Uudenmaan 37. maanpuolustuspäivä järjestetään Lohjalla lauantaina 5.10. Laurentius-salissa ja sen ympäristössä.Puolustusvoimien lisäksi toimintaansa esittelemässä on monia arjen kokonaisturvallisuuden toimijoita, kuten poliisi, pelastuslaitos ja Rajavartiolaitos. Päivän aikana on luvassa mm. Puolustusvoimien kalustonäyttely, paraati ja maanpuolustusjuhla. Tapahtuman tarkoituksena on ylläpitää maanpuolustushenkeä, esitellä Puolustusvoimien kalustoa ja muita toimijoita sekä kunnioittaa sotaveteraaneja. Tapahtumaan ja maanpuolustusjuhlaan on vapaa pääsy.

Maanpuolustuspäivä sai alkunsa Vihdissä vuonna 1983. Uudenmaan Reserviupseeripiiri ry ja Uudenmaan Reserviläispiiri ry ovat järjestäneet maanpuolustuspäivän vuosittain siitä lähtien. Lohjalla tapahtuma on järjestetty aiemmin vuosina 1984 ja 2008. Maanpuolustuspäivän pääjärjestäjinä ovat tänä vuonna Lohjan Reserviupseerikerho ry, Lohjan Seudun Reservinaliupseerit ry, Etelä-Lohjan Reservinaliupseerit ry, Länsi-Uudenmaan Rauhanturvaajat ry sekä Lohjan Maanpuolustusnaiset ry.

–Tämä on jokavuotinen päätapahtuma, joka järjestetään vuoroin Länsi-, Itä- ja Keski-Uudellamaalla. Nyt on Lohjan vuoro ja ensi vuonna Karkkilan, kertoo Lohjan Reserviupseerikerhon puheenjohtaja Timo Jukola.

Noin 20 henkeä on suunnitellut tapahtumaa kahden vuoden ajan. Pian on valmista ja yleisö pääsee nauttimaan suunnittelun tuloksista.Päivän teema on ”Turvallista asua Lohjalla”.Mikko Prusi Lohjan seudun reservinaliupseereistakertoo, ettäturvallisuus liittyy tapahtuman luonteeseen yleensä. Asumisen näkökulma taas tulee Lohjan asuntomessuista, jotka järjestetään vuonna 2021.

Maanpuolustuspäivää järjestämässä ovat mm. Mikko Prusi (vas), Kalervo Kaarre, Aila Lindroos ja Timo Jukola.

Maanpuolustuspäivän ohjelma

Maanpuolustuspäivä aloitetaan kello 9.00 lipunnostolla ja hartaustilaisuudella Laurentius-salin pihalla. Seppeleenlasku Lohjan hautausmaan sankarimuistomerkille tapahtuu kello 9.30. Puolustusvoimien kalustonäyttely ja yhteistyötahojen ja järjestöjen Turvallisuustori-näyttely ovat esillä Kirkkokadulla ja Monkolankadulla kello 10.00–14.00. Näyttelyyn osallistuvat Länsi-Uudenmaan Rauhanturvaajat, SPR:n Lohjan osasto, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos, Rajavartiolaitos, Lohjan PAPEKO, reserviläisjärjestöt, Maanpuolustuskoulutuskeskus MPK, Ventelän VPK, sotilaskoti, Lohjan asuntomessut, Lohjan Matkailupalvelukeskus, Suomen Reserviupseeriliitto ry ja Kaarteen Sotamuseo.

Kalustonäyttelyyn osallistuvat Kaartin Jääkärirykmentti, Karjalan Prikaati, Panssariprikaati ja Rannikkoprikaati. Esillä on mm. jalkaväen aseistusta ja välineistöä, CV9030 ja Leopard 2A4 panssarivaunut, meritorjuntaohjuslavetti, rannikkotutka sekä tähystysaseman ja raivaajasukeltajan varusteet. Myös sotakoira ohjaajineen esittäytyy ja pitää näytöksen. Tapahtumassa pääsee lisäksi kokeilemaan laserammuntaa simulaattorilla.

Paraatikatselmus tapahtuu kello 11.30 Laurentius-salin pihalla. Paraati lähtee Kirkkokadulta ja kulkee Sibeliuksenkatua Suurlohjankadulle ja edelleen Karstuntietä Monkolankadulle. Kello 12.00 tapahtuu ohimarssi Suurlohjankadulla, Puu-Anttilan kohdalla. Sen ottavat vastaan Kaartin Jääkärirykmentin apulaiskomentaja, eversti Rainer Kuosmanen, Lohjan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Luoma sekä sotaveteraaniKaj Österman. Ohimarssiin osallistuvat Uudenmaan alueella toimiva maakuntakomppania, Länsi-Uudenmaan rauhanturvaajat vahvistettuna Helsingin Rauhanturvaajilla, maanpuolustusjärjestöjen lippulinna ja sotilaskotisisaret.

Maanpuolustusjuhla alkaa Laurentius-salissa kello 14.00. Juhlan ohjelmassa on Kaartin Soittokunnan tarjoilemaa musiikkia, kuten Finlandia, Timo Jukolan tervehdyssanat, Suomenlahden merivartioston komentaja, kommodori Tom Hanénin juhlapuhe, veteraanien, maanpuolustusjärjestöjen ja Uudenmaan Reserviläispiirin tervehdykset ja Lohjan kaupungin tervehdykset. Juhla päätetään Maamme-lauluun.

Tapahtuman luonteen mukaisesti tarjolla on Lohjan Maanpuolustusnaisten keittämää herne- ja kasviskeittoa sekä sotilaskodin munkkeja.

Suomessa on hyvä maanpuolustushenki

Järjestäjät näkevät, että Suomessa maanpuolustushenki on hyvä ja korkeampi kuin monissa muissa Euroopan maissa. Maanpuolustustapahtumilla on kuitenkin paikkansa sekä tämän hengen ylläpitämisessä että veteraanien kunnioittamisessa. Kalervo Kaarre kertoo, että maanpuolustus kiinnostaa kaikenikäisiä suomalaisia ja sekä miehiä että naisia.

–Esimerkiksi meillä Kaarteen Sotamuseossa kävi viiden noin 20–25-vuotiaan naisen kaveriporukka. He olivat todella kiinnostuneita, kyselivät paljon ja viihtyivät museossa yli kaksi tuntia, Kaarre sanoo.

Toisen esimerkin maanpuolustushengestä kertoo Lohjan MaanpuolustusnaistenAila Lindroos.

–Naisten Valmiusliiton järjestämät Nasta-harjoitukset ovat aina täynnä. Siellä harjoitellaan arjen turvallisuuteen liittyviä asioita.

Prusi puolestaan muistuttaa, että naiset hakevat hyvin vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

–Puolustusvoimat ovat heihin erittäin tyytyväisiä, koska vapaaehtoiset naiset ovat motivoituneita ja moni heistä käy johtajakoulutuksen, sanoo Jukola.

Kaarre toteaa, että kansainväliset kriisit vaikuttavat ihmisten mielipiteisiin ja asenteisiin ja vaikuttavat osaltaan maanpuolustushenkeä nostavasti. Painava syy korkeaan maanpuolustushenkeen löytyy toki Suomen historiasta.

–Meillä on vieressä iso naapuri, mutta olemme selvinneet itsenäisinä. Suomessa on asevelvollisuus, vaikka moni muu maa on siitä luopunut. Tosin mm. Ruotsi ja Saksa yrittävät palauttaa sen, Jukola sanoo.

Kiihkoton maanpuolustus lähtee realistisesta varautumisesta. He muistuttavat, että uhkia on monenlaisia ympäristökatastrofeista lähtien, mutta ne voidaan kohdata paremmin, kun varaudutaan.

–Totta kai toivotaan, ettei mikään uhka toteudu, mutta täytyy olla realisti. Itsenäisyys on puolustamisen arvoinen asia. Suomi 100 -juhlavuosi toi tätä asiaa laajasti esille ja sen vaikutus jatkuu pitkään, Kaarre sanoo.

–Se jatkuu seuraavat 100 vuotta, lisää Prusi.

Maanpuolustuspäivässä on näytillä mm. panssarivaunu Leopard 2A6. (Kuva: Mauri Hokajärvi)

Maanpuolustuspäivän kurssit

Maanpuolustuspäivän yhteydessä järjestetään neljä aiheeseen liittyvää kurssia Anttilan koululla.

–Lohjalaisilla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus osallistua kursseille, kannustaa Kaarre.

Lasten ja nuorten huoltajien kyberturvallisuuskurssi pidetään kello 9.00–15.00. Kurssin tavoitteena on opettaa huoltajia tunnistamaan mobiililaitteisiin liittyvät yleisimmät uhat ja suojaamaan laitteet sekä seuraamaan lasten ja nuorten somekäyttäytymistä. Tutustutaan nettietikettiin ja pohditaan keinoja kannustaa lapsia ja nuoria turvalliseen netin käyttöön. Kurssin hinta on 5€. Ilmoittautuminen www.MPK.fi / koulutuskalenteri / LOHJA 2019 Kyberturvallisuuden peruskurssi

Häiriötilannekoulutus pidetään kello 12.30–15.30. Pärjäisitkö häiriötilanteessa omin avuin 72 tunnin ajan? Koulutus sopii kaikille ja opastaa omatoimiseen varautumiseen esimerkiksi sähkökatkoksissa sisältäen keskustelevan luennon ja alkusammutusharjoituksen. Kurssi on maksuton. Ilmoittautuminen sähköpostilla 72h.lohja2019@gmail.com tai puhelimitse 040 5230275

LOHJA 2019 Vapepa Etsintäkurssi pidetään kello 8.30–17.00. Koulutus sopii lasten ja nuorten huoltajille sekä asiasta kiinnostuneille. Ilmoittautuminen www.MPK.fi / koulutuskalenteri / LOHJA 2019 Vapepa Etsintäkurssi.

SMS