Tänään: 18.07.2024

lohjan teatteri

Päätoimittaja

Lohjan Teatterin upea ohjelmistokausi syksy 2024 – kevät 2025

teatteri

Lohjan Teatteri on tunnettu laadukkaista musikaaleistaan ja sitä linjaa jatkamme edelleen syksyllä omalla musikaalituotannolla. Talvikautena teemme komedian ja keväällä poikkeuksellisesti draaman lastennäytelmän tilalla. Lastennäytelmiä olemme tuottaneet keväisin jo 20-vuoden ajan, mutta ensi kaudella pidämme sen tuotannosta taukoa ja toivotamme lapsiperheet tervetulleiksi sitten taas seuraavalla esityskaudella.

Syyskauden ensimmäinen ensi-ilta on huikea seikkailumusikaali Monte Criston kreivi

Edmond Dantes joutuu virumaan vuosikaudet syyttömänä vankilassa julman petoksen seurauksena. Lopulta hän kuitenkin onnistuu pakenemaan apotti Farianin avulla vankilasta. Hän muuttaa Pariisiin varakkaana Monte Criston kreivinä toteuttaakseen julman kostosuunnitelmansa.

Vuosia sitten teimme suositun Kolme muskettisoturia -musikaalin, josta tuli hitti. Tälläkin kertaa mahtipontista ja kaunista musiikkia loihtii meille Joni Pitkonen, joka myös esittää musikaalin nimiroolin. Laadukas puvustus ja lavastus ja vauhdikkaat tanssit antavat valoa syksyn harmauteen.

Monte Criston tarinaa pidetään Dumas’n parhaimpiin kuuluvana teoksena ja se on myös kaikkien aikojen parhaimpien romaanien listoilla.

Esityskausi 19.10.-20.12.2024. Käsikirjoitus: Alexander Dumas Ohjaus ja dramatisointi: Sari Niinikoski

Musiikin sävellys ja taustanauhat: Joni Pitkonen. Lavastus: Jyrki Kakko. Puvustus: Annukka Matilainen.

Kysyimme Lohjan teatterin ohjaajalta Sari Niinikoskelta muutamia kysymyksiä liittyen syksyn ensimmäiseen, eli Monta Kriston kreiviin. Mikä sai lähtemään Monte Kriston kimppuun?

– Teimme vuosia sitten Dumasin Kolme muskettisoturia, johon Joni Pitkonen sävelsi tarttuvan musiikin ja se muodostui hitiksi. Jo silloin oli mielessä, että jonain päivänä toinen klassikkoteos samalta kirjailijalta antaisi hienon tarinan musikaaliksi ja se oli Monte Criston kreivi.  Kun vielä saimme Joni Pitkosen taas säveltäjäksi ja nimiosaan, päätös oli helppo.  Dramatisointiprosessi itsessään oli työläs, koska kyse on aika monimutkaisesta juonesta ja paksusta romaanista, jota on pakko yksinkertaistaa, jotta siitä saadaan ymmärrettävä musikaaliversio.  Koska kyse on kosto- rakkaustarinasta, niin musiikki tuo mukaan myös keveitä elementtejä ja omalta osaltaan tekee tarinasta viihteellisemmän. Saimme myös mukaan upeita laulajia mm. Henna- Riikka Rajaniemen, Sofia Lintulan, Sanna Nuutisen, Sara Ertekin, Petri Puttosen ja Joni Pitkosen. Miehitys muilta osin saattaa elää vielä ensimmäisen lukuharjoituksen jälkeen, koska osalla uusista, voi olla vaikeuksia sitoutua aikatauluihin.

Monte Kriston kreivi tuo uusia nimiä, muttei tuntemattomia paikallisia esiintyjiä, millainen fiilinki Lohjalla on näyttelijäntöitä/harrastusta kohtaan?

– Lohjalla on erinomaisia harrastajateattereita, ja harrastajanäyttelijöillä on varaa valita aina kulloinkin mihin produktioon lähtee mukaan. Lohjan Teatterissa on pitkänlinjan harrastajia, joista osa on muissakin teattereissa ja onkin hienoa, että kaikki pääsevät harrastamaan. Lohjan Teatterin produktiot vaativat hieman enemmän sitoutumista, johtuen suuresta harjoitusmäärästä ja varsinkin musikaalissa, suuresta esitysmäärästäkin. Meillä on myös jokaiseen produktioon erikseen koeluvut, joista rooleihin valitaan sopivimmat, vastaili Niinikoski.

Talvikauden aloittaa tositapahtumiin perustuva komedia Suurenmoista

Komedia Suurenmoista kertoo oivasti siitä, kuinka omaan unelmaansa kannattaa uskoa, jos se tuottaa suurta iloa itselle ja antaa intohimoisen suhtautumisen elämään. Elämäniloa tuova Suurenmoista tarjoaa myös upean juhlanäytelmän Marja Koskelle, joka juhlistaa pitkää ja ansiokasta teatteriuraansa.

Tämä hersyvän hauska komedia perustuu tositapahtumiin maailman huonoimmasta laulajasta Florence Foster Jenkinsistä (1868-1944). Häneltä on myös useita erikoisia äänitaltiointeja jäänyt historiankirjoihin.

Persoonallinen laulajatar täytti konserttisaleja missä tahansa esiintyikään. Hän hätkähdytti upeine liioteltuine esiintymisasuineen ja epävireisine lauluesityksineen Kenelläkään ei vaan jostain syystä ollut koskaan sydäntä sanoa, miten kammottavalta hänen laulunsa oikeasti kuulosti. Näytelmää on esitetty ympäri maailmaa ja viimeisimpänä elokuvaversiona se viihdytti Meryl Streepin tähdittämänä.

Esityskausi: 25.1.-28.2.2025. Käsikirjoitus: Peter Quilter. Suomennos: Pentti Järvinen. Ohjaus: Sari Niinikoski Lavastus: Jyrki Kakko. Puvustus: Annukka Matilainen.

Kevätkaudella taattua draamaa elokuvanakin tuttu Sademies

Erilaisuuden hyväksymisessä meillä kaikilla on vielä opeteltavaa. Ylen tuottama Kirjolla-sarja avasi hienosti autismin kirjon ihmisten tarinoita. Rain Man -elokuva teki aikoinaan saman ja siksi myös hyvä näytelmäversio aiheesta on juuri tässä ajassa taas kiinnostava.

Näytelmä perustuu vuonna 1988 neljällä Oscarilla palkittuun Barry Morrow’n ja Ronald Bassin käsikirjoittamaan elokuvaan. Näytelmä on niittänyt suosiota myös Suomen teattereissa ja ympäri maailmaa. Hellyyttävä kasvutarina veljeksistä, erilaisuudesta ja luottamuksesta!

Charlie (Aivar Andrejev) on itsekeskeinen liikemies, jonka elämää ohjaa rahan ja menestyksen tavoittelu. Varakkaan perheen poika yllättyy melkoisesti, kun isän kuoltua testamentissa määrätäänkin miljoonaperintö hänen isoveljelleen Raymondille (Esa Koski), jonka olemassaolosta Charlie ei aiemmin ole edes tiennyt. Autistinen Raymond on viettänyt suurimman osan elämästään laitoshoidossa. Charlie ei aio kuitenkaan luopua perinnöstään suosiolla. Yllättävästä road tripistä muodostuu aivan erilainen kuin Charlie kuvitteli. Veljesten tutustuttua Charlie joutuu puntaroimaan, mikä tässä elämässä lopulta on tärkeintä.

Tämä draama hymyilyttää, herkistää ja muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeää on ymmärtää erilaisuutta.

Esityskausi: 5.4.-17.5.2025 Käsikirjoitus: Dan Gordon. Suomennos: Aino Piirtola. Ohjaus: Sari Niinikoski.Lavastus: Jyrki Kakko. Puvustus: Annukka Matilainen.