Lohjanjärven ympäri poljetaan lauantaina 12.9. Lähtö tapahtuu Harjun Urheilukeskukselta kello 14.00. Reitin pituus noin 68 km ja se kulkee perinteistä reittiä harjun urheilukentältä Karstuntietä kohti Karjalohjaa ja Mustion kautta takaisin Neidonkeitaalle. Reitillä on kaksi taukopaikkaa, toinen Karjalohjalla Unkanbaarilla ja toinen Mustiolla. Taukopaikoilla on tarjolla juotavaa ja pikkupurtavaa maksutta. Myös lisäeväitä voi ostaa, joten rahaa kannattaa varata mukaan. Tapahtuma haluttiin ajoittaa niin, että Karstuntien päällystys on saatu valmiiksi ja päästään nauttimaan uudesta pinnasta.

–Karstuntie on ollut aiemmin renkaiden ja vanteiden särkijä ja hammaspaikkojen pudottaja, toteaa toimitusjohtaja Jukka Vienonen Lohjan Liikuntakeskuksesta.

–Nyt päästään polkemana hieno reitti, kun asvaltti on viimeisen päälle. Siitä kannattaa tulla nauttimaan, iloitsee liikuntapaikkapäällikkö Santtu Hägg.

Lohjanjärven ympäripyöräily on maksuton tapahtuma, eikä siihen ole ennakkoilmoittautumista. Menopeliksi kelpaa mikä tahansa pyörä mummopyörästä maantiepyörään. Oli menopeli millainen tahansa, sen kunto kannattaa tarkastaa ennen reitille lähtöä. Myös pyörän valojen on hyvä olla kunnossa, jotta reitti on turvallista polkea loppuun iltahämärässäkin. Tapahtumassa on kypäräpakko. Lohjanjärven ympäripyöräily järjestetään tänä vuonna jo 40. kerran, joten käsillä on juhlavuosi.

–Lohjanjärven ympäripyöräilyllä on meille iso merkitys ja haluamme kiittää niitä, jotka ovat olleet tapahtumaa pystyttämässä. Lohjanjärven ympäripyöräily on säilynyt omanlaisenaan jatkuvasti kasvavassa pyöräilytapahtumien joukossa, sanoo Vienonen.

Merkkivuotta juhlistetaan kuinkas muutenkaan kuin pyöräilemällä.

–Emme kilistele kuohuviinilaseja, vaan olemme asian ytimessä ja juhlimme liikkumalla, Vienonen sanoo.

Yhteislähtö siirtyi keväältä syksyyn

Lohjanjärven ympäripyöräily on yleensä järjestetty toukokuussa, mutta tänä vuonna tapahtuma jouduttiin siirtämään syksyyn koronapandemian vuoksi. Keväälläkin päästiin silti polkemaan omatoimisen, nelipäiväisen tapahtuman merkeissä. Vienonen toteaa, että tapahtuma toi iloa ihmisille ajankohtana, jolloin koronan pahimmasta vaiheesta oli Suomessa selvitty.

–Omatoimisesta Lohjanjärven ympäripyöräilystä tuli todella positiivista palautetta. Siihen osallistui noin 400 pyöräilijää. On positiivista, että ihmiset ovat valmiita osallistumaan itsenäisestikin. Se kannustaa järjestämään jatkossakin tällaisia omatoimisia kokonaisuuksia. Nykyihmiselle sopii tällainen useamman päivän tapahtuma, johon voi osallistua silloin, kun itselle sopii. Käytimme myös ensimmäisen kerran QR-koodeja. Se oli toimiva ratkaisu, Vienonen kertoo.

Pyöräilytunnelmissa Santtu Hägg (LLK, vas), Kimmo Liljander (JK Shop), Tiia Luukkala ja Jukka Vienonen (LLK), Jouni Salo (MTB Lohja), Toni Ojala (LLK) ja Martti Joentaus (Kisakallio).

Koronakevät lisäsi pyöräilyn suosiota

Pyöräilyn suosio kasvoi kohisten koronakeväänä, mikä näkyi myös pyöräliikkeissä.

–Koronan tultua pyöräkauppa ei käynyt pariin viikkoon, mutta sitten alkoivat hurjat viikot, kunnes kesäkuussa palattiin takaisin normaaliin. Ei maailmassa olisi enää pyöriä myytäväksikään, kun tehtaat ovat kiinni, kertoo Kimmo Liljander JK Shopista.

Hän veikkaa, että osa keväällä pyöräilystä innostuneista myös jatkaa harrastuksen parissa. Jos vielä ei ole kuitenkaan ehtinyt kokeilla maastopyörää tai sähkömaastopyörää, sekin on ollut helppoa elokuun alusta saakka Lohjan Liikuntakeskuksen ja JK Shopin uuden yhteistyömuodon myötä. Pyörän voi varata Lohjan Liikuntakeskuksen verkkosivujen kautta ja hakea kokeiluun JK Shopista Tynninharjulta.

Turvallista pyöräilyä

Vaikka koronavirustilanne on nyt parempi kuin keväällä, kehotetaan tapahtumaan osallistujia huolehtimaan turvaväleistä ja huomioimaan muut ulkoilijat.

–Ei tulla esimerkiksi liian aikaisin lähtöön. Parkkipaikalla on tilaa olla kauempanakin ennen yhteislähtöä. Myös taukopaikoilla muistetaan turvavälit. Paljon on kiinni yksilön käyttäytymisestä, Vienonen ohjeistaa.

–Pyörän kunnon lisäksi tulee tarkistaa myös oma terveys eli flunssaisena ei tulla massatapahtumaan, muistuttaa puolestaan liikuntakoordinaattori Toni Ojala.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Lohjan Liikuntakeskus Oy, MTB Lohja toy, Lohjan Seudun reservinaliupseerit ry, Pohjolan Liikenne, Virkkalan Tarmo, Länsi-Uudenmaan urheilijat ry, Unkanbaari ja Bonne Juomat Oy.

SMS