Vihdissä on vauhti päällä. Kunnassa kaavoitetaan nimittäin innolla uusia alueita niin asumisen kuin yritystoiminnankin tarpeisiin.

–Rostin yrityspuiston asemakaava on hyväksytty, mutta se ei ole vielä lainvoimainen. Alue tulee tarjoamaan mahdollisuuksia elinkeinoelämälle. Myös Hiidenlaakson työpaikka-alue on hyväksymistä vaille valmis, kertoo Vihdin kunnan elinvoimajohtaja Petra Ståhl.

–Myös Ridalin metsän alue Nummelan keskustan tuntumassa on ollut pitkään vireillä. Se kaavoitetaan useammassa osassa. Hakalanrinteessä on reilut 30 tonttia pienasumiseen. Siellä tehdään nyt infratöitä ja tontit tulevat myyntiin lähitulevaisuudessa. Tästä alueesta odotetaan vetonaulaa. Etelä-Nummelasta tähän mennessä myyntiin saadut tontit ovat olleet kysyttyjä. Sille alueelle on tulossa Etelä-Nummelan koulu- ja päiväkotikeskuskin. Se on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2024 alussa. Myös kerrostalotontteja on kaavoitettu. Niissä on jo kunnallistekniikka valmiina, Ståhl esittelee.

Vapaita kunnan tontteja löytyy myös Lankilasta, Otalammelta ja Nummelan Hiidenrannasta. Ståhl toteaa, että suurin kasvu keskittyy Nummelaan, mutta myös Vihdin kirkonkylää ja muita kyliä kehitetään.

–Pyrimme monipuolisuuteen, jotta jokaiselle löytyy mieleinen tapa asua ja elää. Osayleiskaavoilla luodaan mahdollisuuksia haja-asutusalueen rakentamiselle.

Kokkokallio on yksi vihtiläisten rakkaimmista luontokohteista. Kalliolta avautuu upea kansallisromanttinen näkymä Hiidenvedelle. (Kuva: Anni Laitinen, Konttuuri)

Tunnin juna ohjaa suunnittelua

Tunnin juna on myös vahvasti mielessä, vaikka sen toteutuminen ei vieläkään ole varmaa.

–Kaikki maankäytölliset toimenpiteet tähtäävät siihen, että rata tulee. Aika varmana pidämme sitä, että Nummelaan tulee asema, jolla pysähtyy ainakin paikallisjunia. Tunnin junan pysähtymistäkin pidämme mahdollisena. Vihdissä asema olisi lähellä moottoritietä ja Hanko–Hyvinkään tien ja Porin tien risteyksessä. Kolmen valtatien risteys puoltaa paikkaa asemalle. Siinä vaihto pyöriltä raiteille tapahtuisi sujuvasti, Ståhl pohtii.

Vihdissä riittää harrastusmahdollisuuksia. Tässä rakentuu monitoimihalli, Aura Light Certos Areena, joka sisältää jalkapallokentän, yli 100 metriä pitkän juoksusuoran ja hyppypaikkoja. Halli avautui Nummelassa tammikuussa 2020. (Kuva: Evelin Vesanen, Vihdin Kameraseura)

Etätyö on lisännyt kehyskuntien houkuttelevuutta

Muuttovoiton osalta Vihdissä ollaan viime vuodet oltu hieman plussan puolella. Talouskin näyttää hyvältä, vaikka välissä oli muutama vaikeampikin vuosi.

–Valtion toimilla on ollut vaikutusta läpi kuntasektorin, mutta olemme myös itse kehittäneet esimerkiksi maankäyttöä ja pyrkineet vahvistamaan tulopohjaa, Ståhl sanoo koronatukiin viitaten.

Koronapandemia lisäsi osaltaan kehyskuntien houkuttelevuutta asuinpaikkana, kun etätyö lisääntyi merkittävästi.

–Pääkaupunkiseudun kehyskunnat ovat olleet korona-ajan voittajia. Jos tällaista työnmurrosta olisi alettu toteuttaa kehittämistoimena, siihen olisi mennyt todella kauan. Nyt se sama muutos tapahtui viikoissa koronan tuoman pakon sanelemana. Tämä kertoo siitä, miten sopeutuvaisia ihmiset ovat. Nyt etätyöhön on jo totuttu ja nähty, miten se parantaa arkea, kun ei tarvitse pendelöidä työpaikalle ja jää enemmän vapaa-aikaa, Ståhl pohtii.

–Vihdistä on nopeat ja sujuvat yhteydet pääkaupunkiseudulle. Kaupungin hulinaan pääsee nopeasti, mutta täällä voi asua rauhassa luonnon lähellä. Olemme selvittäneet kyselylläkin sitä, mikä Vihtiin vetää. Luonto, monipuoliset harrastusmahdollisuudet ja koettu turvallisuuden tunne nousivat esille. Meille tulee paljon asukkaita pääkaupunkiseudulta, missä on rauhattomampaa.

Jatkossa Vihti pyrkii tarjoamaan entistä täydemmän elämisen paketin omasta kunnasta.

–Kun saamme isot työpaikka-alueet valmiiksi, se parantaa Vihdin työpaikkaomavaraisuutta. Silloin pystymme tarjoamaan kokonaisuutta, kun työpaikkakin on mahdollisesti saatavilla omasta kunnasta.

–Vihti on turvallinen, hyvä ja viihtyisä asuinpaikka. Koko elämän ratkaisu, Ståhl tiivistää.

SMS

Vihdissä riittää tilaa ja ulkoilumahdollisuuksia, mutta pääkaupunkiseudulle pääsee silti nopeasti. Nuuksion kansallispuistosta suurin osa sijaitsee Vihdissä. (Kuva: Anni Laitinen, Konttuuri)