Tänään: 25.07.2024

Toimittaja

Maallikon antama elvytys voi olla ratkaisevan tärkeää

auttaminen, elvytys, ensiapu

Elvytystä ja sydäniskurin käyttöä on mahdollista harjoitella Uskalla auttaa -tapahtumissa Lohjalla, Nummelassa ja Karkkilassa.

Maailman elvytyspäivää vietetään 16.10. Lähiviikkoina ihmisiä ympäri Suomea muistutetaan maallikkoelvytyksen merkityksestä. Osaatko sinä elvyttää? Tunnetko sydäniskurin eli defibrillaattorin? Oletko valmis auttamaan, kun toisella on hätä? Pirjo Välimäki Etelä-Suomen Sydänpiiristä arvelee, että vaikka moni jännittää elvytystä ja ujostelee etenkin harjoitustilanteissa, tarttuisivat useimmat toimeen hätätilanteessa.

–Kiertueen tavoitteena on rohkaista ihmisiä auttamaan ja käyttämään sydäniskuria. Harjoitustilanteessa epäröidään, kun muut katsovat, mutta kyllä suurin osa ihmisistä toimii, kun on oikeasti hätä.

Meistä jokaisella on mahdollisuus olla hengenpelastajana tilanteessa, jossa sydämeen on tullut äkillinen, vakava rytmihäiriö, joka johtaa hoitamattomana sydämen pysähtymiseen. Sydäniskurilla voidaan antaa tarvittaessa sähköisku, jolla sydämen normaalirytmi pyritään palauttamaan. Yleisin sydämen pysäyttävä rytmihäiriö on kammiovärinä. Maallikoille riittää painelu, jos puhallus–paineluelvytys on heille vieras.

–Paineluelvytyksellä pystytään turvaamaan verenkiertoa aivoihin, mutta sydäniskuri on olennainen sydämen rytmin kääntämisessä. Aikainen sydäniskurin käyttö parantaa selviytymismahdollisuuksia merkittävästi, Välimäki korostaa.

Maallikon antama apu on niin tärkeää siksi, että vakavien rytmihäiriöiden kohdalla on kyse minuuteista. Jos paineluelvytys ja sydäniskurin käyttö aloitetaan 3–5 minuutissa, jopa kolme neljästä sydänpysähdyksen saaneesta selviää. Sydänpysähdystilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon 112, aloittaa paineluelvytys ja ohjeistaa joku hakemaan sydäniskuri paikalle. Sydäniskurin käyttö on helppoa ja kuka tahansa voi käyttää sitä, sillä yleisillä paikoilla olevat syväniskurit on suunniteltu nimenomaan maallikkokäyttöön.

–Muuta ei tarvitse osata kuin hakea sydäniskuri ja painaa on/off-nappulaa. Laite neuvoo kaiken siitä eteenpäin. Mitään väärää sydäniskurilla ei voi tehdä, koska se ei anna iskua, jos sitä ei oikeasti tarvita, Välimäki sanoo.

Sydäniskurit on suunniteltu niin, että kuka tahansa pystyy käyttämään niitä ja antamaan henkeä pelastavaa ensiapua vakavan sydämen rytmihäiriön saaneelle. (Kuva: Suomen Sydännliitto ry)

Harjoittelemaan paineluelvytystä ja sydäniskurin käyttöä

Paineluelvytys ja sydäniskurin käyttö ovat jokaisen kansalaisen helposti opittavissa olevia taitoja. Nyt niihin on helppo perehtyä, kun Etelä-Suomen Sydänpiiri, Vingmed Oy ja paikalliset sydänyhdistykset järjestävät lokakuun aikana Uskalla auttaa -tapahtumia Etelä-Suomen alueella. Nummelassa tapahtuma järjestetään perjantaina 16.10. kello 12.00–15.00 (tori, Pisteenkaari), Lohjalla tiistaina 20.10. kello 15.00–18.00 (Apuomena, Suurlohjankatu 21-23 A) ja Karkkilassa perjantaina 23.10. kello 9.00–12.00 (tori, Harjukatu 2).

Tapahtumissa voi harjoitella paineluelvytystä ja sydäniskurin käyttöä. Lisäksi opastetaan 112-sovelluksen lataus kännykkään ja sovelluksen käyttö. Tapahtumiin on vapaa pääsy. Näin korona-aikana tapahtumissa huolehditaan turvaväleistä sekä maskien ja käsidesin käytöstä. Elvytystä harjoitellaan yksitellen tapahtumaa varten tuunatussa matkailuautossa. Myös paikalliset sydänyhdistykset ovat paikalla kertomassa toiminnastaan. Joillain paikkakunnilla on jo ehditty harjoitella.

–Harjoitukset ovat menneet hienosti. Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä, kun ovat uskaltaneet kokeilla ja huomanneet, ettei iskurin käyttö ole vaikeaa. Koulutusiskureissa ei ole oikeasti virtaa, joten sitä ei tarvitse jännittää. Alussa ammattilaiset demonstroivat elvytystilanteen, mikä laskee myös osaltaan kynnystä kokeilla itse, Välimäki kertoo.

Hän kertoo, että osalla harjoituksiin osallistuvista on kokemuksia omista tai läheisten sydäntapahtumista ja kiinnostus auttamiseen on syntynyt sitä kautta. Toiset taas tahtovat ylipäätään pitää yllä elvytystaitoaan. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni kansalainen uskaltaisi ja osaisi auttaa hätätilanteessa.

Sydäniskurin sijainti merkitään kansainvälisellä sydäniskurin tunnuksella. (Kuva: Suomen Sydännliitto ry)

Sydäniskurit kartalla – miten iskurin löytää hätätilanteessa?

Välimäki kertoo, että sydäniskurien määrä on kasvanut viime vuosina huomattavasti aiempaan verrattuna. Nyt niitä löytyy mm. työpaikoilta, kauppakeskuksista, liikuntapaikoista ja erilaisista muista julkisista tiloista. Kun on hätä, iskuri tulisi myös löytää. Sydäniskurit on rekisteröity Defi.fi-sivulle. Sieltä esimerkiksi oman kotikaupungin sydäniskurien sijainnit voi käydä katsomassa rauhassa milloin tahansa. Ne löytyvät myös Defi.fi-paikannuspalvelusta, joka toimii osana 112-sovelluksen kesäkuussa (2020) päivitettyä versiota. Defi.fi-paikannuspalvelu näyttää sydäniskurin sijainnin lisäksi kartalla myös reittiohjeet laitteen luo, joten se on helppo löytää hätätilanteessakin. Välimäki kehottaa myös havainnoimaan ympäristöään julkisilla paikoilla ja katsomaan, mistä sydäniskuri löytyy, jos sitä tarvitaan.

–Ihmisiä olisi hyvä opettaa jo koulussa katsomaan, missä sydäniskuri on.

Sydäniskureita suositellaan hankittavaksi paikkoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä ja toisaalta sinne, minne ensihoidon saapuminen kestää kauan. Luotettavuuden ja huollon varmistamiseksi sydäniskuri kannattaa hankkia Suomessa toimivalta maahantuojalta. Laite on hyvä rekisteröidä defi.fi rekisteriin, jotta se löytyy tosipaikan tullen.

SMS