Säpin majakka täytti syyskuussa 150 vuotta. Elokuvan kuvitusta

Majakkaseuralla uusi elokuva Pohjanlahdesta – esitys Lohjassa 27. marraskuuta

Suomen Majakkaseura tuo uuden elokuvansa Kiehtova Pohjanlahti maanantaina 27. marraskuuta Lohjalle. Se ja Ulkokalla-elokuva nähdään Lohjan työväentalolla klo 17.30 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tornion satama on Pohjanlahden pohjoisin ja arktisin satama. Elokuvan kuvitusta

Kiehtova Pohjanlahti (52 min) keskittyy erikoisen merialueen merihistoriaan liki tuhannen vuoden ajalta. Elokuvassa tulee käsittelyyn erityisesti kaksi luonnonilmiötä, maan kohoaminen ja jääpeite ja niiden merkitys Pohjanlahdella. Lisäksi siinä käsitellään merimerkkien historiaa, laivojen ja satamien kehitystä, luotsausta, jäänmurtoa ja haaksirikkoja. Myös 1920-luvun pirtusota Pohjanlahdella saa oman käsittelynsä.

Elokuvassa ovat äänessä mm. jäänmurtajien ja majakkalaiva Kemin veteraanit sekä laajan luotsisuvun viimeinen luotsi. Yhtenä lähtökohtana on tänä syksynä 150 vuotta täyttänyt Säpin majakka Porin edustalla ja muut A.H. Dalströmin kauniit majakat.

Toisena elokuvana kiertueella esitetään vuosi sitten ensi-illassa ollut Ulkokalla – sukuni aika majakkasaarella (30 min). Se kertoo Pirkolan suvun tarinan arktisella Ulkokallan saarella 30 minuutissa kertoen paljon myös majakasta.

Työväentalon (os. Kalevank. 1) tilaisuus alkaa myyjäisillä maanantaina jo klo 17.00. Elokuvat nähdään klo 17.30 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.