Passien ja henkilökorttien kysyntä jatkuu Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella todella suurena. Poliisiasemilla on huomattu, että isoimmat jonot lupapalveluihin muodostuvat maanantaisin ja perjantaisin.

Etenkin Espoon pääpoliisiaseman lupapalvelut ruuhkautuvat edelleen usein, vaikka ajanvarausaikoja on avattu niin paljon kuin mahdollista, ja asiakkaita palvellaan useilla linjoilla myös vuoronumeroilla.

− Esimerkiksi maanantaina 19.6. Espoossa joutui ilman vuoronumeroa odottamaan vuoroaan yli kolme tuntia. Samaan aikaan Lohjalla oma vuoro koitti monelle asiakkaalle puolessa tunnissa. Raaseporissa jonoa ei usein ole ollenkaan, kertoo lupaesimies Piia Näsänen.

Vielä kesäkuun ajan poliisi palvelee lupa-asioissa myös Kirkkonummella aina maanantaisin sekä torstaisin. Heinäkuun Kirkkonummen lupapalvelut ovat kiinni, mutta poliisiasemalla voi arkisin tehdä rikosilmoituksen ja kysyä löytötavaroita.

QR-koodi mahdollistaa jonottamisen pääpoliisiaseman ulkopuolella

Espoon pääpoliisiaseman uusituissa tiloissa vuoronumerolla asioimaan saapuvat asiakkaat voivat hyödyntää vuoronumerolaitteesta saatavaa QR-koodia.

− Jos asiakas ottaa vuoronumeronsa QR-koodina, voi hän seurata jonon etenemistä puhelimestaan mistä vain. Hänen ei siis tarvitse odottaa vuoroaan poliisiasemalla, ja odottaessaan voi vaikka hoitaa muita asioita tai piipahtaa kävelyllä, vinkkaa pääpoliisiasemalla lupaesimiehenä työskentelevä Sari Viitasalo.

Poliisi suosittelee, että mahdollisimman moni asiakas varaisi ajan matkustusasiakirjojen uusimiseen

Poliisi suosittelee edelleen, että mahdollisimman moni asiakas varaisi ajan matkustusasiakirjojen uusimiseen. Näsänen ja Viitasalo kertovat, että uusia aikoja vapautuu päivittäin. Tällä hetkellä ajanvarausajat menevät Espoon pääpoliisiasemalla syyskuulle, Kirkkonummella ja Lohjalla elokuulle ja Raaseporissa heinäkuussa on vielä aikoja vapaana. 

Ruuhkien pääasiallisena syynä on edelleen koronan vaikutukset. Jos asiakas on käynyt passivirkailijan tunnistettavana ja antamassa sormenjäljet passi- tai henkilökorttihakemusta varten enintään 6 vuotta sitten, ei käyntiä poliisiasemalla vaadita. Monella asiakkaalla tuo määräaika on kuitenkin umpeutunut, ja siksi vierailu poliisiasemalla vaaditaan.

Matkustusasiakirjojen toimitusajat ovat tällä hetkellä normaalit. Oman passin tai henkilökortin saa käyttöönsä tavallisesti noin kymmenessä arkipäivässä. Lisämaksusta voi saada nopeutetun toimituksen.