Neljän vuoden välein maahamme valitaan 200 henkilöä ympäri Suomen edustamaan kansaamme eduskunnassa. Näitä 200 henkilöä kutsutaan kansanedustajiksi ja tältä omalta Uudenmaan vaalipiiristä eduskuntaan valitaan kaikista 13 vaalipiiristä suurin joukko eli peräti 36 kansanedustajaa. Tämän lehden jälkeen on vielä kaksi Ykkös-Lohjaa ennen virallista äänestyspäivää ja vaalityössä on alkanut loppukiri.

Miksi äänestäisit?

Viime eduskuntavaaleissa annettiin 2 968 459 ääntä ja se määrä tarkoitti, että noin 30% suomalaisista ei äänestänyt lainkaan eli melkein joka kolmas jätti äänestämättä. Viime vaaleissa selkeä voittaja oli Suomen Keskusta, joka saikin hallituksen vetovastuun ja Keskustan Juha Sipilästä tuli pääministeri.
Jos sinusta nyt tuntuu siltä, että Suomi ei mene oikeaan suuntaan tai Suomen pitää uudistua poliittisesti, ainoa keino vaikuttaa on äänestää uusia henkilöitä eduskuntaan ja katsoa, mitä seuraava vaalikausi eli neljä seuraavaa vuotta tuovat Suomelle. Kukaan ei yksistään voi tehdä muutosta, mutta jos nuo lähes 30% suomalaisista nyt päättäisivät äänestää, ja he äänestäisivät aivan uusia henkilöitä, voisi tulevat vuodet olla mielenkiintoisia.

Eduskuntavaalit ja oma kunta

Eduskuntavaaleilla valitaan kansanedustajat seuraaviksi vuosiksi muokkaamaan lakeja ja asetuksia ja saamaan aikaan uudistuksia yhteiskunnassamme. Suurin osa eduskunnan uudistuksista koskevat koko Suomea, kun taasen monet kuntatason päätöksistä ovat kunnan omien poliittisten ryhmittyen aikaansaannosta – voidaan siis sanoa, että kuntapolitiikka ei ole sama asia kuin eduskuntatason politiikka, joskin monet isot hankkeet ja valtion budjetin rahanjako päätetään eduskunnassa, ja niistä päätöksistä moni vaikuttaa myös tulevaisuudessa Läntisen Uudenmaan asioihin, enenevätkö ratahankkeet, miten käy sote-päätöksien, annetaanko koulutukseen lisää rahaa, miten käy tiestön tulevina vuosina? Nämä asiat ovat kansanedustajien näpeissä, kun taas tonttitilanne, muuttovoitto/tappio, kunnan/kaupungin imago ovat kuntatason toimenpiteitä.

Äänestä ja vaikuta!

Äänioikeutettu eduskuntavaaleissa on asuinpaikasta riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Jos et tiedä mitään puolueista tai ehdokkaista, käytä hetki aikaa netissä ja testaa erilaisia vaalikoneita. Useimmat ehdokkaat ovat kirjanneet niihin omat mielipiteensä ja vaalikoneet kysyvät sinulta samat kysymykset ja näyttävät ne ehdokkaat, jotka olivat lähinnä omia ajatuksiasi. Ja mitä totuudenmukaisemmin valitsit vastaukset, sitä paremmin saattaa ehdokas löytyä.
Et ole välttämättä edes koskaan kuullut ehdokkaasta tai sitten kone valitsee jonkun tässäkin lehdessä esillä olevan ehdokkaan.

Google hakusana: vaalikone

KO