Lohjan nuorisotyö on laittanut käyntiin lauantaisin toimivan moottoripajatoiminnan Lohjan nuorisopaja Tuuman tiloissa Sairaalatie 4:ssä. Lauantaisin klo 13–16 alkava toiminta on suunnattu 14–17-vuotialle nuorille, jotka ovat kiinnostuneita moottoreista ja moottoriajoneuvoista. Moottoripajalla ropaillaan pääasiassa mopoja, moottoripyöriä ja autoja. Pajalle on tullut kierrätyskeskuksesta lahjoituksena erilaisia muitakin moottorilla varustettuja laitteita, kuten trimmeri, jyrsijä, moottorisahoja ja pikkumopoja. Myös niitä on huollettu. Näitä olemme laittaneet myyntiin Lohjan kaupungin nuorisotyön Tuuman kierrätyskeskukseen. Myyntituloina saatavat rahat käytämme moottoripajan hyväksi. Moottoripajaan nuori voi tuoda myös oman mopon, skootterin, moottoripyörän tai vaikka oman polkupyörän huoltoon.

Moottoripaja tilat ovat hyvät, vaikkakin vanhat. Tiloissa on autohallitilaa ja mopolle on oma tilansa. Alueelta löytyy myös halli/varastotilaa, mikä helpottaa autojen säilytystä. Meillä on oma kahvihuone ja pidämme vapaasti kahvitaukoja. Grillaamme myös joka kerta ulkona. Tauoilla pidämme hyviä juttutuokioita.

Lohjan moottoripajalla on tällä hetkellä työn alla kaksi omaa mopoa ja kaksi autoa, joita ollaan huoltamassa ratakilpailuihin. Aseman kirkko/Steissi on myös vahva yhteistyökumppani ja heiltä on mukana vapaaehtoisia aikuisia, joista vahvasti vetovastuussa on Jani Peräkylä. Heidän kauttaan pääsemme harrastamaan kartingia. Heillä on kymmenen karting-autoa, joista kahta huolletaan nyt moottoripajalla. Niillä on tarkoitus ajaa jäärata-ajossa helmikuussa.

Lohjan nuorisotyö vastaa moottoripajasta. Vastuuhenkilönä on nuoriso-ohjaaja Taisto Soini ja työparina hänellä on nuoriso-ohjaaja Jan Böckerman. Moottoripajalla on myös vahva vapaaehtoisten aikuisten ryhmä. Heitä on kymmenkunta. Ilman heitä toiminta olisi ohkaista, koska heillä on monella vahva kokemus, tieto ja koulutus siitä, miten eri moottorit toimivat. Moottoripajalla on aina vähintään kaksi aikuista, mutta pyrimme siihen, että heitä olisi aina kolme. Tällä takaamme turvallisen ja viihtyisän toiminnan pajalla. Lisää vapaaehtoisia aikuisia mahtuu vielä mukaan toimintaan. Pyrimme siihen, että toiminta ei vie kohtuuttomasti viikonloppuaikaa yhdeltä aikuiselta, vaan hän olisi toiminnassa mukana kerran tai kaksi kuussa. Pajapäiviä on tarkoitus lisätä tulevaisuudessa mahdollisesti kahteen kertaan viikossa.

Lohjan kaupungin nuorisotyö

Lohjan moottoripajalla on tällä hetkellä työn alla kaksi omaa mopoa ja kaksi autoa, joita ollaan huoltamassa ratakilpailuja varten. (Kuva: Taisto Soini)

Osa valtakunnallista moottoripajatoimintaa

Lohjan moottoripaja on mukana valtakunnallisessa moottoripajatoiminnassa. Lasten ja nuorten keskus koordinoi moottoripajatoimintaa valtakunnallisesti. Paikallisina yhteistyökumppaneina ovat toiminnan periaatteisiin ja tavoitteisiin sitoutuneet paikalliset järjestöt, seurakunnat, kunnat tai muut moottoripajatoimintaa toteuttavat tahot.

Lasten ja nuorten keskus tarjoaa pajoille mm. koulutusta, materiaalia, valtakunnallisia tai alueellisia tapahtumia, Moottoripaja-brändin sekä tukea rahoitusmalleihin liittyvissä kysymyksissä.

Paikallisten moottoripajojen kanssa allekirjoitetaan yhteistyösopimus, jonka avulla sovitaan mm. valtakunnallisten moottoripajan toimintaperiaatteiden mukaan toimimisesta. Moottoripajatoiminnasta vastaa paikkakunnalla siihen nimetty työntekijä.

Moottoripajoilla huomioidaan myös ympäristökasvatus (kierrätys ja syntyvän jätteen lajittelu ja jatkokäsittely) ja turvallisuus- sekä vakuutuskysymykset. Moottoripajatoiminnan käsikirjaan on koottu asiaa mm. toiminnan perusteista ja esimerkkejä erilaisista pajoista.

Moottoripajoja on yhtä monenlaisia kuin paikkakuntiakin. Toimintaa voidaan kuitenkin luokitella viiden yleisimmän pajatyypin perusteella: kaikille avoin paja, avoimen ryhmätoiminnan paja, suljetun pienryhmän paja, koulu- ja/tai oppilaitosyhteistyössä toteutettu paja ja paikalliseen tarpeeseen perustettu akuuttipaja. Erilaisia moottoripajoja on ympäri suomea 35 kpl:ta ja Lohjalta lähin on Karjaalla.

Valtakunnallisen moottoripajatoiminnan kautta pääsee myös kilpailemaan ympäri Suomea erilaisiin ratakilpailuihin.

Lasten ja nuorten keskus

Moottoripajaan nuori voi tuoda huoltoon oman moponsa, skootterinsa, moottoripyöränsä tai vaikka polkupyöränsä. (Kuva: Taisto Soini)