Päätoimittaja

Miten oma arkesi on muuttunut?

Viimeiset viikot ovat olleet jokaiselle meille takuuvarmasti erilaisia kuin koskaan aiemmin. Päivittäiset rutiinimme ovat muuttuneet, mutta onko kaikki kuitenkaan muuttunut vain huonompaan suuntaan?

Kuinka moni meistä on aiemmin pessyt kätensä aina kotiin tullessaan tai huomioinut kanssaihmiset esimerkiksi kaupassa?

Uutta tekemistä kotioloissa

Oletko nyt huomannut, että kotona kokkaaminen onkin kivaa ja terapeuttista, vai onko lähiravintoloiden kotiinkuljetuskuskeista tullut uusia tuttujasi?

Oletko alkanut katsoa omaa kotiasi entistä tarkemmin ja miettinyt, mitä sille voisi tehdä remonttimielessä. Oletko kenties jo etsinyt netistä paikallisia ammattilaisia tekemäänkin sen?

Oletko kehittänyt kotona tai pihallasi uutta tekemistä harrastuksesi ollessa tauolla, vai oletko jäänyt kiinni tietokoneruudulle ja netin valtaviin viihdekirjastoihin, vai oletko tilannut kotiisi kaikki mahdolliset suoratoistokanavat ja viettänyt elämäsi elokuvakimarat?

Varmasti täällä Lohjalla on monia myös, jotka tekevät etätöitä, eivätkä ole nähneet työkavereitaan viikkoihin. Toisaalta ovat myös ne, jotka ovat tulleet lomautetuiksi tai irtisanotuiksi ja tulevaisuus on iso kysymysmerkki. Kuinka kauan nykyinen epätietoisuus kestää, ja koska palaamme rutiineihin ja kuinka paljon ne rutiinit muuttuvatkaan?

Mediassa kerrotaan isoilla otsikoilla

Se, että mediassa isolla kirjaimella kirjoitetaan ravintoloiden ja taiteilijoiden ahdingosta ei vähennä kaikkien muiden talousongelmia, ne vain ovat selkeästi esillä ja helppoja aiheita kirjoittaa.

Muiden paikallisten liikkeiden ongelmat ovat moninaisempia, ja niistä kirjoittaminen on myös vaikeampaa. Tiedämme kuluttajien käyttäytymisestä sen, että helpolla valitaan se edullisempi ja helpompi vaihtoehto, eli tilataan isosta kaupasta – kuin että soitetaan paikalliseen liikkeeseen ja kysytään, saanko sieltä tuotetta ja saisiko sen jopa kotiinkuljetuksella? Me olemme vuosien aikana oppineet tulemaan palvelluiksi, jopa enemmän kuin tarpeeksi.

Koska taas matkalle?

Monet haikailevat jo matkustamisen perään, josta on kuitenkin syntynyt yksi elämämme perusasioista, ja lähes kaikilla on ollut varaa nykyään matkustaa. Mietitkö sinä nyt, koska pääset seuraavan kerran lomamatkalle, ja kuinka paljon matka saattaa silloin maksaa? Olemme tottuneet halpoihin hintoihin, mutta onko niihin tämän kriisin jälkeen paluuta? Onko sittenkin aika siirtyä kertakäyttökulttuurista takaisin todelliseen kiertotalouteen?

Olemmeko nyt oppineet uusia digitaitoja vai saaneet kotikoneenne sellaiseen solmuun, että kaipaamme jo aikaa ennen koronaa? Koska on jälleen normaalia kätellä tai halata, vai ovatko hanskat ja erilaiset maskit tulleet arkeemme jäädäkseen, onko menneiden vuosien scifi elokuvien kuvaama maailma tulossa meille todellisuudeksi?

Mitä sinä opit itsestäsi näinä menneinä viikkoina? Muuttuuko arkien elämäsi tämän kaiken kokemuksen kautta, vai jatkatko kuten aina ennenkin?

KO