Maalauskeskustelua-taidenäyttely on esillä Taidegalleria Juha Vikholmissa 21.12. asti. Näyttelyssä on teoksia Pirjo Braxilta, Kirsti Eliassonilta, Varpu Mitikalta, Markus Olinilta, Urda Rannalta, Arja Rantaniemeltä, Lea Sornikiveltä ja Riitta Törmiltä. Esillä on akryyli- ja öljyvärimaalauksia sekä Rantaniemeltä myös keramiikkatöitä: hurmaavia kynttilälyhtytaloja.

Ryhmän aiemmissa näyttelyissä on ollut esillä kyseisen vuoden teoksia, mutta nyt mukana on maalauksia 2010-luvun alkupuolelta aina tänä vuonna maalattuihin. Taiteilijat kertovat, että teokset ovat saaneet alkunsa erilaisista teemoista ja aiheista, jotka heidän opettajansa Matti Kurki on antanut.

–Meillä on aika abstrakteja ja vaikeitakin aiheita, jotka vaativat pohtimista, sanoo Brax.

–Tämä on jatkuva matka. Itsestään oppii paljon, kun miettii aiheita, lisää Törmi.

Teoksissa mietitään mm. menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta ja vaikutteita haetaan mm. runoista ja freskoista. Tällä hetkellä työn alla on maalauksia, joiden taustalta löytyvät seuraavat teemat: tyyni vesi, kirkas taivas, polttavan kuuma ja hengen valo. Taiteilijat kokevat, että teoksissa on paljon myös heitä itseään, sillä jokainen käsittelee annettua aihetta itsensä ja omien kokemustensa kautta.

–On paljon sellaista, jota ei ole itse edes tiennyt. Taulut kertovatkin meistä enemmän, kuin tiedämme itsekään itsestämme, pohtii Törmi.

–Kyllä ihminen itsestään maalaa, toteaa Brax.

Näyttelyn ripustus on Kurjen käsialaa.

–Hän on tarkka siitä, että teokset ovat millilleen oikeissa kohdissa. Hän haluaa, että taulut keskustelevat niin toistensa kuin tilankin kanssa, Brax kertoo.

Kirsti Eliasson (vas), Pirjo Brax ja Riitta Törmi iloitsevat mahdollisuudesta maalata yhdessä.

Yhdessä maalaaminen antaa inspiraatiota, iloa ja tukea

Maalausten takaa löytyy taiteilijaporukka, joka sai alkunsa yli 15 vuotta sitten Hiiden Opiston kurssilla.

–Tapasimme Hiiden Opiston kurssilla. Kun opisto erotti opettajamme iän vuoksi, palkkasimme hänet itse opettajaksemme, kertoo Brax.

Porukka kokoontuu kerran viikossa maalaamaan. Pelkästä hiljaisesta siveltimen heiluttelusta ei kuitenkaan ole kyse, vaan kahvihetket ja keskustelu näyttelevät tärkeää roolia tapaamisissa.

–Pääasiassa maalaamme, mutta välillä kahvittelu venähtää, kun on mielenkiintoinen keskustelun aihe, naurahtaa Eliasson.

Ryhmässä vallitsevalla sallivalla ilmapiirillä on suuri merkitys.

–Toisilta saa apua ja kommentteja teoksistaan. Porukassa tekeminen on inspiroivaa, muodostuu yhteisöllinen kokemus, Brax sanoo.

–On niin kotoisaa nähdä maalaukset täällä esillä, kun on nähnyt kaikki tuskat ja muut tunteet, joita teosta luodessa oli. Ryhmässä aiheita on hyvä pohtia yhdessä. Kun ympäristö on turvallinen, voi ottaa myös riskejä, sanoo Törmi.

Ryhmänä kokoontuessa ei tarvitse puurtaa omissa nurkissa, vaan kaikki voivat kokoontua yhteen ison pöydän ääreen.

–Vaikka kaikilla on sama aihe, tauluista tulee aivan erilaisia, he ihastelevat ja toteavat, että viikoittaiset kokoontumiset ovat aina virkistymisen paikka, vaikka pimeys ja liukkaus olisin ensin houkutelleet jäämään kotiin. Maalaaminen jatkuu myös tulevaisuudessa.

–Liian valmiiksi ei tule koskaan, vaan aina voi parantaa ja joskus onnistuakin, sanoo Eliasson.

–Iloitsemme myös toistemme onnistumisista, lisäävät Brax ja Törmi.

Gallerian tilat on uudistuneet

Maalauskeskustelua avaa uudistuneen gallerian.

–Tilaa on uudistettu, seiniä maalattu ja paikkoja puunattu meitä varten. Pääsimme näyttelyllämme avaamaan uudistuneen tilan. Suosittelemme tätä muillekin, tänne on helppo tulla, Eliasson iloitsee.

Näyttely-yleisölle he haluavat tarjota rauhoittavan ja ajatuksia ja keskustelua herättävän kokemuksen. Törmi toteaa, että osa teoksista vaati aikaa avautuakseen katsojalle, joten näyttelyyn kannattaa tutustua rauhassa.

–Kun katsoo esimerkiksi näitä lapsuuden muistoja, voi nousta mieleen omiakin muistoja. Voi miettiä, mitä tunteita teokset herättävät. Olemme laittaneet nämä tänne esille ihmisten iloksi näin ankeana vuodenaikana, Brax sanoo.

Näyttely on avoinna ma-pe kello 12.00–17.00 ja la 10.00–13.00. Teokset ovat myynnissä.

SMS