Cati ja Erja toivottavat kaikki tervetulleiksi mukaan Lohjan seudun mielenterveysseura ry toimintaan.

Lohjan seudun mielenterveysseura ry haluaa laajentaa palveluitaan myös Lohjan sivualueille, Nummelle, Sammattiin, Karjalohjalle, Pusulaan, koska kaikilla ei ole autoa eikä julkiset liikenneyhteydet aina ole optimaaliset.

Olemme toimineet nyt näissä keskustan tiloissamme muutaman vuoden, ja olemme todella matalan kynnyksen paikka, sillä meille voi tulla aina kun olemme auki keskustelemaan, toivottavat vieraat tervetulleiksi toiminnanjohtaja Cati Järnmark-Mårdh ja tukikoirakot toiminnanohjaaja Erja Kumpulainen, jotka siis pitävät mielenterveysseuran toimistoa Karstuntie 2 avoinna maanantaisin klo 13-16, keskiviikot ja torstait klo 10-14. Muina aikoina toimisto on avoinna sovitusti.

Kuka tahansa voi tulla auttamaan ja kuka tahansa voi saada apua

Uusia vapaaehtoisia kaivataan aina ja sinäkin voit hakeutua auttajaksi, kunhan oma elämäsi on kunnossa ja voit itse hyvin.  Koulutetuista tukihenkilöistä on jatkuva tarve ja on aina mukavaa saada uusia toimijoita mukaan! Tukihenkilö voi toimia yksilötukisuhteessa, kriisipuhelimessa tai ryhmänohjaajana.  

Vapaaehtoisen tukihenkilön työn ydin on olla puhekumppani ja kanssakulkija hetkinä, jolloin toisen ihmisen läsnäolo on eniten tarpeen.

– Meillä on erilaisia vapaaehtoisia, jotka tekevät työtä tunnin kuukaudessa, toiset pari tuntia viikossa, omien mahdollisuuksien mukaan. Ainoita toiveita meiltä on sitoutuminen auttamaan ja ennen kaikkea täydellinen luottamuksellisuus.

Useimmat asiakkaat tulevat meille yhteistyökumppaniemme kautta ja homma etenee siten, että ensiksi tapaamme mahdollisen asiakkaan tämän ohjaajan tai hoitajan kanssa kolmistaan ja selvitetään, miten me voimme häntä auttaa ja löytyykö meiltä sillä hetkellä sopivaa henkilöä, kertoo Cati aloituksesta.

Me emme tee hoivatyötä vaan vapaaehtoisemme ovat ihmisten tukena. Tullessaan meille vapaaehtoiseksi, saa meiltä vastuullisen vapaaehtoistyötehtävän.

Tarvitsemme aina uusia tukihenkilöitä ja koulutamme heidät vapaaehtoistyötehtävään. Jatkokoulutamme tukihenkilöitä ja järjestämme heille yhteistä toimintaa, virkistystä ja työnohjausta mielen virkeydeksi, kertovat Cati ja Erja.

Kurssi Pusulan terveysasemalla

Lauantaina 7.9. ja 14.9. klo 9.30-15.30 järjestämme ns. Hyvän mielen oppaiden vapaaehtoistyökurssin Pusulan terveysasemalla, kesto 14 tuntia. Tukihenkilön peruskoulutus järjestetään 7.9.-19.10. Lohjan keskustassa. Se on maksuton ja kestää kaikkiaan 35 tuntia. Koulutuksen suoritettua voit toimia mm: yksilötukisuhteessa, kriisipuhelinpäivystäjänä, ryhmänohjaajana, tukikoirakkona (pieni lisäkoulutus) tai tukinet-päivystäjänä (pieni lisäkoulutus). Voit itse päättää, paljonko aikaa haluat antaa toiminnalle kuukaudessa. Tehtäväsi suunnitellaan sen mukaan.

Syksyn ryhmät alkamassa

Nyt syksyllä alkavat ryhmät kokoontuvat eriaikoina ja eri päivinä, joten jokaiselle mukaan haluavalle löytyy kyllä mielekäs ryhmä. Syksyllä on alkamassa käsityöryhmä, koirakävely, hyvinvointiryhmä, ruska-senioriryhmä, Ite-senioriryhmä, peliryhmä, toivo-ryhmä, vahva ote elämästä keskusteluryhmä, taideryhmä, koirakahvila. Kaikkiin ryhmiin mukaan tuleminen on täysin maksutonta, eikä mukaan tuleminen velvoita osallistujaa, eli ryhmissä voi käydä aivan miten itselle sopii. Ryhmien tapaamisissa yleensä myös tarjoillaan kahvit tai mehut ja jotain pikku purtavaa. Lisätietoja ryhmistä ja koska ne kokoontuvat löytyy Lohjan seudun mielenterveysseuran kotisivuilta https://www.mielenterveysseurat.fi/lohja sekä tietenkin yhdistyksen toimistolta.

Mikä on tukikoirakko?

Tukikoirakko eli koira ja koiran ohjaaja toimii vapaaehtoisena työparina Lohjan seudun mielenterveysseuran ryhmissä. Ihmisten parissa, ihmisten ilona. Tukikoirakon peruskurssi kestää viikonlopun ja on maksuton. Tukikoirakkotoimintaan kuuluu mm. koirakävelyt, koirakahvilat ja vierailut eri asumisyksiköihin (kuntoutuskodit, asumispalveluyksiköt). Tukikoirakoksi pääsemiseksi edellyttää osallistumisen järjestökoulutukseen ja tukikoirakko-osuuteen (viikonloppu) ja on maksuton.

Tule kun haluat

Koko mielenterveysseuran toiminnan idea on tarjota keskusteluapua, seuraa yksinäisille, luotettavasti ja asiallisesti ja kuka tahansa voi tulla niin ryhmiin kuin erilaisiin seuran järjestämiin tapahtumiin ja toimistolle ilman etukäteisilmoitusta.