Lohjanseudun kuvataidekoulun 35-vuotisjuhlanäyttely on esillä Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa 4.3.–26.3. Yksi teoskokonaisuus on esillä myös Mäntynummen kirjastossa. Näyttelyn teema on Nurinkurin–Nurinperin.

–Se tarkoittaa uudenlaista ajattelua, tutun ja turvallisen lähestymistä uudesta näkökulmasta, oman mukavuusalueen ulkopuolelle kurottamista ja osin ihan konkreettisestikin nurinkurista lähestymistapaa kuvataiteen sisältöihin, avaa suunnittelijaopettaja Satu Kallio Lohjanseudun kuvataidekoulusta.

Hän kertoo, että teemaa on työstetty kaikissa kuvataidekoulun 27 oppilasryhmässä. Taidehistoriasta poimittiin surrealismin, dadan ja ready-maden sisältöjä ja mielikuvitus ja ilottelu olivat vähintään yhtä suuressa roolissa teemaa lähestyttäessä. Nurinkurin -teema sai lohjalaiset rakennukset kääntymään ylösalaisin, kamalat värit kukoistamaan, jähmetti hiekkakakut ikuisiksi ja suurensi pelikortit jättimäisiksi. Esillä olevat teoskokonaisuudet kertovat myös kuvataidekoulun pedagogisesta linjasta ja edustavat hyvin kuvataidekoulussa käytettäviä monipuolisia kuvataiteen tekniikoita ja materiaaleja.

–Esillä on useita eri tekniikoita edustavia teoksia, joiden sisällöt polveilevat mielikuvituksen ja mallipiirtämisen haarukassa. Jokaiselta oppilaalta on esillä jokin teos, joko oma tai osallistuminen ryhmäteokseen. Esille valittu teoskokonaisuus kuvittaa teemaa eli monta upeaa työtä jäi tämänkin näyttelyn ulkopuolelle, Kallio kertoo.

Teoksia tehdessään kuvataidekoululaiset jalkautuivat jälleen myös kuvataidekoulun seinien ulkopuolelle. Mediapajan oppilaat kävivät kuvausreissuilla ja työstivät materiaalista heijastuksia ja peilautumisia. Arkkitehtuurin ryhmä puolestaan tarkasteli lohjalaisia rakennuksia.

Näyttely on avoinna kirjastojen aukioloaikoina ja siihen on vapaa pääsy.

Nurinkurin–nurinperin-teema sai pelikortit kasvamaan jättikokoisiksi.

35 vuotta kuvataiteen opetusta lohjalaisille lapsille ja nuorille

Lohjanseudun kuvataidekoulu aloitti toimintansa vuonna 1985, joten tänä vuonna juhlistetaan sen 35-vuotista taivalta taiteen perusopetuksen parissa. Kuvataidekoulu on toiminut historiansa aikana viidessä eri toimipisteessä. Tällä hetkellä ollaan Tennarissa ja yksi ryhmä toimii Karjalohjan kylätalo Kehrässä. Seuraava virstanpylväs on muutto rakenteilla olevaan monitoimijatalo Laurentiustaloon. Oppilaita kuvataidekoulussa on tällä hetkellä yhteensä noin 270 oppilasta 4-vuotiaasta noin 20-vuotiaisiin.

–Kuvataidekoulu on tarjonnut taiteen perusopetusta paikkakunnallamme jo 35 vuoden ajan. Olemme jo perinteikäs ja vakaalla pohjalla toimiva yksityinen taideoppilaitos, joka tekee paljon yhteistyötä paikkakunnan muiden taiteen perusopetusta tarjoavien oppilaitosten, varhaiskasvatuksen, koulujen ja kirjastotoimen kanssa. Olemme olleet jo vuosien ajan mukana koordinoivana tahona esimerkiksi Lasten kulttuuritapahtumassa. Lukuisia oppilaitamme on hakeutunut taiteen ammattiopintoihin ja moni päätynyt taidealan tai sitä läheltä liippaaviin ammatteihinkin. Aika monta entisten kuvislaisten lastakin on jo meillä opiskelemassa toisessa polvessa, Kallio kertoo.

Hän uskoo, että Laurentiustalo tarjoaa jatkossa vielä aiempaa luontevammin mahdollisuuksia yhteistyöhön eri toimijoiden kesken. Kallio myös näkee, että taiteen perusopetus on jo sinällään iso vetovoimatekijä paikkakunnalla.

–Kuvataiteen osalta on ilo todeta, että olemme valtakunnallisestikin arvioiden aktiivinen, keskikokoinen, valtionavun piirissä oleva kuvataidekoulu.

SMS

Kuvislaisten hedelmäköynnöksiä.