Korttelikisat käynnistyivät Sammatista

Kevät otti takapakkia ja ilmassa roikkui sateen tuntu, mutta 17 innokasta lasta huoltojoukkoineen löysi mukaan Sammatin urheilukentälle Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden (LUU) Korttelikisakauden avaukseen! Kentällä oli runsas kattaus. Ennen kuin kello löi kisat alkavaksi satiin kärsykkeeksi pystyyn ”pehmojalkapallopeli” ja pientä tuttujen ja tuntemattomien jutustelua. Huoltojoukoissa oli peräti kaksi, jotka muistivat jo omassa lapsuudessaan LUU:n Korttelikisoissa kirmailleensa.

Sammatin kisojen aluksi tehtiin koko porukalla tutustumiskierros metsään merkittyyn n. 200 metrin maastojuoksureittiin ja kentän nurmelle sommiteltuun, kiemurtelevaan ”Loikkarataan”, joka sisälsi ”tikapuita” ja eri korkuisia aitoja, jotka urheilija saattoi koostaan riippuen joko ylittää tai alittaa. LUU:n ohjaaja Nelli veti lapsille hippakimaran, jossa aloitushipaksi valikoitui ”banaanihippa”, mikä taitaakin olla 2020-luvun hippahitti.

Kolmenkymmenen sekunnin pikajuoksuluennon jälkeen harjoiteltiin käsien käyttöä ja polvennostoa ja sitten oltiin valmiita kennojuoksuun, jossa jokainen pääsi pyrähtämään vuorollaan 20 metriä valokennoajanotolla muiden lyödessä tahtia ja kannustaessa juoksijaa nimeltä. Oli tuttuja ja tuntemattomia – sisaruksia ja kaveruksia. Kolmen kierroksen jälkeen osa jäi vielä ”kenoihin”, mutta osa porukasta suuntasi kentän toiselle laidalle ”Turbokeihäänheittoon”.

Sannan opastaessa lapsia oli huoltojoukoille Turbokeihäsrivin jatkoksi varattu aikuisten yleisurheiluvälineitä: keihäitä, naisten ja miesten kiekot ja kuula – johtuikohan koleasta säästä, että tänä vuonna nämä keräsivät paljon enemmän tunnustelijoita ja kokeilijoita kuin kennot, joissa on viime vuosina totuttu näkemään vakaviakin perheen- ja naapurustonvälisiä kisoja heti kun lapset ovat tilaa antaneet.

Heittovälineitten luota suunnattiin varsinaisille ”Metsäjuoksulle” ja ”Loikajuoksulle” – näitä kertyi monille useampi kierros… tunti alkoi täyttyä. Osalla urheilijoista oli ajanottokennojen luona vielä meneillään ennätysyrityksiä ja niinpä siirryimmekin kellottamaan lentäviä lähtöjä, joiden ajat olivat heti toista luokkaa. Kun virtaa tuntui riittävän päätettiin ex tempore pitää koko porukalle, niin lapsille kuin aikuisille, maailman ensimmäiset viralliset Sammatin takaperinjuoksun maailmanennätyskisat.

Jokainen yritti vuorollaan ja nyt nähtiin myös railakkaita kaatumisia – kaikki pääsivät maaliin kuitenkin. Jossakin vaiheessa hoksattiin piirtää suunnistamista helpottava ”keskiviiva”, mutta kas: Julius piirsi sen vahingossa mutkille. Niin tai näin, parhaat ajat juostiin loppupuolella kisaa, kunnes järjestäjä huomasi, että nyt mennään jo osin toista kierrosta. Jalkapallomaalien luona oli pyörähtänyt taas käyntiin ”Pehmojalkapallokisa”, osan kilpailijoista jo nauttiessa ansaittuja pillimehuja.

LUU on järjestänyt Korttelikisoja jo kolmekymmentä vuotta. Tänä aikana järjestämisen tavat ovat vaihdelleet. Joskus aikoinaan pidetiin kisat samana päivänä, samaan aikaan 21:llä kentällä, joskus on kisattu samalla viikolla peräkkäisinä päivinä. Tänä vuonna kisat ovat keskiviikkoisin klo 18.00 – 24.4. Moisiolla, 8.5. Virkalassa, 15.5. Lehmijärvellä ja huipennus, Harjun legendaarisen kenttämiehen Väinö Karojärven mukaan nimetyt ”Väiskin kisat” Harjun kentällä sunnuntaina 19.5. klo 10.00 – 12.00.

Eero, Virkkalan Korttelikisojen muinoinen kävijä auttaa Oliveria turvaistuimeensa, ja Kasper kapuaa mehun kanssa omalle istuimelleen, kun kumarrun vielä kysymään pojilta, mikä kisoissa oli kivointa. Hetken mietittyään Kasper vastaa, että ”Metsäjuoksu” ja nuorempi veli yhtyy tähän:”Metsäjuoksu oli parasta!”

Julius Westerberg