Tänään: 18.07.2024

Toimittaja

Luistelu- ja ringettekoulu kutsuu lapsia uuden harrastuksen pariin

harrastukset, ringette

Lapsille on Lohjalla luvassa uusi harrastusmahdollisuus, kun luistelu- ja ringettekoulu aloittaa toimintansa sunnuntaina 18.10. Koulua vetävät Apple Tree Ringette ry:n Merja Hedman ja Minka Montonen. He pelaavat itse Harjun Kiekon Lady joukkueessa. Luistelu- ja ringettekoulun lisäksi he voivat esitellä lajia myös päiväkoti- ja koululaisryhmille.

Ringeten harrastajia riittää esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, mutta Lohjalla laji on uudempi tuttavuus. Hedman kuvailee ringetteä matalan kynnyksen liikuntaharrastukseksi.

–Luistelu on monipuolinen liikunnallinen taito, jota ringetessä pääsee opettelemaan hauskalla ja palkitsevalla tavalla. Jo ensimmäisestä kerrasta alkaen pieni, luistelemaan opetteleva lapsi pystyy kuljettamaan rengasta mailassa, eikä rengas karkaa, kuten kiekko tai pallo. Näin lapsi voi keskittyä luisteluun ja saada onnistumisen tunteita. Pelin kautta luistelutaito kehittyy huimasti, kun käännöksiä, pysähdyksiä ja suunnan vaihdoksia tulee luontevasti, Hedman avaa.

Ringette on alkujaan tyttöjen ja naisten laji, mutta myös pojat ovat tervetulleita mukaan.

–Ringette on kehitetty alun perin tytöille, joten laji ei ole niin aggressiivinen kuin jääkiekko ja varusteet ovat kevyemmät. Pehmeä rengas ei satu niin kuin kova kiekko tai jääpallo, Hedman sanoo.

–Säännöt ovat koripallon kaltaiset. Ringetessä tehdään nopeita hyökkäyksiä ja rakennetaan hyökkäystä syöttelemällä rengasta niin, että vastustajan puolustus saataisiin aukeamaan. Ringette pakottaa yhteistyöhön, koska rengasta ei voi kuljettaa yksin päädystä toiseen, vaan se täyttyy kahden sinisen viivan kohdalla syöttää toiselle. Monet pitävätkin siitä, että joukkue on tärkeässä roolissa, hän jatkaa.

Hedman kertoo, että ringeten slogan ”ilopeli, älypeli, yhteispeli” pitää paikkansa, ja laji tarjoaa mielekästä tekemistä kaukaloon ja tekojäille.

–Moni pitää luistelusta, mutta kun sen perusteet on opittu, pelkkä kaukalon kiertäminen on tylsää. Ringetessä tehdään maaleja ja kilpaillaankin.

Jotta pienet luistelijat saisivat hyvän alun uudelle harrastukselle, Hedman muistuttaa eräästä tärkeästä seikasta.

–Luistelemaan opettelemisessa on tärkeää, että luistimet ovat terävät, sillä muuten ne lipeävät esimerkiksi vauhtia potkaistessa.

Idea lasten luistelu- ja ringettekoulusta sai alkunsa melko kaukana Lohjasta.

–Asuin Abu Dhabissa kolme vuotta ja tuolloin piti keksiä jotain mielekästä tekemistä. Siellä oli suosittu jäähalli, jota päätin lähteä katsomaan, Hedman kertoo.

Hän päätyi vetämään luistelu -ja ringettekoulua.

–Se oli todella suosittu ja huomasin, miten kivaa lapsilla oli. Ryhmä oli aluksi tytöille, mutta kun pojat roikkuivat kaukalon reunalla, päätin, että kaikki mukaan vaan.


Ringetessä luistelutaito kehittyy vauhdilla, kun käännöksiä, pysähdyksiä ja suunnan vaihdoksia tulee tehtyä luontevasti.

Ilmaisen kokeilun kautta mukaan harrastamaan

Sunnuntaina 18.10. kello 10.00–11.00 ringetteä voi tulla kokeilemaan ilmaiseksi Lohjan jäähallissa. Sen jälkeen voi jatkaa luistelu- ja ringettekoulussa sunnuntaisin kello 10.00–11.00, jos laji nappaa mukaansa. Poikkeuksellisen ulottuvuuden toimintaan tuo se, että vanhempien ei tarvitse värjötellä kentän laidalla lasten liikkuessa, vaan samanaikaisesti kentän toisessa päässä vanhemmat voivat pelata omaa ”höntsäpeliä” tai vaihtoehtoisesti välillä auttaa omaa lasta. Luistelu- ja ringettekoulu on suunnattu 5–9-vuotiaille, mutta reippaat alle 5-vuotiaatkin ovat tervetulleita, samoin yli 9-vuotiaat, jotka viihtyvät pienempien lasten seurassa.

Ringeten ei tarvitse olla entuudestaan tuttua, eikä luistellakaan tarvitse osata, vaan molemmat opitaan vähitellen pelien ja leikkien kautta. Mukaan tulee ottaa vain omat luistimet, kypärä ja hanskat. Mailat ja renkaat saa jäähallilta. Halutessaan mukaan voi ottaa myös esimerkiksi polvisuojat.

Luistelu- ja ringettekoulu jatkuu joulukuuhun saakka. Sen jälkeen jatkoa katsotaan tarpeen mukaan. Jos innokkaita harrastajia riittää, palataan ringeten pariin myös joulun jälkeen.

–Jos kiinnostuneita riittää, on mahdollista perustaa joukkue joko tytöille, pojille tai sekajoukkue sen mukaan, mille on kysyntää, Hedman sanoo.

Lohjan jäähallilla ringetteä voi kokeilla myös itsenäisesti torstaisin kello 14.30–15.30. Mailat ja renkaat löytyvät kaukalon laidalta.

SMS

Onnistumisen iloa on luvassa alusta saakka, sillä vasta luistelemaan opettelevakin lapsi pystyy kuljettamaan rengasta mailassa. Rengas ei karkaa mailasta, kuten kiekko tai pallo.