Jos olet kuullut kirjaimet VPN, etkä tiedä mistä on kyse niin luettuasi tämän artikkelin, tiedät asiasta edes hieman enemmän. Periaate on kuitenkin se, että VPN lisää käyttäjänsä tietoturvaa liittyen kaikkeen netissä liikkumiseen ja siihen dataan mitä käyttäjän tietokoneelta ja tietokoneelle liikkuu.

Miksi VPN:ää käytetään?

Useimmilla VPN käyttäjillä ohjelmiston käyttöön löytyy syy ja se liittyy useimmiten siihen, että jokaisella netin käyttäjällä on yhteys internettiin ja tämä yhteys tapahtuu ns. IP-osoitteen avulla. IP-osoite kertoo sitten palveluiden toimittajille, missä asiakas sijaitsee, eli ottaako käyttäjä yhteyden Suomesta tai jostain muusta maasta. Monella palvelulla on nimittäin maarajoituksia, eikä kaikkia ohjelmia tai sisältöjä ole saatavilla – paitsi jos peittää tiedon omasta IP-osoitteestaan tai käyttää VPN ohjelmistoa ja muuttaa näkyvän IP-osoitteensa aivan toiseksi. VPN ohjelmistoja on jo markkinoilla paljon ja niiden läpikäymiseen menisi aikaa, ja siksi onkin hyvä että tarjolla on jo VPN vertailu sivustoja.

Onko VPN käyttö laitonta?

VPN:n käyttö ei ole laitonta itsessään, mutta joissakin tapauksissa löytyy kyllä pätevä syy, miksei kaikki sisältö ole saatavilla jokaiseen maahan. Tämä liittyy aineistojen tekijänoikeuksiin. Teosten tekijät ovat voineet myydä vaikka amerikkalaiselle tv-yhtiölle oikeuden esittää heidän teoksensa vain USA:ssa, eli tällainen sisältö on sitten sellaista, johon et pääse käsiksi ilman VPN:n tekemään IP-muutosta.

VPN tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että koneellesi (tietokone, tabletti, älypuhelin) asennettu ohjelma luo sinulle oman reitin koneesi ja jossain sijaitsevan palvelimen välille ja tuo palvelin muuttaa IP-osoitteesi halutuksi ennenkuin luo seuraavan reitin haluamallesi sivustolle. Tällä tavalla lopullinen paikka, jonne halusit nettiselaimellasi mennä, näkee tuon palvelimen sinulle luoman osoitteen, eikä sinun todellista osoitettasi.

Tietokoneelta tai älylaitteelta lähtevä tieto kulkee putkessa suojatulle palvelimelle, ja vasta sitten sivustolle tai sovellukseen, jonne haluat olla yhteydessä – esimerkiksi Facebookiin tai verkkokauppaan. Näin VPN siis hämärtää laitteesi fyysisen sijainnin ja kertoo kohteelle muokatun IP-osoitteen.

VPN ja matkailu

Ajattele vaikka tilannetta, että olet matkoilla ja haluat katsella kotimaisia ohjelmia. YLE Areena ulkomailla ei olisi saatavilla, ilman, että VPN:n kautta näyttäisit olevasi Suomessa. Jotkin suomalaiset ohjelmat jo näkyvät ulkomaillakin, mutta yhä vielä nykyäänkin on todella monien tuttujen ohjelmien katsominen reissunpäällä mahdotonta, paitsi jos sinulla on VPN käytössä.

Eivät kaikki tietenkään matkalla halua lukea suomalaisia uutisia, mutta sitten on matkaajia, jotka ovat matkalla useamman kuukauden ja kotimaan uutiset, ohjelmat ja tapahtumat kiinnostavat ja silloin VPN saattaa olla se paras ratkaisu tiedonsaantiin.

Mikä VPN on sitten paras?

VPN ratkaisuja on paljon ja jokaisessa luotettavassa VPN toimijassa on varmasti hyvät ja huonommat puolensa, mutta kannattaa katsoa, mitä muut käyttäjät sanovat ja kertovat kommenteissa. Esimerkiksi NordVPN kokemuksia voi käydä lukemassa jos oikeasti on kiinnostunut VPN ohjelmiston hankkimisesta – varsinkin, jos oikeasti sellaista tarvitsee.

Parhaat ohjelmistot myös maksavat ja ilmaisten käyttö on aina vähän niin ja näin. Asiaa kannattaa miettiä siltä kantilta, että jos et maksa jostain, niin miksi joku sen sinulle tekisi? Jos taas maksat jostain, niin todennäköisesti saat tukea, ylläpitoa ja kehitystä siinä samalla, eli maksat muustakin kuin vain ohjelmistosta, maksat samalla palvelusta ja siitä, että se toimii myös tulevaisuudessa.

Mistä kaikki lähti?

Alunperin VPN eli Virtual Private Network tarkoitti yrityksen työntekijän yhteyttä yrityksen omiin tietokantoihin ja ohjelmistoihin etänä. Yhteyttä ei voinut ottaa tavallisen netin ylitse, koska silloin oli aina mahdollisuus tietomurtoon, joten rakennettiin ohjelmistollisesti tietoturvallisia yritysten sisäisiä verkkoja ja näiden sisällä olevat kaikki liikenne tapahtui yrityksen oman VPN verkon sisällä.

Tutki, lue ja mieti ennen hankintaa

Nykyään käyttäjiä on huomattavasti enemmän jo yksityisellä puolella. Viihdekäyttö ja ulkomaanmatkailu ovat lisänneet VPN tarpeita ympäri maailmaa ja siksi markkinoille on tullut paljon erilaisia toimijoita, joista kaikki eivät välttämättä ole aivan 100% luotettavia. Siksi kannattaa tutkia ja lukea ennen kuin syöksyy ohjelmiston hankintaan.