Päätoimittaja

Lohtua yksinäisyyteen, piristystä arkeen

MIELI Lohjan mielenterveys ry on sitoutumaton, suvaitseva ja luotettava järjestö, joka tukee vapaaehtoisvoimin ihmisten hyvinvointia. Tänä vuonna Lohjan mieli täyttää 30 vuotta, ja juhlavuoden aikana tapahtuu kaikenlaista. Me kävimme tutustumassa yhdistyksen toimintaan, ja otimme selvää, mitä yhdistys tarvitsee, ja mitä yhdistyksen jäsenet kaipaavat näin vuonna 2023.

Mitä yhdistyksen toimintaan sisältyy?

MIELI Lohjan mielenterveys ry tarjoaa vapaaehtoistyön muodossa osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Yhdistys järjestää tukihenkilötoimintaa ja tukikoirakkotoimintaa lohjalaisten aktivoimiseksi. Koulutetut vapaaehtoiset toimivat tukijoina ja vierellä kulkijoina yksilötukisuhteissa ja ryhmänohjaajina. Yksi työnkuva on myös kriisipuhelinpäivystys.

– Koulutamme meille hakeneista vapaaehtoisista uusia tekijöitä toimintaamme. Hakemus löytyy nettisivuiltamme lohjanmieli.fi, hakemus-kohdasta. Jokainen hakija haastatellaan ja siten varmistetaan, että hakija ymmärtää, mistä toiminnassamme on kyse, ja että vapaaehtoisille ei makseta palkkaan. Joskin toiminnasta saa pienen kulukorvauksen. Uusia vapaaehtoisia tarvitaan aina, ja vaikka tälläkin hetkellä meillä on noin 40 vapaaehtoista, tarve olisi helposti tuplamäärälle, kertoo toiminnanjohtaja Cati Järnmark-Mårdh.

Meille vapaaehtoiseksi pääseminen ei vaadi korkeata koulutusta, mutta hakemuksen ja haastattelun kautta voit tulla mukaan toimintaan. Tärkeintä vapaaehtoiselle itselleen on, että oma arki ja oma elämä on tasapainossa.

Monella meillä käyvällä on pienet verkostot, eikä niistä aina löydy seuraa tai apua, ja silloin on mahdollista tulla meille ryhmiin ja tutustumaan toimintaan. Kuuntelijaa ja juttuseuraa voi tiedustella myös soittamalla tai sähköpostitse, sosiaalisen median kautta tai voi kävellä sisään, kun toimitilat ovat avoimena Karstuntie 2:ssa aivan Lohjan keskustassa. Kaikki palvelumme, tapahtumat ja ryhmätoiminta ovat osallistujille maksuttomia.

Lohjan mielen toimintaan kuuluu myös kriisipuhelimeen vastaaminen. Kriisipuhelin palvelee nykyään kuudella kielellä, joista suomalainen kriisipuhelin toimii 24/7. Kriisipuhelimessa on oma palvelunsa niin nuorille kuin aikuisille.

Mitä yhdistys kaipaa toimintansa tueksi?

Lohjan mieleen kuten niin monen muunkin suomalaisen kolmannen sektorin toiminta on täysin valtiolta tulevien avustusten varassa. Tähän löytyvät syyt suomalaisesta viimeisen 80 vuoden kulttuuri- ja yhteiskuntaperinteestä, mutta kenties tulevaisuudessa myös paikalliset yritykset haluavat olla entistä paremmin näkyvillä tekemässä hyvää, ja tuomassa piristystä paikallisille ihmisille.

– Toimintamme on nimenomaan ihmisten tukemista. Tukemista tehdään niin yksilöpalveluna, ryhmätoimintana ja tarvetta ystävälle on monella. Toiminnanmuoto voi olla kävelyt, eläimen kanssa liikunta, yleensäkin jotain mielekästä tekemistä poissa kotoa, kertoo hallituksen puheenjohtaja ja tukitoiminnan vapaaehtoinen Heidi Korhonen.

– Yritykset voivat vielä tänäkin vuonna tulla mukaan tapahtumiin tukemaan tapahtumia ja olemaan läsnä auttamassa paikallisia ihmisiä, edistämässä yhteisöllisyyttä ja toisten auttamista. Erilaisista mahdollisuuksista kannattaa olla yhteyksissä toimistoomme, jatkaa Korhonen.

Tulevia tapahtumia juhlavuodelle:

MIELI Lohja mielenterveys ry:n alkuvuoden tapahtumiin kuuluvat helmikuun tapahtuma, missä aiheena tulee olemaan uni, lepo ja rentoutuminen. Maaliskuussa on vuorossa kulttuuri, kun Tralan ja Kaksikko KaNaiset kanssa tuotetaan Harjulassa 18.3. klo 13–14 oma tapahtuma. Tulossa on maaliskuussa myös piirustuskilpailu. Huhtikuussa mennään myös kulttuurin merkeissä kuten myös toukokuussa, jolloin yhteistyössä Lohjan kaupunginorkesterin kanssa tuotetaan Laurentiustalossa 5.5. kello 18 konsertti. Toukokuussa on tulossa myös kävelyfutista ja muutenkin jokaiselle kuukaudelle on oma tapahtumansa, ja vuoden päätapahtuma sitten syyskuussa lauantaina 16.9. kun Laurentiustalon Estradilla tapahtumaa on Lohjan mielen kanssa järjestämässä eri toimijat.