Toimittaja

Mäntynummen yhtenäiskoulussa pohdittiin ystävyyttä ja toisen kunnioittamista

koulu, ystävänpäivä, ystävyys

Mitä on ystävyys? Se on naurua, luotettavuutta, juttelua. Se on toisen tukemista. Tai sitten kissoja, koiria – tai kaveri, joka antaa ruokaa. Nämä ja monta muuta määritelmää Mäntynummen yhtenäiskoulun 7.-9.-luokkalaiset kirjasivat lappusiin, jotka he sitten kiinnittivät suureen ystävänpäivän sydämeen. Meneillään oli kaupungin nuorisotoimen työpaja, yksi teemapäivän monista aktiviteeteista.

Lohjan Zonta-kerho järjesti tapahtumapäivän Mäntynummen yhtenäiskoulun 7.-9. luokkien oppilaille yhdessä koulun, Lohjan kaupungin nuorisokeskuksen, Rikosuhripäivystyksen ja Lohjan Kamppailukeskuksen kanssa. Päivän teemat painottuivat ystävyyden ja toisten huomioon ottamisen tärkeyteen, mutta samalla puhuttiin myös omien ja toisten rajojen tunnistamisesta ja kunnioittamisesta.

Mäntynummen yhtenäiskoulussa on ollut tapana juhlistaa ystävänpäivää koulun oppilaiden ystäväpäiväkonsertilla, ja sellainen oli ohjelmassa nytkin. Ennen iltapäivän konserttia otettiin vauhtia urheilulomaan mäenlaskulla ja paistamalla makkarat koulun lähimetsään viriteltyjen nuotioiden ääressä. Lohjan Zonta-kerho lahjoitti koululle 40 värikästä pulkkaa sekä nuotiomakkarat ja vesipullot. Koulun liikuntahallissa 8.- ja 9.- luokkalaiset perehtyivät tilanteisiin, joissa itsepuolustustaidot saattaisivat olla tarpeen.

Ystävänpäivätapahtuma oli jatkoa Lohjan Zonta-kerhon viime syksynä käynnistämälle yhteistyölle kaupungin nuorisotoimen ja koulujen kanssa. Tavoitteena on kiusaamisen ja väkivallan ennalta ehkäisy yläkouluikäisten nuorten parissa. Kansainvälisenä Tyttöjen päivänä viime lokakuussa järjestettiin tapahtumapäivä Nummen yhtenäiskoulussa. Vastaavanlainen teemapäivä on tarkoitus on järjestää kaikissa kaupungin yläkouluissa.

–Yhteistyö koulujen ja nuorisotoimen kanssa on osoittautunut hyväksi. He tuntevat nuoret, ja me zontat voimme tukea nuorten kanssa toimivia ammattilaisia heidän tärkeässä kasvatustehtävässään, toteaa Lohjan Zonta-kerhon puheenjohtaja Ritva Huusko.

Maailmanlaajuinen Zonta-organisaatio täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Lohjan Zonta-kerho ry korostaa juhlavuonna erityisesti tyttöjen koulutuksen ja rohkean uravalinnan merkitystä sekä kaikkien tyttöjen – ja myös poikien – oikeutta elää arkea, jossa ei ole väkivaltaa. Koululla järjestettävä teemapäivä on jatkoa viime syksyn Tyttöjen päivänä Nummen yhtenäiskoulun kanssa käynnistettyyn teemapäivien sarjaa.

Lohjan Zonta-kerhon puheenjohtaja Ritva Huusko toivotti hyviä liukuja, kun opettajat Sampo Pylkkö ja Heidin Fabritius lähtivät viemään lahjoituspulkkia mäkeen.