Lokakuun ensimmäisellä viikolla kirjastoissa juhlistetaan arkkitehtuuria. Nyt ensimmäistä kertaa järjestettävä arkkitehtuurin teemaviikko on saanut inspiraationsa Venetsian arkkitehtuuribiennaalin näyttelystä ’Mind-Building’, joka nostaa esiin suomalaista kirjastoarkkitehtuuria. Kirjastomme on yksi näyttelyssä esillä olevista rakennuksista.

Arkkitehtuuriviikolla mukana olevat kirjastot nostavat esiin arkkitehtuuri-aiheista kirjallisuutta ja tarjoavat
erilaisia näkökulmia oman kirjastorakennuksensa arkkitehtuuriin. Selailtavana on myös Venetsian
arkkitehtuuribiennaalin Suomen näyttelyn katalogi Mind-Building. Näin arkkitehtuuribiennaalin tunnelmaan
pääsee omassa kotikirjastossaan, sillä katalogi on oleellinen elementti näyttelytilassa.

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon tuottama biennaalinäyttely esittelee suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin kehittymistä kautta aikojen päätyen joulukuussa 2018 aukeavaan Helsingin keskustakirjasto Oodiin. Näyttely kertoo suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin tarinan esittelemällä eri teemojen valossa seitsemäntoista eri aikakausien kirjastorakennusta. Kustakin rakennuksesta on nostettu esiin jokin sen erityispiirre.

Venetsian arkkitehtuuribiennaali on maailman tärkein eri maiden arkkitehtuurin esittäytymisareena. Suomen tämänvuotinen näyttely on nostanut suomalaisen kirjastolaitoksen ja sen merkityksen sivistysyhteiskuntamme kehitykselle useiden kansainvälisten medioiden otsikoihin – muun muassa CNN, The Times, The Guardian ja Financial Times ovat kirjoittaneet aiheesta.

Suomalaiset ovat ahkeria kirjastonkäyttäjiä: vuosittain lainataan jopa 68 miljoonaa kirjaa. Maailmalla suomalaisen kirjaston erikoisuutena pidetään kuitenkin sen tarjoamia monipuolisia mahdollisuuksia tekemiseen, oppimiseen ja kansalaisaktiivisuuteen. Kirjaston toiminnallisuutta nostetaan esiin myös Mind-Building-näyttelyssä, joka on muuttanut Alvar Aallon suunnitteleman biennaalipaviljongin kirjastonomaiseksi tilaksi. Näyttelyssä voi katsoa videoita, kuunnella musiikkia tai vaikkapa ladata puhelintaan samalla, kun istuu lukemassa näyttelyn kirjavaunussa esillä olevaa kirjallisuutta. Paviljongissa järjestetään marraskuussa myös työpajoja, joita ohjaavat Helsingin
kaupunginkirjaston kirjastonhoitajat. Lisäksi Venetsiassa järjestetään 21.11. suomalainen  kirjastoarkkitehtuuriseminaari.

-Kirjasto on eteenpäin katsovan sivistysyhteiskunnan tukipilari. Kirjasto on kasvattanut kirjallisuutemme lukijoita, jakanut tietoa ja valistanut, houkutellut nuoria pois kadulta, opettanut internetin käyttöä ja antanut tilat ja välineet omatoimiselle, aktiiviselle kansalaisuudelle. Maamme arkkitehdit ovat antaneet kirjastolle sen näkyvän muodon. Näyttelymme on kunnianosoitus kirjastoarkkitehtuurille, kertoo näyttelyn lähtökohdista kuraattori Anni Vartola.

Kirjastojen Arkkitehtuuriviikko alkoi 1.10. maailmanlaajuisesti vietettävänä kansainvälisenä arkkitehtuurin
päivänä. Päivää juhlistetaan Suomessa myös julkistamalla Arkkitehtuurin Finlandia palkinnon voittaja
(www.arkkitehtuurinfinlandia.fi/). Venetsian arkkitehtuuribiennaali on avoinna 25.11.2018 saakka. Mind-Building-kirjastot julkaistaan Arkkitehtuuriviikolla navi.finnisharchitecture.fi-palvelussa.