Mitä mökkeily tarkoittaa sinulle ja perheellesi? Onko se toinen ”koti” järvenrannalla tai pellon kupeessa, kun se ykköskoti on kaupungissa? Vai onko mökki vieläkin se, missä ei ole sähköjä, eikä vesi tule sisälle, ja missä on yhä se perinteisen mökkeilyn tunnelma?

Mökille meneminen ja siellä oleminen on monille henkireikä normaalista hektisestä arjesta, mutta odotammeko mökin olevan kuin koti, jolloin se on enemmänkin lomahuvila kaikilla ylellisyyksillä, vai etsimmekä oikeasti irtaantumista siitä arjesta?

Mökki ilman televisiota

Onko teillä mökillä televisio? Jos sitä ei ole, niin tuleeko aika pitkäksi? Moni on nykyaikana niin virittäytynyt kiireeseen, ettei osaa päästää irti siitä tunteesta edes vapaalla. Lomalla pitäisi kuitenkin opetella ottamaan asiat ja eläminen rennommin, ja monella se onnistuu sitä kautta, että mökillä ei ole niitä kaikkia nykyelämän hienouksia. Se ei tarkoita, etteikö mökille voisi tulla vesi ja sähkö sekä viemäröinti, mutta ei niitä kaikkia mikroaaltouuneja, televisioita ja tietokoneita tarvitse mökille tuoda, vai?

Mistä lähteä ja mitä hakea?

Mökin omistajilla voi olla erilaiset lähtökohdat. Toisilla on omakotitalo ja sen tuomat tehtävät kotona, ja toiset voivat asua kerrostalossa tai rivitalossa, mutta kaikilla on varmasti hieman erilaiset odotukset mökkilomalta. Toiset myös haluavat välttämättä omistaa mökin ja kenties käydä siellä läpivuoden, kun toisille riittää mökin vuokraaminen kesäkaudeksi tai vaikkapa vain viikoksi tai pariksi omalle kesälomalla. Oman mökin omistaminen on kuitenkin myös lisävastuu, ja kiinteistöstä pitää huolehtia, joka saattaa joskus tuoda myös huolta jo valmiiksi stressaavaan arkeen.

Se, että Suomessa on yli 508 00 mökkiä Tilastokeskuksen mukaan kertoo, että suomalaiset ovat mökkikansaa. Meillä on myös digitalisaation mukana tuomia mökkivuokraus sivustoja useampia, joten valinnanvaraa on vaikka varata joka lomalle eri mökki – vai halutaanko rakentaa omalle perheelle perinnöksi sukupaikka, jonne kaikki sukulaiset ovat tervetulleita viettämään aikaan, vai onko mökki sellainen piilopirtti, jonne mennään nimenomaan arkea piiloon, nollaamaan kaikki arjen stressi.

Mökillä on meille kaikille oma syynsä

Mitä mökki ja mökkeily sitten merkitsee sinulle? Onko se työleiri, jolla on käyty jo vuosikymmeniä, ja nyt vain haluat myydä sen pois ja lähteä lomalla ulkomaille. Onko se kauan haaveissa ollut rentoutumiseen tarkoitettu keidas, joka toteutui tänä vuonna, vai onko mökki vain kaukainen haave, jota oma taloudellinen tilanne ei tällä hetkellä mahdollista?

Kaikki eivät halua mökille. Moni meistä on niin kiinni nykyaikaisessa kiireessä ja digitalisaatiossa, että oman kodin laitteet ja internet ovat myös vapaa-ajan keskiössä, mutta silloinkin olisi hyvä ottaa vaikka vain viikonlopuksi etäisyyttä nykyaikaan.

Piilopaikka, rentoutumispaikka, työleiri – mökin status saattaa vaihdella vuodesta toiseen oman elämän ja mökin elämän myötä. Ei ole oikeata eikä väärää mökkeilyä, on vain se, mitä sinä olet itse valinnut itsellesi. Onhan sekin omanlaista mökkeilyä, että varasit bungalowin sieltä etelän rantapaikasta pariksi viikoksi.

On se mökki sitten minkälainen ja missä tahansa, me Ykkös-Lohjassa haluamme toivottaa sinulle hyviä mökkeilyjä nyt ja tulevaisuudessa.

KO