Otsikkokysymyksen kauhukuva tuli pelottavan lähelle monessa kunnassa, kun koronakriisi keväällä puhkesi.

Jos esimerkiksi ravintolassa ei kriisin takia uskalla käydä asiakkaana, kriisin joskus loppuessa ei ole ravintolaa, johon mennä. Yritykset tarvitsevat asiakkaita, jotta ne voivat toimia, maksaa vuokransa, hankkia raaka-aineet ja maksaa työntekijöiden palkat.

Monet yrittäjät ovat osoittaneet sitkeytensä koronakriisissä. On sopeutettu toimintaa, muutettu aukioloaikoja tai ehkä koko liiketoimintaa.

Pelättyä konkurssiaaltoa ei ole vielä onneksi nähty. Päättäjät ovat yrittäneet parhaansa luomalla erilaisia tukimalleja ja muuttamalla työlainsäädäntöä, jotta yritykset voisivat säilyttää työntekijänsä. Nämä ovat auttaneet.

Myös asiakkaat ovat uskaltautuneet kuluttamaan, mikä on yrittäjälle tärkeintä yritysten tukemista. Ei ole parempaa tukijaa kuin maksava asiakas.

Myös me yrittäjäjärjestössä teimme kaikkemme yrittäjien auttamiseksi: vaikutimme lakimuutosten ja tukien valmisteluun, vastasimme yrittäjien kysymyksiin ja tarjosimme ajankohtaista tietoa. Lohjalla tätä työtä oli tekemässä Lohjan Yrittäjät, yksi vanhimmista paikallisyhdistyksistämme: se perustettiin sata vuotta sitten!

Jatkamme koronatyötä niin kauan kuin on tarpeen. Suomeen tarvitaan päätöksiä, jotka auttavat yrityksiä elpymään kriisistä ja pärjäämään, jos lisää korona-aaltoja tulee.

Jotta meille riittää palveluita ja työtä, pitää helpottaa yrittämistä yksin tai verkostossa ja myös työn tarjoamista. Vain siten saamme rahat riittämään edes osaan siitä hyvästä, mitä suomalainen hyvinvointiyhteiskunta meille nyt tarjoaa. Tähän maan hallituksen pitää havahtua ja tehdä päätöksiä, joilla on vaikutuksia.

Yrittäjien mahdollisuuksiin menestyä pitää puuttua myös kunnissa. Lohjalla tähän on hyvät mahdollisuudet, sillä yrittäjäyhdistys on hereillä päätöksenteossa ajankohtaisista aiheista.

Tuoreen Yrittäjien kuntabarometrin mukaan lohjalaisyrittäjille tärkeintä kunnan päätöksenteossa on, että päätöksenteossa ymmärretään yritysten näkökulma.

Juuri nyt puolueet keräävät ja julkistavat ehdokkaitaan ensi kevään kuntavaaleihin. Yrittäjä, jos kuntavaikuttaminen yhtään kiinnostaa, kannattaa hakeutua ehdolle. Siten olet varmistamassa, että yrittäjien ääni kuuluu päätöksenteossa. Yrittäjäjärjestöstä saa tietoa kuntavaaleissa vastaan tulevista asioista.

MIKAEL PENTIKÄINEN

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.