tulemme Lopelta niin ajattelin kerrankin tarjota lohjalaisille muutakin kuin vain Lopen perunoita.

Torimyyjä on elämäntapa-ammatti

Maakylän Tuotetuote työllistää oman perheen lisäksi kesällä aina 5-6 kesätyöntekijää ja tänä kesänä työntekijöitä on palkattu kuusi kappaletta.

– Monet kesätyöntekijöistä onneksi hakeutuvat useampana kesänä meille ja tälläkin kertaa meillä on neljä, jotka ovat aiemminkin olleet meillä töissä, joka tekee työnperehdyttämisestä helpompaa, kun tekijät jo osaavat edelliseltä vuodelta ja voivat auttaa uusien opettelussa. Tärkeintä meillä on asiakkaan huomioiminen ja kommunikointikyky sekä laskutaito, kertoo Lahtinen.

– Torimyyjän työ voi olla välillä aika yksinäistä huonona säänä talvella, mutta kesäkuukaudet auttavat aina jaksamaan vuodesta toiseen. Samoin vanhojen asiakkaiden kanssa jutteleminen ja tapaaminen ja heidän terveisensä muistuttavat siitä, miksi tätä työtä yleensäkään tekee.

Iltatorilla tiistaina 9.7.2019 Janne Tulkki

Janne Tulkin ohella torilla on luonnollisesti muutakin iltatori toimintaa ja käsityöläisiä torikojuilla. Kirpputori on lisäksi paloaseman tontin parkkipaikalla ja sen järjestää Lohjan työväenyhdistys ry. Jos taasen olet halukas tulemaan myymään torikojulle, kannattaa ottaa yhteyttä Tekevät Kädet ry:n puoleen.

Janne Tulkin & Tulinen Sydän-orkesterin esiintymisen seuraamien on torilla maksutonta ja bändi aloittelee kello 16. Maakylän tuoretuote tarjoilee esityksen osana omaa 50-vuotisjuhlavuottaan. Maakylän tuoretuote perustettiin vuonna 1969 ja siitä lähtien on Lohjan torille ilmestynyt yrityksen myyntiauto vuodesta toiseen aina toripäivinä.