Kolme lohjalaisnostajaa osallistui IKMF:n International Pentathlon championshipseihin, joka järjestettiin 30.11.–6.12. virtuaalikilpailuna. Saaliina Lohjan kahvakuulaurheilijoille saatiin yksi kulta ja yksi pronssi, kun Anastasia Stigell voitti naisten avoimen sarjan oman painoluokkansa ja Merja Jossfolk tuli veteraanisarjassa kolmanneksi.

Pentathlonissa nostetaan viisi eri lajia: rinnalleveto, rinnalleveto-punnerrus, työntö, puolitempaus ja vauhtipunnerrus. Jokainen laji kestää kuusi minuuttia ja lajien välissä on viiden minuutin tauko. Jokaisessa lajissa on myös maksimitoistomäärä, jonka saavutettua ei pisteitä enää kerry. Jokaiseen lajiin kilpailija saa valita haluamansa kuulakoon ja jokaisella kuulakoolla on kerroin, jolla hyväksytyt toistot kerrotaan. Pentathlonissa urheilija saa vaihtaa kuuden minuutin setin aikana vapaasti kättä, mutta kuulan saa laskea alas vasta, kun oma suoritus on valmis.

Voitto heti ensimmäisestä kilpailusta

Pentathlon-kilpailu oli Anastasia Stigellille ensimmäinen virallinen kahvakuulakilpailu. Naisten avoimessa sarjassa nostanut Stigell voitti hienosti oman painoluokkansa tuloksella 768 pistettä. 29-vuotias Stigell on harrastanut kahvakuulaa Hiiden Opiston ryhmässä ja tänä syksynä hän uskaltautui mukaan Lohjan kahvakuulaurheilijoiden kisaryhmään.

–Kisaryhmään siirtyminen oli jännittävää, mutta samalla hyvä tilaisuus saada kahvakuulaharjoittelusta tavoitteellisempaa, Stigell toteaa.

–Ensin ajattelin, että kisoihin on vielä hyvin aikaa harjoitella, mutta yhtäkkiä olikin vain viikko jäljellä sovittuun kuvausajankohtaan. Sitten alkoikin jo jännittää ja mietin, mihin olenkaan ryhtynyt. Kisapäivänä salilla oli ihanan rento ja kannustava ilmapiiri, joten jännitys vaihtui nopeasti innostukseksi. Kisa sujui hyvin ja sitä fiilistä suorituksen jälkeen en osaa edes kuvailla! kertoo 29-vuotias nostaja.

Menestystä veteraanisarjasta

Merja Jossfolk nosti veteraanisarjassa pronssille tuloksella 1041,75 pistettä. Kisaan oli ilmoittautunut 60 naista ja Jossfolkin tulos oli kaikkien naisten joukossa seitsemäs. Avoimessakin sarjassa Jossfolk olisi ollut painoluokkansa viides.

–Olen harjoitellut syksystä saakka kahvakuulamaratonin ohella pentathlonia. Ajattelin että pieni mahdollisuus olisi ollut saavuttaa Candidate Master of Sport tulos 1050 pistettä jo nyt, mutta 8,25 pistettä jäi puuttumaan, nauraa Jossfolk.

CMS-tulos oikeuttaa hakemaan maajoukkueeseen ensi vuoden EM- ja MM-kilpailuihin.

–Ei harmita. Alunperinkin oli tarkoitus tehdä CMS-tulos ensi vuoden SM-kisoissa, jotka muuten järjestetään Lohjalla maaliskuussa. Olen todella tyytyväinen ja kuulien painojen valinta meni täysin nappiin, toteaa Jossfolk.

Taina Riihimäki tuli veteraanisarjassa omassa painoluokassaan viidenneksi pisteillä 1034,25. Pääasiassa maratonia nostavalle Riihimäelle pentathlon oli ihan mukava kokemus.

–Vähän jäi hampaankoloon, eli ehkä vielä joskus kokeilen pentathlonia uudestaan, toteaa Riihimäki.

Harrasteryhmä starttaa, kun korona sallii sen

Lohjan kahvakuulaurheilijoiden kilpailuryhmä on treenannut syksyn omatoimisesti sekä pienryhmässä.

–Toiveena on, että ensi vuonna saadaan myös harrasteryhmä taas starttaamaan, mutta mennään koronaohjeistusten mukaan, toteaa Jossfolk.

–Tässä on monipuolinen ja edullinen harrastus, joka sopii miehille, naisille ja junioreille. Meidän seuran treenit kuuluvat 10 euron jäsenmaksuun ja seuran kuulilla voi harjoitella, vinkkaa Jossfolk.

Lohjan kahvakuulaurheilijat löytää parhaiten Facebookista.