Lohjan Luksian ja Uudenmaan Yrittäjät ry:n starttaama yksinyrittäjille tarkoitettu koulutus saa jatkoa myös tulevalle vuodelle. Tänä vuonna toista kertaa järjestetty akatemia keräsi hyvin paikallisia yrittäjiä opiskelemaan itselleen tutkintoa ja samalla saamaan lisäoppia ja -voimaa omaan yritystoimintaan.

Yksinyrittäjäakatemia on yrittäjille maksuton koulutusohjelma, joka kesää vuoden ja jonka pääteeksi yrittäjä voi suorittaa itselleen Yrittäjän Ammattitutkinnon. Koulutusohjelma koostuu lähipäivistä, joilla yrittäjille käy luennoimassa toisia yrittäjiä kertomassa mm. asiakkuuksista, kumppanuuksista, sidosryhmistä, tuotteistamisesta, taloudesta, markkinoinnista, työhyvinvoinnista yms eli kaikesta mikä liittyy yrittämiseen.

Näiden kahden vuoden aikana olen tavannut nyt useamman kymmenen yrittäjää ikähaarukasta 20-60 vuotta, ja yritystoimintaa on ollut käynnissä jo vuosia tai sitten yrittäjyys on vasta alkutaipaleella, kertoo kaksi vuotta yrittäjäakatemiassa luennoitsijana sekä mentorina toiminut yrittäjä Kari Oksanen.

Mentorointi on tuonut myös minulle uusia kokemuksia samalla, kun olen päässyt kertomaan yrittäjille omia kokemuksia yli 30 vuotisen yrittäjyyteni varrella. En ole kukaan sanomaan, mikä on oikein ja mikä väärin, mutta kanssani yrittäjä on voinut olla varma, että sanon aina suoraan mitä ajattelen, jos hän kysyy neuvoa tai ajatuksiani jostain ideasta, jatkaa Oksanen.

Koulutukseen osallistuvat yrittäjät kokoontuvat kuukausittain lähiopetukseen, mutta opetus on saatavilla myös videona heti luennon jälkeen. Koulutukseen liittyy myös tehtäviä jokaiselta aihealueelta ja jokaisella kurssilaisella on myös oma mentorinsa, jonka kanssa yrittäjä voi käydä läpi oman yrityksensä tilanteita ja omaa yrittäjyyttään. Kävimme haastattelemassa paria tämän vuoden kurssilaista.

Kurssista oikeasti apua omaan yritystoimintaan

Tämän vuoden kurssilla oli mukana mm. Sonja Widlund. Sonja on yrittäjäperheen 25- vuotias tytär, jolla on ollut oma yritys nyt pari vuotta. Hän vetää Sonjan Herkkua aivan Tammisaaren keskustassa.

Tiesin kyllä yrittämisen perusasiat, mutta kurssi on tuonut lisää tietoja ja taitoja yritystoiminnan kehittämiselle. Olen joskus verrannutkin osaa aloitus tilannetta lego- palikoihin, jotka olivat kyllä kaikki olemassa, mutta eivät oikein paikoillaan. Kurssi antoi minulle välineet lego- palikoiden asetteluun ja nyt minulla on hyvä pohja yrityksen edelleen kehittämiselle, kertoo Sonja omin sanoin.

Alun perin lähdin mukaan kurssille aivan uteliaisuuttani, mutta tyytyväinen olen kyllä ja paljon on tullut tietoa, joka auttaa jatkossa.

Sonja kertoi myös, että varsinaisen opin lisäksi kurssilla sai paljon uusia yhteyksiä eli verkostoituminen tuli ikään kuin kaupanpäälle.

Tämän vuoden kurssilla oli mukana myös 54-vuotias lohjalainen Antti Tiittanen, joka on vetänyt viitisen vuotta insinööritoimisto Jantecia. Antilla oli vahva ammattiosaaminen kurssille tultaessa ja hän sanookin osallistuneensa alun perin ihan mielenkiinnosta.

Vuosi on tuonut tullessaan oppia, joiden avulla on saanut lisää systemaattisuutta omaan toimintaan. Myös omien palveluiden markkinointi ja myyminen ovat saaneet lisää voimaa. Kurssista on oikeasti ollut hyötyä sekä itselle että Jantecin tulevaisuudelle, kertoo Antti.

Ensi vuonna mukaan

Yksinyrittäjäakatemia on tarkoitettu kaikille yksinyrittäjille, olet sitten uusi yrittäjä tai jo vuosia vetänyt toimintaasi. Sen tarkoitus on vahvistaa yrittäjän osaamista ja valmiuksia pärjätä kovenevassa kilpailutilanteessa. Kurssille voi ilmoittautua sekä Luksian koulutuskalenterin sekä Uudenmaan Yrittäjien kautta.