Suomen kesä näytti lauantaina jälleen hyviä puoliaan antaen Aurlahteen tulleiden juhlavieraiden nauttia esityksistä ja paikalla olleiden myyntikojujen, -vaunujen ja – telttojen tuotteista ja antimista. Juhlapäivä veti Aurlahteen ihmisiä aamusta iltaan tasaisina määrinä siten, että pääesiintyjä Sannin ollessa esiintymislavalla, oli Aurlahden kentällä myös eniten ihmisiä.

Miten juhlat sitten onnistuivat? Kesätoimittajamme Aaro Kailasmaa kyseli ihmisiltä heidän ajatuksiaan ja kommenttejaan päivän juhlasta. Näitä kommentteja on nähtävillä kuvateksteissä. Näiden kommenttien lisäksi päivän aikana kuultiin myös vastakkaisia näkemyksiä, joskin suurin osa Aurlahdessa käyneistä lienevät nauttineen maksuttoman tapahtuman annista.

Juhlan alussa kuultiin myös juhlapuheita, joista kansanedustaja Joona Räsäsen puhe on luettavissa kokonaan internetistä.

– Hyvät ystävät, arvoisat lohjalaiset, Toivotan teidät kaikki kaupungin puolesta sydämellisesti tervetulleeksi Lohja 700-juhlavuoden pääjuhlaan. Juhlavuosi on jo tähän mennessä tarjonnut runsaasti ohjelmaa, tapahtumia ja näkemistä kaikenikäisille. Toivon, että mahdollisimman moni on päässyt juhlahumusta nauttimaan.

Haluan tässäkin tilaisuudessa kiittää kaupungin puolesta kaikkia lukuisia yhteistyökumppaneitamme, jotka omalla panoksellaan ovat mahdollistaneet tämän juhlavuoden toteutumisen. Jos jokin viesti vuodesta jälkipolville jää, niin olkoon se se, että yhteistyöllä saamme aikaiseksi vaikka mitä, kertoi Joona Räsänen juhlapuheensa aluksi.

Lohja 700 vuotta musisoi ja tarjosi ruokaa

Tämän pääasian ymmärsivät jo antiikin roomalaiset. Ihmisille tulee tarjota viihdettä ja syötävää. Tällä kertaa viihde oli ilmaista ja korkealuokkaista, viihdyttävää, mutta ruoka tarjoilut olivat sitten maksullisia, ja tarjolle oli tullut paljon erilaisia ruokapisteitä eri puolilta Suomea. Mikä sitten puuttui tapahtumasta?

Juhlavuoden pääjuhla alkoi perjantaina ja päättyi sunnuntaina. Lauantain päätapahtuma suoriutui varmaan suunnitelmien mukaisesti tarjoten kokemuksia ja muistoja kaikille paikalla olleille omalla tavallaan, mutta oliko se Lohja 700 vuotta juhla, vai yksi tämän vuoden monista juhlista muiden rinnalla. Monet vieraat kiittelivät hyviä järjestelyitä, mutta toisaalta koko tapahtuma-alueella ei ollut selkeätä infoa, mitä missäkin oli tarjolla, ja mitä mihinkin aikaan tapahtuisi. Suurin osa Aurlahteen tulleista oli etukäteen lukenut joko lehdistä tai sosiaalisesta mediasta aikataulusta esiintyjän, jota tulla katsomaan, mutta muuten tapahtuma-alueen tarjonta jäi hieman laimeaksi. Esimerkiksi lohjalaista yrittäjyyttä, tai Lohjan 700 vuotista historiaa ei varsinaisesti tapahtuma-alueella ollut esillä kuin juhlapuheissa.

Satoja kävijöitä päivällä ja kenttä täynnä Sannia katsomassa

Tapahtuman alku oli omistettu lapsille, ja tämä osa saikin jälkikäteen kiitosta tapahtumassa käyneiltä sosiaalisessa mediassa. Joskin osa myös kritisoi nopeasti pois purettuja lasten alueita. Päivän ohjelmaa kuten kaupunginorkesterin esitystä myös kiiteltiin hyvänä esimerkkinä siitä, kuinka ammattimainen orkesteri meillä Lohjalla onkaan, että saamme maksutta heidän esityksiään kuunnella erilaisissa tilaisuuksissa, kuten nyt Aurlahdessa. Kaupunginorkesteri säesti myös myöhemmin lavalla esiintyneitä artisteja, paitsi illan päättäneitä Safetyboxia ja Sannia.

Päivällä kentän tyhjyys sai koko tapahtuman hetkellisesti näyttämään epäonnistuneelta, mutta iltaa kohden Sannia katsomaan tulleet täyttivät kentän ja osoittivat kentän tarpeellisuuden – olisiko kentällä ollut mahdollista järjestää jotain päivälläkin – jotain lohjalaista? Tai esitellä lohjalaisuutta? Tapahtumaan oli lohjalaisille yrityksillä ja yhdistyksillä mahdollisuus varata myyntipiste eli koju 189 eurolla, mutta näitä varattuja kojuja oli paikalla kolme kappaletta. Oliko paikallisille yhdistyksille annetun paikan hinta liian korkea, vai eikö kiinnostusta tapahtumaa kohtaan ollut? Foodtruck-paikkoja oli tilaisuudessa varattuna enemmän, samoin muutaman myyjän telttapaikka, joissa toimintaansa oli esittelemässä mm. Aplico. Näin jälkikäteen tämä osio ei tapahtumasta onnistunut, niin kuin ei kaupungin lupaus tapahtumaan osallistuneille yrityksille: ”Tarjoamme yrityksellesi vahvan näkyvyyden alueella. Näkyvyys voi koostua esimerkiksi myyntipiste- tai tiedotejakelupaikasta, isoista banneripaikoista ja digitaalisesta viestinnästä. Tuemme tapahtumaa tiedottaen myös perinteisen printtimedian kautta.” Missään ei nimittäin ollut selvästi näkyvillä, mitä oli tarjolla ja missä.

Mitä seuraavaksi?

Koulut alkavat, elokuu on puolessa välissä ja vuotta on jäljellä yli neljä kuukautta. Mylohja.fi sivuston tapahtumalistaus listaa yli 80 tapahtumaa loppuvuodelle sisältäen musiikkia, messuja, taidetta, urheilua. Tapahtumia on paljon loppuvuodelle. Tällä hetkellä tapahtumissa ei ole yhtään yrittäjä/yritys-tapahtumaa, jollei Menneen Ajan Joulumarkkinoita sellaiseksi lasketa.

Lohja 700 vuotta juhlavuoden pääjuhla oli siis pääosin menetys viihdyttävä kesätapahtumana. Se antoi muistoja ja kokemuksia kävijöilleen ja sai ilon ihmisille, mikä lienee yksi tapahtuman tärkeimmistä antimista.

Tellervo (vas.) ja Maija-Liisa ihastelivat iltapäivällä Aurlahdesta aukeavaa maisemaa Lohjanjärvelle. “Tosi hyvät tunnelmat”, he kertovat. “Aiotaan olla niin pitkään, kun jaksetaan.” Maija-Liisa ja Tellervo selittävät, ettei tuttavia ole ihan vielä ehtinyt tulla vastaan. He kuitenkin uskovat päivän mittaan tapaavansa myös heitä. 

Sara Von Bell (vas.) sekä Alexa Toikka seurasivat tapahtuman kulkua Rantakenttää reunustavalta penkiltä. “Ihan mahtavat fiilikset!” tytöt selittävät innoissaan. He kertovat menevänsä hetken kuluttua kiertelemään ja tutustumaan tapahtuma-alueeseen paremmin.

Kuvassa Nella Kuosmanen (vas.), Ida Nurminen sekä Senja Hurme odottavat innoissaan Sannin keikkaa. Kuosmanen kertoo esiintyneensä päivällä pidetyssä tanssinäytöksessä. “Oli kivaa esiintyä! Päivä on ollut kokonaisuudessaankin tosi ilontäyteinen”. Hurme puolestaan selittää olleensa mukana Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston kuoro- sekä orkesteriesityksessä. “Ja on ollut todella mukava nähdä tuttuja”, hän sanoo.