Liisa Laurila keräsi arjen tarinoita kansien väliin tuoreimpaan kirjaansa Lukukirja Sammatista. Lukukirja Sammatista on Liisa Laurilan viidestoista kirja. Sen on julkaissut Sanataito.

Jos olet lapsena tutustunut lukukirjaan, tiedät, millainen teos on kyseessä. Kokoelma tarinoita, kertomuksia, muutama runo tai lorukin. Tämä lukukirja on koottu aikuisia ajatellen. Se sopii mainiosti myös niille, joiden aikuistuminen on vielä vähän kesken.

Elämä on kokoelma kertomuksia, kertomuksista muodostuu historia. Kirjassa on haastateltu paljon elämää kokeneita sammattilaisia. He ovat kertoneet, millaista oli ennen, miten työt ja tehtävät hoidettiin. Millaisia olivat arjen työt ja tehtävät. Näitä kohtaamisia on koottu lukukirjaan, jotta ne eivät unohtuisi.

On tapana puhua pienestä kunnasta tai kylästä. On tapana puhua tavallisista ihmisistä – vaikka tavallista ei olekaan. Lukukirjan sivuilta huomaa, miten jokaisella on oma tarinansa kerrottavana. Jokainen on kantanut vastuunsa ja tehnyt osansa.

Tärkeimmät asiat ovat lähellä ja pienessä, tiiviissä yhteisössä jokaisen ihmisen panos merkitsee. Elämä on ainutlaatuista, kaikki kertomukset ovat kertomisen arvoisia. Muistiin merkitsijänä kirjoittaja on etuoikeutettu, kiitollinen kaikista tapaamisista.

Lukukirja Sammatista kertoo entisestä Sammatin kunnasta ja Sammatin kulttuuriseurakunnasta. Sammatti on maantieteellisesti pieni, mutta kulttuurin mitoilla arvioituna suuri.

Lukukirja Sammatista on saatavana Sammatin Nuorisoseurantalon Joulutorilta lauantaina 30.11. Tori palvelee kello 9.00–13.00. Kirjan voi myös hankkia kirjakaupan kautta.