Lohjalle kuuluu muutenkin hyvää tällä hetkellä. Mielenkiintoista tonttitarjontaa on luvassa. Asuntomessujen myötä mielikuva Lohjasta viihtyisänä järvikaupunkina on saatu yhä useamman tietoisuuteen.

Vielä pari vuotta sitten Lohjalla tuskailtiin huonoja talousnäkymiä ja laskevaa väkilukua. Tällä hetkellä on enemmän aihetta hymyyn, sillä väestökehitys on kääntynyt positiiviseen suuntaan. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuonna kuntien välistä muuttovoittoa kertyi Lohjalle 127 henkeä.

–Väestönkasvua mahdollistavia tekijöitä ovat Lohjalla olleet kaupungin aktiivinen ja määrätietoinen panostaminen kysynnän mukaisten pientalo- ja kerrostalotonttien tuotantoon sekä oikea-aikainen kunnallistekniikan infran toteuttaminen eri alueille. Lohjalle on tullut paljon uusia asumismahdollisuuksia hyvillä sijainneilla, Lohjan kaupungin elinvoimajohtaja Pekka Puistosalo arvelee.

Lisäksi viime vuonna tuli nettomaahanmuuttoa 104 henkilöä. Kun kokonaisuudessa otetaan huomioon syntyvyys ja kuolleisuus, kasvoi Lohjan kaupungin asukasluku väestön ennakkotietojen mukaan 109 henkilöllä.

Positiivisia talousnäkymiä

Taloudellisestikin Lohjalla menee aiempaa paremmin.

–Vuoden 2020 tilinpäätös oli positiivinen ja ennakkotiedot näyttävät hyvää myös vuodelle 2021, Puistosalo iloitsee.

Edeltävinä vuosina Lohjalla on painittu mm. hintavien kouluinvestointien kanssa. Tässäkin asiassa aletaan olla voiton puolella.

–Järnefeltin hanke etenee ja oppilaat on tarkoitus saada syksyllä sisälle kouluun. Ainoastaan Mäntynummen hanke on enää suunnittelupöydällä. Muuten voimme olla tyytyväisiä, sillä sisäilmaongelmat on saatu ratkottua ja kouluinvestointipaine laskemaan, Puistosalo toteaa.

Sote-uudistus tuo omat haasteensa, mutta niihinkin sopeudutaan.

–Ennakoivalla taloudenpidolla varaudutaan haasteellisempiinkin näkymiin. Muilla toimilla pyritään saamaan esimerkiksi lisää asukkaita ja verotuloja Lohjalle.

Positiivisen väestökehityksen taustalta löytyy mm. panostus kysynnän mukaisten pientalo- ja kerrostalotonttien tuotantoon. Lisää tontteja hyvillä sijainneilla on tulossa myyntiin jatkossakin.

Tavoitteena saada InterCity pysähtymään Lohjalla

Suurimpana hankkeena Lohja yrittää osaltaan edistää Tunnin juna -hanketta. Puistosalo toteaa, että varsinainen Tunnin juna pyyhkäisee vauhdilla sekä Lohjan että Nummelan ohi, mutta tällä hetkellä on tavoitteena, että toiseksi nopein eli InterCity-tasoinen juna pysähtyisi Lohjalla. Joka tapauksessa lähiliikenteen asemat ovat tulossa sekä Lohjalle että Nummelaan.

–Ratasuunnittelu on käynnissä ja hankkeena Turun Tunnin juna on pidemmällä kuin esimerkiksi Suomi-rata, joten mahdollisuudet saada EU-rahaa myös radan rakentamiseen ovat paremmat, Puistosalo kommentoi ratahankkeen toteutumistodennäköisyyttä.

Muista hankkeista hän mainitsee uimahallin sekä mahdolliset uudet yritysmaailman kuulumiset.

–Neidonkeitaan hanke voi tuoda mielenkiintoa harjulle. Myös keskusta-alueen kehittämisestä on puhuttu, mutta mitään konkreettista ei ole vielä. Myönteisiä keskusteluja on käyty myös yritysmaailman edustajien kanssa. Meillä pitää olla valmius ottaa vastaan isojakin tuotantolaitoksia. Kyselyjä on ollut ilmassa, mutta niistä myöhemmin lisää.

Mielikuva viihtyisästä järvikaupungista

Muutama vuosi sitten Lohjalla harmiteltiin myös kaupunkimme mainetta tai ehkä enemmänkin sitä, ettei monellakaan tuntunut olevan ollenkaan mielikuvaa Lohjasta. Kaupunkimme ei nimittäin kohonnut Suomen kartalla tunnetuimpien joukkoon. Tätäkin asiaa on nyt saatu korjattua. Asuntomessut nostivat mielikuvaa Lohjasta viihtyisänä järvikaupunkina.

–Mielikuvat ovat muuttuneet parempaan suuntaan. Lohjan pitää erottua kilpailussa pääkaupunkiseudun muiden ympäryskuntien kanssa. On todettu, että järvikaupunkiteema sopii meille hyvin. Lohja on myös oikeasti kaupunki, jossa on kaupungin palvelutarjonta. Moni muu kunta on maalaistyyppisempi ja lähiöistä koostuva.

Lohjalla puuhataan nyt myös uutta kaupunkistrategiaa.

–Mietitään, mitä Lohja haluaa olla, Puistosalo tiivistää.

Mielenkiintoista tonttitarjontaa jatkossakin

Puistosalo muistuttaa, että vaikka nyt näyttää hyvältä, ei laakereilleen voi kuitenkaan jäädä lepäämään ja fiilistelemään sitä, että meillä oli asuntomessut.

–Jatkamme Lohjan määrätietoista kehittämistä ja markkinointia edelleen ja pyrimme vielä parempaan tulokseen vuodelle 2022. Koko ajan pitää tehdä asioita. Meillä pitää olla kiinnostavia pientalo- ja kerrostalotontteja tarjolla, Puistosalo sanoo.

Hyviä tontteja onkin tulossa saataville.

–Gunnarlaan on tulossa lisää tonttitarjontaa ensi keväänä ja syksyllä. Aiemmat tontit on sillä alueella revitty käsistä. Muijalan, Paloniemen ja Hiidensalmen itäosan kaavat ovat valtuustossa tänä vuonna, joten tontteja on tulossa myyntiin ensi vuonna. Lempolassa Tunnin junana aseman seudun kaava on valtuuston käsittelyssä vuonna 2023. Sinnekin on tulossa tontteja, Puistosalo luettelee.

SMS