Mikä auttaa meitä jaksamaan päivästä toiseen, minkä avulla jaksamme hymyillä ja olla iloisia. Mitä voit tehdä, kun väsyttää, energiat ovat vähissä ja tuntuu että koko ajan on hieman hermostunut?

Jokainen meistä on erilainen ja asennoituu eri tilanteisiin ja omaan elämäänsäkin eri lailla, joten koskaan ei ole vain yhtä reittiä onneen – ja jokainen meistä valitsee omat polkunsa.

Iloa ja energiaa elämään

Jokaisella on myös omat tapansa saada ja hakea iloa elämään, mutta osa näistä tavoista on myös koko keholle oikeasti hyväksi ja terveellisiä, ja näistä tavoista ja mahdollisuuksista otamme tähän pienen otteen – eivätkä nämä edes maksa yhtään mitään.

Sosiaalisuus

Me ihmiset olemme luotuja olemaan sosiaalisia. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että kaikki haluavat olla esillä tai edes, että kaikki tykkäisivät isoista joukoista, mutta se tarkoittaa, sitä, että tarvitsemme ystäviä.

Ystävä kuuntelee, keskustelee ja auttaa tarvittaessa, eikä ihmisen ole koskaan hyvä olla liian kauaa yksin. Nykyaikainen digitaalinen maailma on tuonut tähän lisämahdollisuuksia, kun voimme videoyhteydellä ottaa yhteyttä ystäviimme, jotka eivät asu lähellekään, mutta kuitenkin voimme nähdä heidät digitaalisesti.

Luonto ja liikunta

Näin kaupungistumisen aikoina me olemme osittain menettäneet, hukanneet osan ihmistä. Se osa, joka oli läheisessä kontaktissa luontoon, on osittain unohtunut, mutta huomaat pääseväsi sen kanssa yhteyteen heti kun pääset puistoon, tai metsätielle tai -polulle kävelemään. Luonnossa liikkuminen, tai jo puistossa kävely antavat aivoille ja silmille mahdollisuuden levähtää – varsinkin jos jaksat jättää sen älypuhelimesi kotiin.

Välillä on hyvä pysähtyä miettimään ilman teknisiä laitteita niitä asioita, jotka oikeasti ovat elämässä tärkeitä. Ne eivät ole älypuhelimesi merkki tai hinta, tai ajamasi autosi merkki ja vuosimalli, vaan aivan muut asiat. Kannattaa pysähtyä hyvissä ajoin, eikä vain mennä virran mukana. Pysähtymällä voi rauhassa miettiä omaa elämäänsä, läheisiään ja siitä mitä oikeasti on tekemässä. Ei kaiken pidä aina olla suorittamista, vaikka se kuuluukin isona osana nykyaikaista elämistä.

Hyvinvointi

Hyvinvointi on iso sana ja se kattaa paljon asioita, mutta hyvinvointiin liittyy myös helposti monia negatiivisia asioita. Me voimme tehdä hallaa itsellemme, vaikka tarkoituksena on vain nauttia elämästä.

Hyvinvointiin liittyy niin oman pääkoppamme hyvinvointi kuin kehomme hyvinvointi, eivätkä ne sulje toisiaan pois hyvinvointiyhtälöstä, ja on todella tärkeä huomata, että monesta elämän risteyksestä pääsee eteenpäin paremmin ystävien ja kavereiden tukemaan ja heidän kanssaan, kuin yksin eteenpäin pyrkien.

Iso asia on oivaltaa ystävien, työn, liikunnan sekä ruokavalion ja unen yhteisvaikutus kokonaisuuteen. Hyvät yöunet ja sitä kautta hyvin latautunut keho on arkeen tärkeä ”työväline”, jota hoidamme parhaalla taidollamme – tai jätämme kehomme huomioimatta pyrkien etenemään muiden tavoiteasetteluiden mukaisesti, vai?

KO