Tänään: 14.07.2024

Toimittaja

Miten hemmottelisin äitiä tänä vuonna?

äitienpäivä, perhe

Tänä vuonna äitienpäivääkin vietetään hieman erilaisissa merkeissä kuin ennen. Ravintoloihin ei voi kokoontua äitienpäivälounaalle, eikä äitienpäivän tapahtumia ole luvassa. Valkovuokotkin ovat kiirehtineet maasta ylös varhain ja lopettelevat monin paikoin jo kukintaansa. Äidin hemmottelusta ei silti tarvitse luopua.

Koronarajoitukset ovat pakottaneet ihmiset viettämään enemmän aikaa kotonaan ja karsineet harrastuksia ja muita menoja. Samalla on vapautunut aikaa omiin puuhasteluihin, suursiivouksiin, kirjojen lukemiseen ja kaikenlaisiin pieniin askareisiin, joita on ehkä aiemmin tullut ajanpuutteen vuoksi lykättyä. Äitienpäivän kunniaksi kodin voi kuurata puhtaaksi ja askarrella äitienpäiväkortin itse. Korttia ideoidessa voi käyttää luovuutta ja mielikuvitusta ja askarrella äidille aivan uniikin kortin.

Kokkaa äidille itse tai hae herkut mukaan ravintolasta tai kahvilasta

Vaikka ravintoloissa ei voi istahtaa pöydän ääreen syömään, ruokaa voi ostaa mukaan tai tilata kotiin ja pistää siellä pystyyn äitienpäivälounaan tai -illallisen. Jos kauha pysyy kädessä, äidille voi kokata itse juhla-aterian. Mikäli äiti on kodin ainoa kokkaustaitoinen, voi häntä hemmotella ainakin hyvällä aamiaisella ja tarjoilla sen vaikka sänkyyn asti. Myös osa kahviloista myy nyt tuotteitaan mukaan tai kuljettaa jopa kotiin. Herkkuja tarjoilee mm. St. Honore, jolta löytyy verkkokauppakin. Konditorian leivoksista etenkin mansikka-samppanja-valkosuklaakakku on suosittu äitien hemmottelutuote.

–Se on ollut suosikki jo vuosien ajan sekä äitienpäivänä että ylioppilasjuhlissa. Samppanja tuo kakkuun juhlallisuutta. Isänpäivänä taas myydään paljon suklaakakkua, kertoo Marjo Stolpe St. Honoresta.

St. Honoren tiskistäkin löytyy ensi lauantaina herkkuja, mutta tilaamalla voi varmistaa, että saa juuri toivomaansa kakkua tai leivonnaisia. Perjantaina voi vielä tilata tuotteita ja hakea ne lauantaina. Äitienpäivänä kahvila on kiinni.

–Teemme kyllä tiskiin tuotteita, mutta on vaikea tietää, paljonko niitä menee, joten toivomme tilauksia, Stolpe sanoo.

Äitienpäivä on ollut perinteisesti yksi St. Honoren sesonkiajoista, mutta nyt korona voi lyödä leimansa myös äitienpäivän herkutteluihin.

–Haasteellinen aika on näkynyt myynnissä, mutta voisivat asiat huonomminkin olla. Asiakkaita on käynyt ja he ovat olleet huolissaan meistä, Stolpe kertoo.

Rantakahvila Aurlahti ja Cafe Lauri puolestaan ovat lähteneet tänä vuonna lahjakorttilinjalle. Äitienpäiväksi tarjolla on lahjakortteja, jotka käyvät molempiin kahviloihin. Lahjakortilla sen saaja voi nauttia keskieurooppalaisesta kahvilatunnelmasta Cafe Laurissa tai vaikka kilistää lasillisella kuohuvaa haluamassaan seurassa Rantakahvila Aurlahdessa sitten, kun poikkeustila puretaan. Lahjakortin voi noutaa lauantaihin saakka kello 11.00–15.00 Rantakahvila Aurlahdesta.

Mansikka-samppanja-valkosuklaakakku on yksi äitienpäivän suosikkiherkuista St. Honoressa.

Äitienpäiväonnittelut tenorin laulamana

Koronatilanne on pakottanut ihmiset ottamaan fyysistä etäisyyttä toisiinsa, mutta henkiseen läheisyyteen on kehotettu tasavallan presidentinkin suulla. Etenkään iäkkäitä äitejä ja isoäitejä ei nyt kannata tavata kasvotusten, mutta heitä voi muistaa puhelujen, viestien ja videoiden välityksellä. Lohjalainen OperArt tarjoaa myös yhden uuden tavan onnitella. Tenori Jyrki Anttila kertoo saaneensa idean onnittelusta puhelun tai WhatsApp-videon välityksellä heti koronakriisin alussa.

–Se on saanut loistavan vastaanoton ja ihmiset yllättyneet täysin vastaanottaessaan puhelun. Maija-vaimoni on pianisti ja olemme pukeutuneet puheluita varten juhlavasti. Olemme tekemässä tempausta äitienpäiväksi ja tavoitteena on viettää päivä puhelimen ja pianon ääressä smokkiin pukeutuneena, laulumaraton äitienpäivänä, Anttila kertoo.

Ohjelmistossa on laaja valikoima äideille sopivia lauluja, kuten Mamma, Romanssi, O Sole Mio, Orvokkeja äidille ja Minä laulan sun iltasi tähtihin sekä paljon muita ihania kappaleita.

–Takaan, että äidit ovat tyytyväisiä, sillä vastaanotto on ollut tähän saakka todella ylistävää, Anttila hehkuttaa.

(Onnittelulaulun tilaus: jyrki.t.anttila@gmail.com tai 044 980 1167.)