Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula aloittaa Keskon Etelä-Suomen aluejohtajana 10.1.2022 ja jättää sen myötä tehtävänsä Lohjan kaupunginjohtajana. Keskon Etelä-Suomen nykyinen aluejohtaja Timo Heikkilä jää eläkkeelle helmikuussa 2022. Sivula kertoo, että hän ei etsinyt uutta työtä, vaan tarttui tilaisuuteen, kun mielenkiintoinen työtarjous tuli vastaan.

–Yhteydenotto tuli heiltä. Niin sanottu headhunter soitti alkusyksystä ja kysyi, kiinnostaisiko tällainen tehtävä. Aloin sitten pohtia asiaa ja vedin yhteen viimeiset 20 vuotta. Olen toiminut koko ajan julkisella sektorilla ja siitä kymmenen vuotta kuntajohtajana. Työurani on nyt puolessa välissä ja sitten tuli tämä kiinnostava tarjous yksityiseltä puolelta yrityksestä, joka on kehittynyt positiiviseen suuntaan, Sivula kertoo.

–Haimme uudeksi aluejohtajaksi henkilöä, jolla on vankka johtajakokemus, vahva uudistamis- ja kehittämisote sekä kokemusta yhteiskunnallisesta päätöksenteosta, sanoo Keskon aluetoiminnoista vastaava viestintäjohtaja Karoliina Partanen.

Sopimus Keskon kanssa tehtiin viime perjantaina. Sivula ilmoitti päätöksestään Lohjan kaupunginhallitukselle ja johtoryhmälle viime maanantaina 25.10.

–Moni hämmästyi, vaikka olikin ajatellut, etten ole kaupunginjohtajana ehkä eläkeikään saakka. Onhan tässä tullut ihmisiltä satoja viestejä, että johan uutispommin pudotit, Sivula toteaa.

Yhteiskunta uudesta näkökulmasta katsottuna

Sivula on työskennellyt Lohjan kaupunginjohtajana vuodesta 2015 ja sitä ennen Pielaveden kunnanjohtajana sekä erilaisissa tehtävissä Keskustan eduskuntaryhmässä ja kansanedustajien eduskunta-avustajana.

–Työ Keskolla on mielenkiintoinen, koska se tarjoaa uutta näkökulmaa yhteiskuntaan ja työelämään. Koen, että itselläni on sekä paljon annettavaa että opittavaa. Julkisella sektorilla on omat lainalaisuutensa. Yksityinen sektori on erilainen, vaikka sielläkin palvellaan ihmisiä ja huolehditaan heidän tarpeistaan. Se on kuitenkin mekaniikaltaan erilaista, joten tässä tulee näkökulmanmuutos. On kiinnostavaa nähdä yhteiskuntaa siltäkin puolelta. Haluan myös kehittyä johtajana, joten tämä liittyy henkilökohtaiseen kasvuunkin, Sivula avaa päätöksensä taustaa.

Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula jättää tehtävänsä kaupunginjohtajana ja siirtyy uusien työhaasteiden pariin ensi vuoden alussa.

Lohjalla on asiat hyvin

Sivula kuvaa, että Lohja on nyt tietynlaisessa taitekohdassa, joten kaupunginjohtajanvaihdoskin istuu tähän saumaan hyvin.

–Uusi valtuusto on juuri aloittanut, ja soteuudistus on tulossa reilun vuoden päästä. Se tulee muovaamaan Lohjan strategiaa ja organisaatiota. Luvassa on isoja muutoksia verrattuna siihen, millainen kaupunki meillä on ollut. Nyt uusi kaupunginjohtaja ehtii vielä vaikuttaa muutosprosessiin ja viedä Lohjan soteen.

Sivula jättää Lohjan seuraavalle kaupunginjohtajalle vakaassa tilassa olevana kaupunkina.

–Lohja on nyt hyvässä tilanteessa. Meillä oli asuntomessut, asuntokauppa käy hyvin, Lohjalla rakennetaan paljon ja väestö on kasvanut. Myös työllisyys paranee ja suurella osalla yrityksistä menee hyvin. Koronastakin on selvitty. Kaupungin talouskin on aika vakaa. Käyttötalous on hyvällä mallilla, mutta investointeja on liikaa kouluhankkeiden vuoksi.

Tulevaisuudennäkymät ovat hyvät.

–Lohja on saanut hyvää näkyvyyttä ja järvikaupunkiajatusta on saatu kehitettyä eteenpäin. Lohjalla on hyvät mahdollisuudet kehittyä kaupunkina. Haluaisin itsekin olla vielä mukana kehittämässä Lohjaa, hän toteaa haikeana.

Kaupunginjohtajan tehtävät jatkuvat vielä vuoden loppuun saakka. Kokonaan Sivula ei silti Lohjaa aio jättää sen jälkeenkään.

–Aiomme asua edelleen Lohjalla. Viihdymme täällä, hän sanoo.

Hienot kohtaamiset jäävät mieleen

Tehtävänsä kaupunginjohtajana Sivula jättää haikein mielin.

–Aika haikea olo on ja ristiriitaiset tunnelmat, vaikka suhtaudunkin suurella innostuksella tulevaisuuden haasteisiin. Olen kiitollinen ja ylpeä niistä asioista, joita olen saanut tehdä kaupunginjohtajana. Lohja on minulle tärkeä ja läheinen kaupunki, jolla on isoja mahdollisuuksia. Osaa niistä olen päässyt itsekin toteuttamaan.

Kaupunginjohtajan työstä hän jää kaipaamaan mm. hienoja tapaamisia erilaisten ihmisten kanssa.

–Tässä työssä on saanut tavata todella hienoja ihmisiä ja nähdä yrityksiä, yhdistyksiä ja toimintaa, jota ihmiset saavat aikaan. Olen ollut todella etuoikeutettu, kun olen päässyt tapaamaan näitä mahtavia tyyppejä ja näkemään uskomattoman hienoa toimintaa. Samalla olen saanut edustaa Lohjaa, hän tiivistää.

SMS