
Tällä viikolla sanonnasta tuli totta, kun 15,5 miljoonan euron ennätyspotti pelattiin Roution MK-Marketissa. Millaista on elää Lohjalla 2020-luvulla, siihen on enää reilu vuosi ja Lohjan Asuntomessuihin pari vuotta – mitä meillä on tapahtumassa?
Lohjan talousalueella on tällä hetkellä liikeyrityksillä vaikeahkoa ja liiketilaa löytyy tyhjänä – mistä yrittäjät? Mistä uudet liikkeenomistajat? Lohja tarvitsee tulevaisuuden haasteisiin lisää lohjalaisia, ja kaupungin olisi tehtävä kaikkensa, että näin myös tapahtuisi – mutta samalla kaikki muutkin suomalaiset kaupungit uudistavat toimiaan, sillä tilanne on sama koko Suomessa.
Tulevaisuuden Lohja
Meillä luotetaan paljon tulevaisuuteen, että 2021 tulevat asuntomessut tuovat tullessaan uutta ilmettä ja energiaa, sekä verotuloja Lohjalle, ja 2030-luvulle ”lupailtu” Tunnin juna tullessaan toisi Lohjalle jopa uuden kaupunginosan. Tulevaisuuden kuvioihin liittyvät myös mahdollinen syöpähoitoihin erikoistunut kiinalaisvetoinen kylpylähotelli ja mitä kuuluukaan ex-Mondin alueen kehittämissuunnitelmille? Paljon kysymyksiä, joiden vastausten mukaisesti Lohjan tulevaisuus voi rakentua aivan erinäköiseksi kuin mitä kaupunki tänään on.
Samanaikaisesti keskusta kehittyy, uusi kauppakeskus Lohi avaa ovensa tänä vuonna ja toinen kauppakeskushanke Nahkurintorille hakee vielä paikkaansa investorien ja vuokralaisten keskuudessa. Kun tähän kaikkeen elinkeinotoimintaan liittyvään epävarmuuteen ja potentiaalisiin mahdollisuuksiin lisää nykyisten kaupunkilaisten huolen nuorten ja vanhusten tulevaisuudesta, koulujen tilanteet ja kaupungin kassatilanteen, ollaan melkoisessa välivaiheessa – totta on, että pieni paikallinen yritys ei voi laskea tulevaisuuttaan yhdenkään haavekuvan varaan, tulevaisuus täytyy tehdä jo tänään.
Positiivisuudella pääsee pitkälle, mutta silläkään ei makseta laskuja eikä kehitetä palveluita tai yritystoimintaa. Paikallisuus, lähituotanto, yhdessä tekeminen Lohjan hyväksi ja tulevaisuuden eteen pitää nostaa uudelle tasolle ja vain sitä kautta Lohja pystyy kohtaamaan tulevaisuuden – ilman junaa tai junalla, ilman kiinalaisia tai kiinalaisten kanssa.
Mistä uudet lohjalaiset?
Lohjan pitäisi saada uusia lohjalaisia muuttamaan tänne, mutta miksi joku muuttaisi tänne? Haluammeko Lohjalle nuoria perheitä, paluumuuttajia vai vanhuksia? Jokainen ikärakenteeltaan erilainen kohderyhmä kaipaa erilaisia palveluita, kaikkea ei voida kehittää ainakaan kaupungin omin toimin, mutta löytyisikö yhteistyökuviota, joissa kaupunki voi antaa mahdollisuudet ja tukimuodot ilman rahallista riskiä, ja yritykset hoitavat riskinoton ja toivottavasti myös tuloksen?
Yrittäjät pitävät Suomea pystyssä, joten miksei entistä selvemmin ja yhteistyössä myös paikallisesti kaupunki ja alueen yritykset yhdessä voisi tehdä Lohjasta houkuttelevamman paikan asua ja muuttaa tänne.
KO