Kati Rusanen ja Pasi Rajala ovat aloittaneet Lohjan Kotipizzan uusina yrittäjinä. Yrittäjien lisäksi muuttui myös ravintolan ilme.

–Työntekijöille saatiin remontissa lisää tilaa. Paistotilat olivat ennen ahtaat ja hankalat, mutta nyt ne ovat ammattimaiset. Myös asiakastilojen viihtyisyyttä lisättiin, Rusanen kertoo.

Uudistunut Kotipizza avasi ovensa asiakkaille 8.6.

–Se oli huippupäivä. Ihmiset olivat selvästi odottaneet, että avaamme. Kiitosta tuli, kun ravintolassa on nyt hienonnäköistä, Rusanen iloitsee.

Osa vanhoista työntekijöistä jatkaa myös Rusasen aikana, joten ravintolassa on vastassa tuttuja kasvoja jatkossakin. Myös uusia työntekijöitä on palkattu.

Rusasella on takanaan pitkä ura Kotipizza-yrittäjänä. Nyt hän palaa tavallaan juurilleen, sillä Rusasen ura Kotipizzassa alkoi Lohjalla vuonna 1994.

–Silloin laman jälkeisinä vuosina ei ollut paljon työpaikkoja tarjolla. Kaverini suositteli Kotipizzaa, joten menin sinne sillä periaatteella, että ollaan tässä nyt jonkin aikaa ja katsotaan sitten jotain muuta, Rusanen kertoo.

Hän viihtyi Kotipizzassa kuitenkin niin hyvin, että päätyi itse Kotipizza-yrittäjäksi ostettuaan Laurinkadun Kotipizzan kesällä 2000. Pari vuotta myöhemmin hän hankki toisen Kotipizzan Kauppakadulta. Lohjan nykyinen Kotipizza sijaitsee viereisessä korttelissa. Paluu Lohjalle on tuntunut Rusasesta oikein hyvältä.

–On kiva tulla taas tuttuun ympäristöön. Kun kehittelin Lohjan paikan ostoa, en vielä tajunnutkaan, kuinka kiva on palata Lohjalle. On todella mukava tulla tänne takaisin. Lohjalla on aina ollut kiva pitää ravintolaa. Aiemminkin luovuin Lohjan ravintolasta vain siksi, että sain siitä niin hyvän tarjouksen, ettei siitä voinut kieltäytyä, Rusanen kertoo.

Lohja on hänelle muutenkin läheinen paikka, sillä hän asui kaupungissa vuodet 1991–2010, muutti sitten Nummi-Pusulaan ja päätyi kuntaliitoksen myötä parin vuoden päästä takaisin lohjalaiseksi.

Paluu Lohjalle tuntuu Kati Rusasesta hyvältä.

Pizza maistuu lohjalaisille

Tällä hetkellä Rusanen johtaa Lohjan lisäksi kolmea muutakin Kotipizza-ravintolaa, jotka sijaitsevat Keravalla, Hyvinkäällä ja Järvenpäässä. Työntekijöitä niissä on yhteensä noin 60.

–Olen löytänyt hyvät paikat ravintoloille. Lohja sopii hyvin yritykseni kuvioon, Rusanen iloitsee.

Rusasen yrittäjäkumppani Pasi Rajala on lisäksi Riihimäen Kotipizzan yrittäjä. Myös Rajalan Kotipizza-ura alkoi 1990-luvulla.

Rusanen kokee Kotipizzan yrittäjäystävälliseksi ketjuksi, jonka ravintoloiden yrittäjät tukevat toisiaan.

–Saa vertaistukea ja voi jakaa ongelmia. Olen saanut toisista yrittäjistä myös ystäviä.

Hänen oma aikansa menee nykyään pitkälti toimistotöissä, mutta välillä on mukava paistaa pari pizzaakin.

–Välillä on kiva tehdä käsillä. Pidän ravintolatyöstä. Se on hektistä ja vaihtelevaa, touhua on paljon, Rusanen kertoo.

Myös pizzat maistuvat hänelle edelleen.

–Pidän pizasta. Se on hyvää työpäiväruokaa, eikä siihen kyllästy, kun erilaisia vaihtoehtoja on niin paljon. Pidän etenkin lankkupizzoista. Niihin saa raikkautta mm. rucolasta, mozarellasta ja tomaatista.

Pizza maistuu hyvin myös lohjalaisille.

–Lohjan Kotipizza on lähialueen kärkiravintoloita.

Remontissa uudistettiin niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin tiloja.

Kymmenestä peruspizzasta valtavaan täytevalikoimaan

Rusasen uran aikana Kotipizza on muuttunut paljon.

–Alkuun listalla oli kymmenen peruspizzaa. Pizzojen ja täytteiden kirjo on kasvanut valtavasti niistä ajoista. Nykyään on paljon erilaisia vaihtoehtoja, myös vegaanisia ja gluteenittomia. Ruokailuun ylipäätään on tullut erilaisia genrejä, terveellisyys on korostunut ja vaihtoehdot kehittyneet.

Rusanen kertoo, että pizzojen raaka-aineiden kotimaisuusaste on niin korkea kuin mahdollista.

–Ananasta ja tonnikalaa Suomesta ei saa, mutta kaikki sellainen on kotimaista, mitä Suomesta saa ja mitä täällä pystyy kasvattamaan.

Yksi suuri kehitysharppaus on otettu myös kotiinkuljetuksessa.

–Kuljetus on automatisoitunut ja nopeutunut, kun iso osa tilauksista tulee verkossa ja myös maksetaan siellä valmiiksi. Se nopeuttaa kuljetuksia. Ennen kotiinkuljetus oli juhlajuttu, mutta nykyään se on osa arkea vähänkin isommissa kaupungeissa.

Kotiinkuljetus on suosittua, mutta syödään nykyään paikan päällä ravintolassakin, itse asiassa jopa enemmän kuin ennen.

–Ennen ravintolat olivat pieniä ja suuri osa asiakkaista haki pizzan mukaan kotiin, Rusanen toteaa.

SMS