Satu Kataja-Portti ja Johanna Österberg ovat avanneet kehonhuoltoa ja -hallintaa tarjoavan Method Putkisto -kehonhuoltostudion Lohjan keskustaan. Toiminta perustuu suomalaisen Marja Putkiston kehittämään kehonhuoltometodiin. Sen puitteissa Lohjan studio tarjoaa palautumiseen erikoistunutta kevyt ohjelmaa, koko kehoa huoltavia sekä vahvistavia original-tunteja, kasvojen ja niska-hartiaseudun kireyksiin pureutuvaa kasvoklinikkaa sekä keskivartaloa voimistavaa pilatesta.

–Kevyt ohjelma on palautumiseen ja stressin poistoon erikoistunut ohjelma. Se on ollut nyt suosittu. Ihmisillä on ollut tarve palautua koronan aiheuttamasta henkisestä ja fyysisestä kuormituksesta, he avaavat.

Kasvoklinikassa puolestaan pureudutaan kasvojen, pään ja ylävartalon asennon tasapainottamiseen sekä ilmelihasten vahvistamiseen niin, että kasvojen tasapaino paranee. Kasvoklinikalla on kasvoja kohottava ja silottava vaikutus, mutta se ei ole päätavoite.

–Nykyään tuijotetaan paljon päätteitä, mikä aiheuttaa silmien väsymistä. Silmät kuitenkin ohjaavat ryhtiämme ja asentoamme, joten kasvoklinikkaharjoitteet ovat erinomaisia kaikille ruutua tuijottaville, eli meille kaikille, Österberg kertoo.

Original-tunnilla paneudutaan kehonhuoltoon ja -hallintaan, tehdään venytyksiä ja syväjumppaharjoituksia. Myös eri hengitystekniikoiden rooli on tärkeä. Pilateksessa taas on enemmän vauhtia ja hikisempää treeniä.

–Jos esimerkiksi selässä on jumitiloja, tämä on oikea paikka. Pilates parantaa selkärangan liikkuvuutta ja vahvistaa keskivartalon lihaksia, Österberg vinkkaa.

Tunnit sopivat kaikenikäisille ja -kuntoisille. Niistä voi saada eväitä myös moneen muuhun liikuntalajiin tai kuntosalitreeniin.

Oppi omasta kehosta

Method Putkisto tarkoittaa oppia omasta kehosta.

–Opimme tunnistamaan oman kehomme ja siitä tulevat viestit. Myös Method Putkisto -ohjaajakoulutus käydään läpi oman kehon kautta, jolloin muodostuu omakohtainen kokemus. Sen kautta on helpompi peilata asiakkaiden kokemuksia, Österberg sanoo.

Method Putkistossa opetellaan liikkumisen perusteita, joten siitä on hyötyä kaikille aloittelijoista huippu-urheilijoille. Tuloksia saadaan aikaan yksinkertaisilla perusasioilla. Kataja-Portille ja Österbergille kyseinen metodi on ollut niin mullistava, että he jaksaisivat puhua siitä tuntikausia.

–Olen toiminut 18 vuotta liikunta-alalla ja käynyt vuosien varrella lukuisia alan koulutuksia. Method Putkisto on ainoa, jonka kohdalla olen joutunut tekemään töitä itseni kanssa, kun ohjeet eivät tule ulkopuolelta. Tässä lähdetään liikkeelle perusasioista, jokaisen oman kehon rakenteesta eli luiden ja nivelten asennosta. Keho linjataan ensin tasapainoiseksi venyttämällä kiristävät lihakset niin, että luusto ja nivelet asettuvat omaan optimiasentoonsa, johon ne vahvistetaan Method Putkiston syväjumppaharjoittein, Österberg avaa.

–Ihmiset ovat nykyään hyvin vierautuneita omista kehoistaan. Mitä vain voidaan mitata ja katsoa erilaisista mittareista. Itse ajattelen, että oman kehon tuntemus on ensisijainen mittari esimerkiksi unen laadun tarkkailuun, mittarista sen voi sitten todentaa, hän jatkaa.

Metodi sai alkunsa Marja Putkiston omista kokemuksista.

–Marja koki, ettei hänen kehonsa toimi niin kuin hän haluaisi. Tuntui, että lihakset kiristävät, ovat liian lyhyet ja vetävät luita vääriin asentoihin. Syntyi suomalainen menetelmä, joka on ollut olemassa nyt 35 vuotta ja joka kehittyy jatkuvasti, Österberg kertoo.

Satu Kataja-Portti (vas) ja Johanna Österberg avasivat Method Putkisto -kehonhuoltostudion Lohjalle. Sinne ovat tervetulleita kaikkia iästä ja liikuntataustasta riippumatta, sillä hyödyllisiä harjoituksia löytyy niin aloittelijoille kuin huippu-urheilijoillekin.

Korona ei katkaissut tunteja, vaan siirsi ne verkkoon

Lohjan kehonhuoltostudio sai alkunsa pop up -studiosta, jota Österberg piti Lohjalla vuoden verran.

–Aloitin toiminnan pienimuotoisesti ja tein pienryhmä- ja yksilöohjausta. Satu oli silloin asiakkaani. Tiesin, että hänellä on alan koulutusta personal trainerina ja että hän oli ollut jo aiemmin menossa Method Putkisto -koulutukseen. Kysyin, kuinka tosissaan hän oli silloin ollut ja kerroin, että tarvitsisin tähän kaverin, Österberg kertoo.

Kataja-Portti oli kiinnostunut, joten yhteistä toimintaa alettiin suunnitella. Viime keväänä löytyi hyvä tilakin aivan Lohjan keskustasta, Kino Vaakunan vierestä. Ensimmäiset tunnit pidettiin samalla viikolla, jolloin korona rantautui kunnolla Suomeen.

–Siirsimme silloin kaikki tuntimme online-tunneiksi, joten toiminta ei katkennut, vaikka korona sitä kovasti yrittikin, kertoo Österberg.

Koronan aiheuttamasta muutoksesta oli jopa hyötyä, sillä online-tunnit luovat uudenlaisia mahdollisuuksia osallistua tunneille kaukaakin, jos omalta paikkakunnalta ei esimerkiksi löydy mieleisiä tunteja.

–Ilman sitä meille ei olisi Lohjan lisäksi asiakkaita ympäri Suomea esimerkiksi Vaasasta, Oulusta, Kajaanista, Inarista ja Helsingistä, sanoo Kataja-Portti.

Etäyhteydet antavat paljon mahdollisuuksia ja muokkaavat myös liikunta-alaa, mutta kasvotusten kohtaamiselle on silti paikkansa.

–On tärkeää ainakin välillä nähdä, miten asiakas tekee liikkeet, ettei hän satuta itseään, Kataja-Portti sanoo.

–Se on myös kohtaamista ihmiseltä ihmiselle, lisää Österberg.

Online-tunnille tai studiolle

Tunneille voi osallistua joko verkossa online-tunnin kautta tai studiolla toteutettavalle pienryhmätunnille.

–Pienessä ryhmässä jokainen asiakas ehditään huomioida ja ihmisten on helpompi puhua. Vuorovaikutus on kaksisuuntaista ja tunneilla nauretaan ja höpötellään, Österberg kertoo.

Lisäksi voi tulla yksilöohjaukseen.

Alkuun pääsee hyvin vaikkapa Marja Putkiston Kaunis ja solakka keho -kirjaan perustuvalla, 30 päivän teho-ohjelmalla, joka alkaa 26.9. Tapaamisia on studiolla kerran viikossa, muuten harjoitukset tehdään päivittäin itsenäisesti kotona.

–Se on helppo aloitus tälle harjoittelulle ja muutokselle, vinkkaa Kataja-Portti.

SMS