Torikulttuuri on hiipumaan päin ympäri Suomea, mutta onneksi meillä Lohjalla sentään vielä muutama torikauppias jaksaa tulla palvelemaan niin sateessa kuin auringonpaisteessa.

Tori on muuten avoinna myös nyt HELATORSTAINA!

Tiistaipäivä oli Lohjalla aurinkoinen ja toripäivän alkupuolella oli torilla jo auki Kaffelan torikahvila, jäätelökioski availi luukkujaan ja jo aamulla paikalle tulleet Maakylän Tuoretuotteen Jussi Lahtinen ja kukkia myymään tulleet Jaana Hellen ja Ari olivat jo täysin työn äärellä.

Kukat torilta kotiin

Lohjalaiset Liisa ja Urho ovat käyneet Lohjan torilla jo vuosikymmeniä ja ovat torimyyjä Jaana Hellenin vakioasiakkaita aina kun on kevätkukkien, syyssienien ja -marjojen aika.

– Kyllä meillä on tapana tulla moikkaamaan Jaanaa ja Aria kun ohi ajellaan ja joka kevät ostetaan kukat niin kotiin kuin haudoille ja syksyllä tottakai tullaan taas sieniä ja marjoja hakemaan torilta, kertovat torikävijät Liisa ja Urho.
– Joka vuosi ollaan tultu tähän ja jos apuja ollaan tarvittu niin hyviä neuvoja ollaan Jaanalta saatu, kertoo Liisa.
Jaanan ja Arin pöydillä on aina vuoden ajasta riippuen eri kukkia ja vihanneksia – yrtit saapuvat ensi viikosta.
– Luotan kukissa laatuun ja kaikki tuotteeni ovat 100% ja päätoimittajamme on sipoolainen Skogsterin puutarha, joka sekin toimii jo kolmannessa sukupolvessa.
– Tämä on minulle tapa tulla tervehtimään Jaanaa ja samalla ostamaan mitä milloinkin tarjolla on, kertoo torikävijä Sirpa Saastamoinen.
– Asiakkaiden kanssa kehittyy ystävyyssuhteita ja tässä työssä pääsee juttelemaan asiakkaiden kanssa välillä vaikka mistä elämän asioista, sillä vaikka olisi kiire, niin aina on hetki aikaa torimyyjällä myös jutella.

Jaana Hellen on tuttu näky kukkineen, yrtteineen, sienineen ja marjoineen Lohjan torilla jo vuodesta 2012. Helatorstainakin Jaana on paikallaan torilla. Jaanalta saat niin amppelikukat kuin pienemmätkin kukat orvokeista ja pelargonioista lähtien vaikka äidille lahjaksi.

Jo 50 vuotta torilla

Kaikille Lohjan torilla käyneille on varmasti tullut tutuksi 1-2 autoa aivan Lohjantähden nurkalla, siinä on Lopelta tulevan Maakylän Tuoretuotteen myyntipaikka läpi vuoden ja useimmiten paikalla on myös aina itse kauppias Jussi Lahtinen.
– Äidin ja isän jaloissa sain ensi kosketuksen torimyynnistä kun silloin 60-luvulla myytiin perunaa Lohjan torilla, kertoo Jussi alkuajoista.
– 70-luvulla tuli perunamyynnin oheen myös porkkana, sipuli ja lanttu ja vähitellen vuosien edetessä olemme päässeet nykyiseen tuoterepertuaariin, missä on sitten mukana myös mansikat ja mustikat. Unohtamatta myöskään niin kesä kuin talviajan omenoita, joita siis on myynnissä myös talvella.
– Peruna on meillä se ykköstuote ja nyt on viime vuosina yksi erikoisimmista ja parhaista perunalajikkeista on ollut varhaisperuna siikli Italiasta, joka on todella hyvänmakuinen peruna. Perunan lisäksi yksi hittituotteista on luonnollisesti mansikka, mitä menee aina kuin sitä vain on, kertoo Jussi.

Maakylän Tuoretuotteen Jussi Lahtinen on ollut Lohjan torilla jo vanhempiensa matkassa heidän myydessään torilla perunaa. Lahtiset ovat palvelleet Lohjan torilla jo viidenkymmenen vuoden ajan.

Vilkkain toripäivä lauantai

Vaikka arkenakin torilla käy ostajia, huomaa satunnainenkin torilla kävijä, että arkipäivä on rauhallisempi. Lauantaina on torilla myös useampi torimyyjä, joilloin tarjontaa on selvästi enemmän ja sitä myöten myös asiakkaita on enemmän.

KO