Kirjailija Eeva Joenpellon syntymästä tuli 17.6.2021 kuluneeksi 100 vuotta. Joenpellon juhlavuoden kunniaksi Laurentius-talon, Lohjan pääkirjaston ja Lohjan Pyhän Laurin kirkon välisellä alueella oleva aukio nimettiin Eeva Joenpellon aukioksi (Eeva Joenpeltos plats). Aukiolla ei ole aiemmin ollut nimeä asemakaavassa. Eeva Joenpelto -seura oli toivonut nimikkopuistoa lähelle Lohjan Talvisotaan lähteneiden muistopatsasta. Keskeisellä paikalla sijaitsevalta aukiolta on myös näköyhteys Joenpellon opinahjon, Lohjan Yhteislyseon suuntaan.

Aukion avajaisia vietettiin 17.6. Puheen piti vetovoimalautakunnan kaupunkisisältöjaoston puheenjohtaja Katri Piiparinen ja musiikista vastasivat klarinetisti Kimmo Leppälä ja kontrabasisti Peter Grans Lohjan kaupunginorkesterista.

–Tämä kirjailija on ansainnut meidän kunnioituksemme. Sata vuotta sitten syntyi nainen, jonka kirjallinen tuotanto etsii vertaistaan Suomessa. Myös hänen roolinsa kulttuurielämän vaikuttajana on kansallisesti suuri. Hän toi tunnetuksi läntistä Uuttamaata ja rakasta Lohjaamme, jonka miljööstä hän ammensi tarinoihinsa ja kuvasi tämän alueen ihmisiä, heidän kohtaloitaan ja painiskeluaan muuttuvissa yhteiskunnallisissa olosuhteissa, Piiparinen sanoi puheessaan.

Eeva Joenpelto (1921–2004) oli 1900-luvun merkittävimpiä kotimaisia kirjailijoita. Hän syntyi, kuoli ja kirjoitti pääosan tuotannostaan Sammatissa. Kirjailijanuransa aikana hän julkaisi 26 romaania, joista tunnetuimpiin kuuluu neliosainen Lohja-sarja. Teoksistaan hän sai mm. kuusi valtion kirjallisuuspalkintoa, Pro Finlandia -mitalin sekä Finlandia-palkinnon (1994) kirjastaan Tuomari Müller hieno mies.

–Joenpelto kuvasi kirjoissaan kokonaisvaltaisesti ihmistä yhteisönsä jäsenenä. Yhä uudet sukupolvet voivat löytää tarttumapintaa ja samaistumiskohteita Joenpellon tarinoista, Piiparinen totesi.

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralla Joenpelto keräsi voimansa mm. 1990-luvulla, kun moottoritien sisääntulotietä suunniteltiin Lohjan Pyhän Laurin kirkon viereen, läpi lohjalaisen kulttuurimaiseman.

–Hänen mielestään tien veto kirkkomaan vierestä oli skandaali, Piiparinen toteaa.

Kuten tiedämme, moottoritien sisääntulotie kulkee nykyään toisaalla.

Aukion vihkimistilaisuuden voi katsoa Lohjan Kulttuuripolun Youtube-kanavalta.

Vetovoimalautakunnan kaupunkisisältöjaoston puheenjohtaja Katri Piiparinen piti puheen ja Lohjan kaupunginorkesteri klarinetisti Kimmo Leppälä ja kontrabasisti Peter Grans musisoivat Eeva Joenpellon aukion avajaisissa.

Juhlavuoden tapahtumia

Eeva Joenpellon aukiolle rakennetaan kesän 2021 aikana amfiteatteri, jonka yhteyteen tulee muistolaatta. Kaupunkisisältöjohtaja Merja Lonkainen kertoo, että amfiteatteria tullaan käyttämään mm. erilaisissa kulttuuritapahtumissa ja opetuskäytössä. Eeva Joenpellon aukion avajaistapahtuma on tarkoitus järjestää Tapahtumien iltana pe 20.8. Sen lisäksi Lohjalla järjestetään monenlaista muutakin ohjelmaa Joenpellon juhlavuoden kunniaksi.

Vaahterateatteri esittää Sammatissa 17.6.-11.7. välisenä aikana Joenpellon Finlandia-palkittuun teokseen Tuomari Müller hieno mies pohjautuvaa näytelmää. Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Anna Rimpinen.

Joenpellon kirjailijantyötä ja elämää esittelevät Paluu juurille -näyttely on esillä Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa 7.7.–11.9. Joenpellon syntymäpäiväjuhlaa vietetään la 14.8. klo 12.00–15.30 Sammatin koululla. Kirjallisuusseminaari järjestetään la 9.10.

Eeva Joenpelto. Tänä kesänä on mahdollisuus päästä opastetulle kierrokselle Vares-Kantolan kirjailijakotiin. (Kuva: Kai Honkanen. Kuvan omistaa Museovirasto)

Opastettuja kierroksia Vares-Kantolassa

Eeva Joenpellon juhlavuotena on myös mahdollista päästä ainutlaatuisille opastetuille kierroksille Sammatissa sijaitsevaan WSOY:n kirjallisuussäätiön omistamaan Vares-Kantolan kirjailijakotiin. Kierrokset järjestetään yhteistyössä WSOY:n kirjallisuussäätiön, Lohjan kaupungin matkailun ja Lohjan kirjaston kanssa. Oppaina toimivat Lohjan Oppaat ry:n oppaat Torsti Salonen ja Päivi Landen. Kierroksilla on mukana myös WSOY:n kirjallisuussäätiön edustaja.

Joenpelto rakennutti Vares-Kantolan synnyinseudulleen kodikseen 1970-luvulla. Myöhemmin hän testamenttasi sen WSOY:n kirjallisuussäätiölle nimeään kantavaksi kirjailijakodiksi ja annettavaksi pitkää proosaa kirjoittavan kirjailijan käyttöön. Talossa on asunut ja työskennellyt kirjailija vuodesta 2005 lähtien.

Noin 1,5 tuntia kestävällä opastetulla kierroksella kuullaan tarinoita Joenpellon elämästä, ympäristöstä ja kirjallisuudesta, tutustutaan Vares-Kantolan kirjailijakotiin ja nähdään Eeva Joenpellon samalla tontilla sijaitseva lapsuudenkoti ulkoa päin. Kierroksia järjestetään 12 kpl aikavälillä 20.7.–31.7. (Liput: NetTicket ja Lohjan matkailu)

SMS