Lohjanjärven ympäri polkaistaan 20.5.– 23.5. Tapahtuma järjestetään nyt jo 41. kerran. Massalähtöä ei ole luvassa, vaan viime vuoden tapaan kukin saa lähteä matkaan silloin, kun itsestä parhaalta tuntuu.

–Tapahtuma järjestetään omatoimipyöräilynä näistä kaikille tutuista pandemiasyistä, toteaa Lohjan Liikuntakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Vienonen.

Tapahtumaan voi ilmoittautua mukaan Lohjan Liikuntakeskuksen verkkosivujen tai Lohjan jäähallilta saatavan QR-koodin avulla.

–Ilmoittautumisen yhteydessä kysytään pari tulevaisuuden palvelujen kehittämiseen liittyvää kysymystä. Ilmoittautumisen vahvistuksella saa taukopaikoilta munkin ja banaanin, Vienonen sanoo.

Reitti on pitkälti edellisiltä vuosilta tuttu, mutta tällä kertaa poiketaan Mustion maisemateillä ja United Gypsies pienpanimon uudella hanahuoneella.

–Toista taukopaikkaa mietittiin ja United Gypsiesin Ilkka Miettinen sitten ehdotti, voisivatko he olla mukana. Panimon hanahuone sijaitsee vanhassa, hienossa rakennuksessa padon äärellä. Halusimme panimon mukaan, jotta saamme reitille Mustion Linnan hienon alueen. Tähän asti sen ohi on menty aina niin, ettei siitä ole nähty vilaustakaan, Vienonen kertoo.

Reitti alkaa Lohjan jäähallilta, mutta matkaan voi toki lähteä mistä tahansa muualtakin reitin varrelta. Jäähallin pääovelta löytyvät kuitenkin ohjeet osallistujille. Ne on hyvä lukaista läpi ennen matkaan lähtöä. Reittikartta löytyy Facebook-tapahtumasta sekä Lohjan Liikuntakeskuksen verkkosivuilta. Reitiltä löytyy opasteet Karstuntieltä eteenpäin, joten eksymistä ei tarvitse pelätä.

Pituutta järven ympäri polkaisulle tulee noin 68 km. Matka saattaa äkkiseltään tuntua hurjalta, mutta Vienonen vakuuttaa, että sen jaksaa kyllä polkea yksi jos toinenkin.

–Kun menee rauhallisesti, sen jaksaa, vaikka alla ei olisikaan kovin paljon pyöräilykilometrejä, Vienonen toteaa.

Välillä pysähdytään toki tauolle ja nautitaan evästä. Ensimmäinen taukopaikka löytyy tuttuun tapaan Karjalohjalta Unkan baarista. Sinne voi pysähtyä Lohjan Liikuntakeskuksen tarjoamille munkeille. Unkan baari on avoinna to 20.5. – su 23.5. klo 9.00–17.00.

Toinen taukopaikka löytyy siis Mustiolta. Ennen Mustion patoa voi valita kahdesta eri reittivaihtoehdosta ja polkea joko tuttuun tapaan suoraan kohti Hankotietä ja sieltä Lohjan suuntaan tai kääntyä padon kohdalta vasemmalle (Hållsnäsintie) ja polkea idyllistä maalaismaisemareittiä, jonka varrelta United Gypsies -pienpanimo löytyy osoitteesta Mustion Ruukinkatu 13. Taukopaikalta matkaa voi jatkaa maalaismaisemareittiä pitkin (Bredvikintie, hiekkatie) kohti Hankotietä tai palata padolle, jos hiekkatiet eivät sovellu oman pyörän renkaille. Pienpanimolla on tarjolla banaania, muut virvokkeet jokainen pyöräilijä kustantaa itse.

–Myytävänä on panimotuotteita, kuten vähäalkoholista pyöräilyyn sopivaa Third Wheel -mikropilsneriä sekä lauantaina pizzaa, Vienonen sanoo.

Pyöräilyn aikana pienpanimo on avoinna pe 21.5. ja la 22.5. klo 14.00–19.00.

Lohjan Liikuntakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Vienonen (vas) ja United Gypsies -pienpanimon Ilkka Miettinen ovat jo pyöräilytunnelmissa.

Tarkista pyörän kunto

Menopeliksi kelpaa pyörä kuin pyörä, joten matkaan voi lähteä vaikkapa mummopyörällä. Pyöräilyn omatoimisen luonteen vuoksi, huoltoautoa ei reitillä kuitenkaan ole tavattavissa, joten oman kulkuneuvon kunto kannattaa tarkastaa huolellisesti ennen matkaan lähtöä. Mukaan on hyvä pakata pyörän perushuolto- ja ensiaputarvikkeet.

Tapahtuman osallistujat polkevat omalla vastuulla ja liikennesääntöjä noudattaen. Vienonen muistuttaa, että pyöräilijöillä on oltava kypärät. Tapahtuman järjestelyissä hyödynnetään QR-koodeja ja nettisivuja, joten älypuhelin kannattaa ottaa mukanaan. Tapahtuma on maksuton.

–Toivotaan, että jokainen nauttii, Vienonen tiivistää tapahtuman tarkoituksen.

Mustion taukopaikka löytyy United Gypsies -pienpanimon uudelta hanahuoneelta. Kuvassa Ilkka Miettinen (vas) ja Jukka Kortelainen.

Jatkossa taas yhteislähtöjä

Lohjanjärven ympäripyöräily järjestettiin viime vuonnakin omatoimipyöräilynä. Tuolloin siitä saatiin hyvää palautetta.

–Omatoimipyöräily otettiin hyvin vastaan ja saimme palautetta, että se toimi. Mukana oli noin 400 pyöräilijää, Vienonen sanoo.

Tulevaisuudessa Lohjanjärven ympäripyöräily aiotaan kuitenkin järjestää taas massatapahtumana, kunhan pandemiatilanne sen sallii. Yhteislähtö luo tapahtumaan oman fiiliksensä.

–Ihmiset kaipaavat yhteisöllisyyttä, Vienonen toteaa.

Sekin on päätetty, että tapahtuma kuuluu nimenomaan kevääseen.

–Kun koronarajoitukset sallivat, kokeilimme massatapahtumaa viime syksynä. Sattui kuitenkin todella huono sää, joten osallistujia oli vähän, Vienonen toteaa.

Ehkäpä siis ensi keväänä Lohjan jäähallilta lähdetään taas porukalla liikkeelle.

SMS

Tauolla voi nauttia vaikkapa pyöräilyhenkisen Third Wheel -mikropilsnerin.