Lohjan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Pasi Hotti kirjoitti pyynnöstämme viestin paikallisille yrittäjille.

Eipä tässä ole paljoa juhlimista, eikä sen puoleen kyllä uskaltaisikaan.

Kohtalaisen rankan ja poikkeuksellisen kevään, sekä sitä seuranneen kiireisen kesän jälkeen kuunnellessa mediasta hallituksen kommentteja on väkisin tullut tunne, että kellään heistä ei ole tarkkaa suuntaa meille nyt osoittaa. Menneen lauantain Ylen aamuvieraana haastateltavana ollut pääministerimme vastaa toimittajan kysymykseen, että miten työaikaa voidaan lyhentää 6 tuntiin. Hän mainitsee onnistuneet kokeilut 90-luvulta ja että tämä keskustelu täytyy käydä työmarkkinatahojen kanssa. Oliko tämä pääministerin toive työmarkkinajärjestöille antaa yrityksille vapauksia työaikojen sopimiseksi? Eipä tullut työajan lyhennys tässä maailman tilanteessa minulla ensimmäisenä mieleen. Yrittäjäkenttää ei mielestäni juuri muuten tässä keskustelussa häiritty. Kaiken yrittämisen laajempi ennustettavuus on nyt kyllä täysin pimennossa ja näin ei kyllä saisi olla. Suurella mielenkiinnolla odotan tulevan budjettiriihen esityksiä, josko sieltä vaikka näköaloja aukeaisi.

   Yksinyrittäjät ja pienet yritykset eivät aina voi tuntejaan laskea, kun työ on tehtävä ja tuotteet saatava toimitettua ajoissa asiakkaille. Rahaa ei tule, jos tuotteita ei ajoissa toimiteta ja palvelun pitää samalla myös pelata. Nyt tuntuu siltä, että mikään tekeminen ei tahdo Suomessa enää tuottavaan tekemiseen  riittää.

  Mielenkiintoista luettavaa on työvoimakustannusten (vähintään 10 henkeä työllistävien) vertailu Euroopan Unionin tilastoissa vuonna 2019, joka kertoi seuraavaa esim alimpana Bulgarian keskimääräisten palkkakustannusten olevan 6€/h, tilastossa jossa EU keskiarvo 27,7€/h ja Suomessa jonkin verran keskiarvoa korkeampi 34€/h. Pelkkä rajanylitys Viron puolelle puolittaa työvoiman kustannuksen 13,4€/h ja vähentää paljon tietysti samalla elämisen muitakin kustannuksia, kun lasketaan täällä Suomessa maksettavat lähes joka suhteessa korkeammat verot mm. autoissa, polttoaineissa ja energiassa. Nämä kustannukset eivät nakerra vain isojen yritysten kansainvälistä kilpailukykyä vaan myös kaikkien alojen kannattavuutta ja samalla rahaa jää meillä kaikilla muidenkin palveluiden ostamiseen vähemmän.

 Nyt liikkumisen rajoitteiden myötä on huomattu, että kotimaan matkailu on jättänyt euroja laaja-alaisemmin omien kotipaikkakuntien palveluihin, mutta samaan aikaan isot matkailukeskukset ovat kriisissä ulkomaisten matkailijoiden volyymien puuttuessa. 

Kaikki raha varmasti valuu jossain muodossa aina alihankintaketjun eri tasoille, kun toiminta kasvaa ja kehittyy. Kun toiminta laajenee ja oma tekeminen vain ei enää riitä, niin tarvitaan ostettua palvelua, tuotetta ja lisää työvoimaa. Myös verotulot työn tekemisen kautta näillä menestyvillä kunnilla näin samalla kasvavat.

  Lohjalla tulemme varmasti jatkossakin pärjäämään yhteen hiileen puhaltamalla, luomalla omaa vahvaa verkostoa yhteiskunnan ja yrittäjien välille ja yhteisymmärryksessä niin, että yhteiskunta tulee varmasti pärjäämään, kun yrittäjät ja yritykset voivat hyvin. Menestyvät yritykset ovat näin jatkossakin tarjoamassa työtä ja elinvoimaa koko alueelle. Emme pärjää sillä että yrittämisen mahdollisuuksia rajoitetaan ja yritykset tukahdutetaan esim. ylipitkillä lupien jonotusajoilla tai usein turhiksi osoittautuvilla valituksilla, jotka luen yhteisen elinvoimamme kasvun rajoittamiseksi. Muistakaamme se, että jokainen euro, minkä yrittäjä toimintaansa sijoittaa tulee oman alueen hyödyksi ja usein vielä työntekijöiden hyvinvoinnin kautta moninkertaisena hyötynä.

Aika on rahaa ja juuri nyt aikaa yrittäjillä on aivan liian vähän.

Hyvää Yrittäjän päivää kaikille Yrittäjille ja ollaan ylpeitä Yrityksistämme!

Toivottaa,

Pasi Hotti

Lohjan Yrittäjät ry.

Tilastojen lähde:

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Wages_and_labour_costs/fi