Tänään: 14.07.2024

Toimittaja

Maastopyöräily kerää yhä uusia harrastajia

liikunta, maastopyöräily

Maastopyöräilyn suosio oli kasvussa jo ennen koronapandemiaa, mutta pandemian myötä herännyt luontoliikuntainnostus on lisännyt edelleen myös maastopyöräilyn harrastajamäärää.

–Maastopyöräily on saanut paljon sekä uusia harrastajia että lajin pariin palaajia, kertoo Lohja Trails ry:n puheenjohtaja Manu Heikura.

–Ympäri Lohjaa on havainnoitu, että maastossa on aiempaa enemmän pyöräilijöitä. Harju vetää kävijöitä myös Lohjan ulkopuolelta, vahvistaa Lohjan Liikuntakeskuksen liikuntapaikkapäällikkö Santtu Hägg.

Hän arvelee, että välineiden monipuolistuminen ja sähköavusteisten pyörien lisääntyminen ovat voineet tuoda kauniit maastot yhä useamman saavutettaviin pyörän satulasta käsin.

–Pyörällä maastoon pääsee joutuisasti. Se madaltaa kynnystä lähteä katsomaan hienoja maisemia, Hägg toteaa.

Lajin suosio näkyy myös Lohja Trailsin toteuttaman maastopyöräilykurssin osallistujamäärässä.

–Kurssilla on nyt 18 osallistujaa, joista suurin osa naisia. Kuten vaikka uimisessa ja hiihdossakin, laji on helpompi aloittaa, kun joku näyttää ensin vähän tekniikkaa ja antaa vinkkejä. Kurssilla käydään läpi maastopyöräilyn perusasioita, Heikura sanoo.

Hän toteaa, että uusien kurssien järjestämistä harkitaan tarpeen mukaan. Omaa kurssia on suunniteltu myös maastopyöräilystä kiinnostuneille nuorille. Hän muistuttaa myös, ettei kyseessä ole vain nuorten harrastus, vaan laji on houkutellut metsiin paljon varttuneempaakin väkeä. Hän arvioi harrastajien keski-iän pyörivän noin 40 ikävuoden tienoilla. Maastoon voi lähteä itsekseen tai osallistua seuratoimintaan.

–Teemme sunnuntaisin kahden tunnin viikkolenkin. Lisäksi tehdään teemalenkkejä ja käydään ajamassa muuallakin kuin Lohjalla. Kilpailuihin osallistutaan aktiivisesti, Heikura kertoo.

Maastopyöräilyn suosio näkyy mm. Lohja Trailsin toteuttaman maastopyöräily kurssin osallistujamäärässä. Mukana on 18 lajista innostunutta.

Harjulle mahtuvat kaikki

Kasvanut harrastajamäärä lisää ruuhkaa ulkoilureiteillä. Esimerkiksi Lohjanharjun maastossa ulkoilijoita riittää rutkasti. Pari vuotta sitten valmistunut maastopyöräilyreitti vetää kävijöitä myös Lohjan ulkopuolelta.

–Merkityille reiteille on tarvetta. Harjun reitti on ollut niin kovassa käytössä, että sen suosio yllätti meidät. Maastopyöräilyssä on tapana, että käydään ajamassa myös toisilla paikkakunnilla. Lohjalla käy väkeä aina Tamperetta ja Lahtea myöten. Pääkaupunkiseudulta tulee paljon maastopyöräilijöitä, Heikura kertoo.

Reitillä ajetaan välillä vinhaa vauhtia ja yritetään lyödä oma aikaennätys. Toisaalta reitti on myös perheiden suosiossa, joten sama reitti on hyvin monenlaisten harrastajien käytössä. Kun väkeä on paljon, toisten huomiointi korostuu. Heikura toteaa, että vaaranpaikka voi syntyä esimerkiksi silloin, jos koiraa ulkoilutetaan vapaana pyöräilyreitillä.

–Koirien vapaana ulkoiluttaminen ei ole siellä sallittua. Tämä asia aiheuttaa ajoittain huolta, toteaa myös Hägg.

Pääasiassa harjun reiteillä liikutaan sulassa sovussa, mutta toisinaan kuuluu soraääniäkin. Heikura toteaa, että harjulle mahtuvat kyllä kaikki, kun mielessä pidetään hyvä käytös ja toisten huomioiminen. Ongelmia syntyy enemmän talvella, kun kävelijät suuntaavat laduille tai maastopyöräilyä varten tampatuille poluille, vaikka kävelijöille olisi tehty omiakin reittejä. Kesällä taas jokainen voi liikkua harjun poluilla jokamiehenoikeuksilla. Hyvät käytöstavat on silti syytä muistaa.

–Annetaan tilaa toisille ulkoilijoille. Maastopyöräilijöille on oma ”käyttäytymisetiketti”, josta kerromme aktiivisesti harrastajille ja olemme jakaneet sitä sosiaalisessa mediassa, Heikura sanoo.

Myös Hägg muistuttaa, ettei poluilla ole väistämissääntöjä, joten tilanteen mukaan mennään.

–Siinä tarvitaan pelisilmää, hän toteaa.

Heikura toivoo, että myös uusia maastopyöräilyreittejä voitaisiin perustaa. Siihen tarvitaan yhteistyötä maanomistajien kanssa.

–Osa maanomistajista suhtautuu todella positiivisesti, toiset taas eivät niinkään. He voivat pelätä esimerkiksi sitä, että pyörillä ajetaan taimikossa. Suurin osa maastopyöräilijöistä on kuitenkin ihmisiä, jotka eivät halua katkaisi oksaakaan puusta.

Hän arvelee, että maastopyöräilyn suosion nopeaan kasvuun voi liittyä myös ennakkoluuloja.

–Tämä on monelle vielä uusi laji. Ihmisillä voi olla sellainen mielikuva, että maastopyöräilijät ovat rällääjiä, mutta suurin osa haluaa vain ajella luonnossa ja katsella maisemia. Valtaosa seuramme jäsenistä on isosti luontoihmisiä, jotka tykkäävät liikkua luonnossa monella tavalla, kuten hiihtäen, patikoiden ja meloen. Maastopyöräily on yksi tapa kokea luonto, Heikura sanoo.

SMS