Lohjan rekisteröityneet yöpymiset kasvavat tilastojen mukaan nopeammin kuin koko maassa keskimäärin. Koko maassa rekisteröityneet yöpymiset kasvoivat maaliskuussa +7,3 prosenttia, kun Lohjalla kasvua mitattiin jopa +25% edelliseen vuoteen verrattuna. Myös vuoden 2019 maaliskuun taso ohitettiin selvästi. 700-vuotias Lohja kiinnostaa erityisesti kotimaisia matkailijoita, sillä Tilastokeskuksen mukaan 91% kaikista kävijöistä oli kotimaisia.

Majoitusmyynnin määrässä mitattuna kasvua oli yli 30% enemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikki majoitusliiketoiminnan kannattavuutta mittaavat mittarit, kuten yöpymisen keskihinta ja huoneista saatava tuotto näyttävät olevan Lohjalla kasvussa. Myös perinteisesti koronan jälkeisenä vertailuarvona pidetty vuosi 2019 peitottiin lukujen puitteissa selvästi.

Lohja onkin merkittävä matkailukunta, kun tarkastellaan koko Länsi-Uudenmaan aluetta. Lohjan osuus koko Länsi-Uusimaan rekisteröityneistä yöpymisistä oli peräti 73%. Lohjan matkailulla menee siis hyvin. Lohjalla on matkailijoille paljon kiinnostavaa nähtävää, ja alueen yrittäjät ovat aktiivisia. Matkailun kasvua selittää myös Lohjalla pidetyt asuntomessut sekä lyhyt etäisyys Helsinkiin.

Tänä vuonna juhlavuoden tapahtumatkin tuovat kaupunkiin varmasti uusia matkailijoita.

Gasthausin yrittäjä Mervi Leinosen mukaan osasyy matkailun positiivisiin lukuihin saattaa olla alueen tapahtumissa, joita on pidetty vasta nyt koronapandemian viivästyttämänä.

-Meidän näkökulmastamme osittain tässä majoituksen kasvussa on varmasti kyse siitä, että tapahtumia jouduttiin korona-aikana paljon siirtämään ja perumaan, Leinonen kertoo.

Kaksi peräkkäistä kevättä ovatkin olleet pandemian vuoksia hieman hiljaiseloa. Nyt tilanteen palautuessa normaalia kohti on myös matkailussa palattu normaalitilaan.

-Ihmiset onneksi liikkuu nyt merkittävän paljon enemmän kuin esimerkiksi vuosi sitten, Leinonen toteaa.

Lohjan juhlavuodellakaan tuskin on vielä suurempaa vaikutusta tilastoihin. Juhlavuoden tapahtumat eivät ole vielä kunnolla päässeet alkamaan, joten majoitusmäärissä ei näy suoranaista vaikutusta.

Alkuvuosi onkin ollut kaupungissa suhteellisen hiljaista ja rauhallista tapahtumavuoden puolesta. Kesää kohti kuljettaessa tilanne tulee kuitenkin muuttumaan, kun juhlavuoden tapahtumia alkaa olemaan enemmän.

Alkuvuodesta on yleensä hiljaisempaa

Leinosen mukaan tammi-, helmi- ja maaliskuu ovat normaalisti hotelille vuoden hiljaisimpia kuukausia, jotka vetävät majoitusastetta alaspäin. Viikonloppumajoittujat löytävät tiensä Gasthausiin etenkin silloin, kun Lohjalla on tapahtumia. Kävijöitä ei kuitenkaan ole tasaisesti; kesällä on kiirettä ja talvella hiljaisempaa.

-Meidän oma tilanne on ollut jo usean vuoden ajan sellainen että majoitusaste vuotuisella tasolla on keskiarvolta 60%. Se on alueen muihin majoituslaitoksiin verrattuna hyvä luku, hän toteaa.

Talvella hotellissa on arkisin yleensä kiireisiä, kun taas viikonloppuisin liikkuminen vähenee verrattuna kesään, jolloin ihmiset ovat aktiivisempia.

-Kesäkuukaudet on se missä myynti konkretisoituu. Silloin olemme täynnä arkisin sekä viikonloppuisin, Leinonen toteaa.

Aiempina vuosina esimerkiksi Asuntomessut nostivat hotellin majoitusasteen ennätyslukuihin. Viime kesäkään ei niistä luvuista paljoa jäänyt jälkeen.

-Ihmiset koronan jälkeen selkeästi järjestävät taas juhlia ja matkustelevat jo normaaliin tapaan,

-Tottakai toivon ja odotan hyvää kesää kuten viime kesäkin oli, Leinonen kertoo.

Hotellista löytyy 18 huonetta. Majoittumaan mahtuu ilman lisävuoteita 27 henkeä ja niiden kanssa 35 henkeä. Kesäaikaan käytössä on myös erillinen hirsiaitta. Saunatiloja vuokrataan viikonloppuisin myös ulkopuolisille.

Hotellissa toimii myös ravintola, joka on avoinna kaikille. Ravintola palvelee maanantaista lauantaihin klo 15-22 ja se on myös erityisen suosittu paikka yksityistilaisuuksien kuten syntymäpäivien, muistotilaisuuksien ja ylioppilasjuhlien järjestämiseen.

-Lähes viikoittain on joku yksityistilaisuus tiloissa, Leinonen kertoo.

Gasthausin ravintola on tunnettu myös teemailloistaan, kuten Bliniviikoista, joka on ollut paikallisten suosima tapahtuma jo pitkään. Esimerkiksi tänä vuonna äitienpäivälounaalla Gasthausilla on palattu noutopöytäruokailuun, kun vielä viime vuonna koronan takia ruokailu hoidettiin à la carte-annoksina.

Pääasiakaskunta hotellilla on lohjalaisiin teollisuusyrityksiin ja lohjalaisiin yrityksiin töihin tulevaan alihankinnan työntekijöitä ja toimihenkilöitä.

–Meillä on arkiasiakkaina mm. rakennusporukoita ja tehtaiden kunnossapitomiehiä, Leinonen kertoo.

Ulkomaalaisten osuus yöpyjissä verrattuna esimerkiksi viime vuoteen on kasvanut tänä vuonna merkittävästi.

-Se on iloista havaita, että myös ulkomaalaisia matkailijoita liikkuu enemmän nyt Lohjalla, Leinonen kertoo.

Keväästä ja talvikaudesta myös ulkomaalaisten asiakkaiden majoitukset ovat arkisin usein työmatkaliikennettä eivätkä niinkään lomaliikennettä. Matkaajia tulee eniten Euroopasta, mutta myös Japanista ja Kiinasta saapuu hotelille majoittujia.

Rantajamit ja pyöräily tuovat Lohjalle majoittujia

Rantajamit ovat yksi Lohjan suurimmista tapahtumista, jolloin majoitusvaraukset tehdään jo vuotta aiemmin. Gasthausin huoneet festariviikonlopulle ovatkin olleet jo kuukausia etukäteen loppuunmyytyjä, ja esimerkiksi tällä hetkellä jamien ensimmäiselle päivälle on jäljellä vain yksittäisiä huoneita.

-Torstaille on yksittäisiä huoneita jäljellä ja peruutuksiin voi tietty aina jonottaa, Leinonen kertoo.

Lohja700 -juhlavuoden pääjuhla on toinen tapahtuma, johon on majoituksen suhteen tehty jo varauksia.

-Ihmiset jättävät tänä päivänä muutekin majoituksen varaamisen aika myöhäiseen ajankohtaan, niin yrityksen kuin yksityishenkilötkin, Leinonen kertoo.

Lauantaiaamuna saattaa olla esimerkiksi kolme kahden hengen huoneita vapaana ja iltaan mennessä ne ovatkin jo varattu. Vielä saman päivän aikana monet matkailijat vasta suunnittelevat majoitusta ja matkan kulkua. Erikseen ovat tietty perhejuhlat ja vastaavat, jotka suunnitellaan ja varataan jo hyvissä ajoin.

Lohjanjärven ympäripyöräilykin näkyy hotelilla, kun ulkopaikkakunnilta saapuvia pyöräilijöitä majoittuu hotellissa. Ylipäätään pyöräilijöiden majoittumiset Lohjalla ovat lisääntyneet kesäaikana.

-Ihmiset liikkuvat sähköpyörillä ja tavallisilla pyörillä nykyään pitkiäkin matkoja.

On ulkomaalaisiakin asiakkaita, jotka ovat tulleet kiertämään Suomea polkupyörillä.

-Tämänkaltainen matkustelu on mielestäni viimeisen parin vuoden aikana ollut voimakkaammin kasvava ilmiö, Leinonen kertoo.

Staycation on englanninkielinen termi, joka tarkoittaa lomailua kotikaupungissa tai kotona, sen sijaan että matkustaisi jonnekin kauemmaksi. Staycationin idea on nauttia lomasta ja rentoutua, mutta säästää matkakuluissa ja välttää matkustamisen tuomaa stressiä. Staycationin aikana ihmiset voivat esimerkiksi tutustua omaan kaupunkiinsa uudella tavalla, vierailla paikallisissa nähtävyyksissä ja ravintoloissa, rentoutua kotona tai harrastaa paikallisia aktiviteetteja. Staycation on siis hyvä vaihtoehto ihmisille, jotka haluavat lomailla, mutta eivät halua tai pysty matkustamaan kauemmas.

Leinosen mukaan myös heidän hotellissaan majoittuu paljon paikkakuntalaisia.

-Jos asut hieman kauempana esimerkiksi yli 20 kilometriä keskustasta ja tulet keskustaan illanviettoon vaikkapa ravintolaan tai teatteriin, niin onhan se toisaalta järkevämpää ja helpompaa jäädä yöksi hotelliin kuin esimerkiksi yrittää saada taksi kotiinpäin illanvieton jälkeen.

Lohjanjärvi ja kaivos ovat matkailulle tärkeimmät vetonaulat

-Kun ulkomaalainen tulee Lohjalle matkalle turistina niin melkein aina ensimmäinen kysymys on että missä Lohjanjärvi sijaitsee, Leinonen kertoo.

Hän lisää, että rannan kehittäminen ja järven hyödyntäminen yritystoiminnassa ja matkailussa on varmasti kannattavaa matkailun vetovoiman lisäämisen kannalta, mutta kuitenkaan mitään suurempia konkreettisia toimenpiteitä, jolla matkailua saataisiin kehitetyttä ei paljolti ole. Lohjan kaupunki tukee ja kuuntelee kuitenkin paikallisia matkailualan yrittäjiä parhaansa mukaan ja pyrkii kehittämään palveluita palautteen avulla.

Leinonen toteaakin, että esimerkiksi Tytyrin kaivos on tärkeä osa Lohjan matkailua ja monelle se tunnetuin nähtävyys alueella.Muita Lohjalla tunnetuja nähtävyyksiä kaivoksen lisäksi ovat varmasti Pyhän Laurin kirkko, Lohjanjärvi ja esimeriksi Paavolan tammi.

-Täällä ei ole samanlaisia nähtävyyksiä tai vanhaa kaupunkia missä kierrellä kuin esimerkiksi Turussa tai Porvoossa.