Suomessa eri kuntien välillä voi olla suurtakin vaihtelua viihtyvyydessä ja vetovoimaisuudessa. Yksi tärkeimmistä seikoista asukkaiden viihtyvyyden kannalta ikään katsomatta ovat riittävät harrastusmahdollisuudet. On itsestäänselvää, etteivät pienemmät kunnat kykene tarjoamaan yhtä kattavasti erilaisia vaihtoehtoja kuin pääkaupunkiseutu tai muut Suomen suuret kaupungit, mutta jos lohjalaisilta kysytään, ovat Lohjan tarjoamat harrastusmahdollisuudet kunnan kokoon nähden yllättävän monipuoliset.

Mitä Lohjalla harrastetaan?

Karkeasti luokiteltuna harrastukset voidaan jakaa kolmeen pääkategoriaan: liikuntaan, kulttuuriin ja viihteeseen. Lohjalla on tarjota jokaisessa kategoriassa useita eri vaihtoehtoja, mutta kaikkein monipuolisinta tarjonta on ehdottomasti liikunnan saralla. Jos ulkoilu ja retkeily kiinnostavat, löytyy Lohjalta siihen hienot puitteet, joita varten ei tarvitse lähteä kauas.

Kenties eniten parannettavaa on viihdetarjonnan kehittämisessä, mutta fakta on se, ettei vajaan 50 000 asukkaan kunnassa voida venyä ihmeisiin. Onneksi internet mahdollistaa kattavasti viihteestä nauttimisen asuinpaikasta ja vuodenajasta riippumatta. Suosittua ajanvietettä myös lohjalaisten keskuudessa ovat erilaiset videoiden suoratoistopalvelut sekä verkossa pelaaminen.

Erityisesti nettikasinoilla pelaaminen ovat yleistyneet hurjaa vauhtia, sillä pelejä voi nykyisin pelata myös mobiililaitteilla missä tahansa nettiyhteyden toimiessa.

Seuraavaksi perehdytään hiukan tarkemmin näihin kolmeen edellämainittuun harrastuskategoriaan ja selvitetään, mitä kaikkea Lohja asukkailleen tarjoaa. 

Viihde- ja kulttuuritarjonta Lohjalla

Kuten aiemmin jo todettiin, on Lohjan kohdalla tarjonta vähäisintä viihdepuolella. Kulttuurista kiinnostuneiden ei kuitenkaan tarvitse jatkuvasti lähteä hakemaan kulttuurielämyksiä muualta, sillä myös Lohjan seudulla on mielenkiintoista tekemistä tarjolla. Jukkolanmäen Navetanvintin galleria on ollut useana kesänä suosittu, ja ensi kesäksi galleriaan avatuu Kaj Stenvallin näyttely. Lohjan teatterissa esitetään vaihtuvia ohjelmia pitkin vuotta ja Lohjan kaupunginorkesterin ohjelmisto pitää sisällään kaikenlaista musiikkia laidasta laitaan kamarimusiikista sinfonioihin ja viihdemusiikkiin.  

Eräs lohjalainen valtakunnallisesti tunnettu nähtävyys ja lohjalaisten ylpeidenaihe on tietenkin Tytyrin kaivosmuseo. Se yhdessä Lohjan museon kanssa tarjoaa paljon koettavaa niin paikallisille kuin ulkopaikkakuntalaisillekin. Monet ovat todenneet, että Lohjan museoissa voi hyvin käydä useammankin kerran ja silti löytää niistä aina vaan uusia näkökulmia. 

Liikuntatarjonta Lohjalla

Lohja tarjoaa liikuntamahdollisuuksia niin ammattitason urheilijan kuin satunnaisen sunnuntaireippailijankin tarpeisiin. On itsestäänselvää, että Lohjan liikuntakeskus, Neidonkeidas ja monet muut kunnan alueella sijaitsevat liikuntapaikat innostavat kaikenikäisiä liikkumaan, mutta Lohjan vahvuus on ehdottomasti se, että luonto on kaikkialla lähellä. Liikuntatoimintaa järjestetään kiitettävästi, mutta alueen vaihteleva luonto itsessään tarjoaa valmiit puitteet mielekkääseen ja terveelliseen tekemiseen.

Vapaa-ajalla suomalaiset vetäytyvät usein mielellään luonnon rauhaan, ja niinpä myös lohjalaisten vapaa-ajanviettotavoissa onkin merkillepantavaa juuri luonnonläheisyys. Ulkoiluun ja retkeilyyn on helppo hurahtaa kunnassa, joka tarjoaa kahdeksan hyvin merkittyä luontopolkua sekä säännöllisesti järjestettäviä luontoretkiä luontoasiantuntijan opastuksella. Luontopoluilta löytyy myös paljon Suomen kauneimmaksi kutsuttu Paavolan tammi. Jos vesi vetää puoleensa, voi Lohjalla Karjaanjoen vesistöalueilla kalastaa ja ravustaa tai vaihtoehtoisesti lähteä vaikkapa melomaan tai veneilemään. Lohjan seudun metsäalueet ovat mitä erinomaisimpia sienestys- ja marjastusapajoita syksyä kohden. 


Luonnonläheisyydestä Lohjan valttikortti?

Kuten monissa muissakin samankaltaisissa kunnissa, myös Lohjalla on kärsitty viime vuosina muuttotappiosta. Ilmiön syyt ovat selviä: suurin syy kunnan vähenevään väkilukuun liittyy pois muuttaviin nuoriin, jotka suuntaavat muualle parempien opiskelu- ja työmahdollisuuksien perässä. Tähän Lohjan on lähes mahdotonta kehittää järkevää ja toimivaa ratkaisua yksin, mutta muuttotappion ei tarvitse jatkua loputtomiin. Muutosta on nähtävissä jo siinä, että muuttoliike Helsingistä lähikuntiin on hiljalleen ollut nousussa.

Moni lohjalainen kehuu kotikuntaansa kodikkaaksi ja riittävän monipuoliseksi. Urbaaniksi Lohjaa ei millään muotoa voi kutsua, eikä se sellaiseksi haluaisikaan. Moni meistä toivoo, että upea ja läheltä löytyvä luonto säilyy jatkossakin Lohjan vahvuutena ja että luonnon parissa järjestettävää mielekästä ja monipuolista toimintaa kehitetään entisestään. Juuri siitä voi nousta tulevaisuudessa yllättävä valttikortti. Kompakti ja viihtyisä kaupunki alle tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudun kuhinasta saattaa olla juuri se, mitä monet tulevaisuudessa kaipaavat.