Tein pienen kyselyn viikonlopun aikana Lohjalaiset-Facebook ryhmässä siitä, miten ihmiset ovat muuttaneet ostokäyttäytymistään tämän koronaviruksen vuoksi, ja vastaukset eivät varsinaisesti yllättäneet.

Monet reilusta sadasta vastanneesta nosti esille säästyneet rahat, mikä on seurauksena siitä, että työt ovat siirtyneet kotiin, eikä tarvitse ajaa päivittäin pääkaupunkiseudulle, tai kun harrastuksen ovat loppuneet eikä tarvitse maksaa kuukausimaksuja. Monet kertoivat myös peruuntuneista matkoista ja niistä syntyvistä säästöistä.

Monessa vastauksessa näkyi myös se, että kaupoissa käynti on laitettu minimiin ja ruokakaupassakin käydään hakemassa vain se tarvittava ja pyritään välttelemään heräteostoksia. Syynä tähän oli vastaajille monia, toiset olivat joutuneet lomautetuiksi, toiset halusivat noudattaa annettuja ohjeita turhan liikkumisen välttämisestä.

Paikallisten yritysten muistaminen

Lähes kaikki paikalliset liikkeet ovat kokeneet tämän epidemian aikana suuren laskun myynnissään, puhutaan 30-90% pudotuksesta, joka automaattisesti on johtanut ajatuksiin liiketoiminnan jatkumisen mahdollisuuksista, mikäli tämä epidemia jatkuu vielä useamman kuukauden. On selvää, että viikko viikolta lomautettujen ja karanteenissa asuvien alueemme asukkaiden ostohalukkuus saattaa laskea, osittain myös siitä syystä, että ei ole yksinkertaisesti uskallusta ostaa mitään, kun oman työn jatkuvuudesta ei ole mitään varmuutta.
Paikallisista yrityksistä monet ovat muokanneet omaa toimintaansa siten, että yrittäjät voivat yhä palvella asiakkaitaan, vaikka rajoitukset ovat päällä. Monet ravintoloistamme ovat ottaneet ruokakuljetukset ja noutoruoan valikoimaansa ja osa näistä ravintoloista on lueteltu lehtemme ravintolat sivulla sekä internetissä osoitteessa
www.lohjanravintolat.fi, jonka yhteydessä on myös Facebookissa sivu @ravintolat.

”Paikallisissa” sosiaalisen median kanavissa keskustellaan aktiivisesi siitä, että missään ei ole kunnon paikkaa, mistä kävisi selville, kenelle kaikilla on verkkokauppa, kuljetuspalvelu tai noutopalvelu.

Lisätään yhteistyötä

Muillakin paikallisilla liikkeillä on mahdollisuus tarjota tuotteitaan ja palveluitaan asukkaille, jos lisäämme paikallista yhteistyötä. Jos esimerkiksi sinulla on paikallinen kuljetusliike, taksiyritys, pakettiauto ja teillä olisi aikaa hoitaa kuljetuksia, ota lehteen yhteys. Meillä on projektina saattaa kuljettajia ja liikkeitä yhteen, jotta asukkailla olisi entistä paremmat valikoimat tuotteita tilattavaksi kotiin. Ja mikäli yrityksellä ei ole omaa verkkokauppaa, me voimme auttaa julkaisemalla tuotteita ja palveluita esimerkiksi sivustollamme www.ostalohjalta.fi ja verkkokauppaostaminenkin voidaan järjestää, vaikkei teillä olisi vielä omaa verkkokauppaa.

Monet ovatkin sännänneet vauhdilla tilaamaan ja rakentamaan omaa verkkokauppaansa, mutta kuinka moni yrittäjä on huomannut jo, että sen verkkokaupan saaminen asiakkaiden tietoisuuteen ei olekaan aivan päivän asia.

Tulevat kuukaudet ovat meille kaikille raskaita, ja me lehdessä teemme parhaamme, että voimme tuottaa teille tietoa ja tarjouksia joka viikko myös tulevaisuudessa – se onnistuu vain yhteistyössä paikallisten yritysten ja yrittäjien kanssa.

Me olemme se yksityinen, paikallinen julkaisija, joka on yhtä lailla tämän kriisin kourissa kuin te kaikki muutkin. Nyt vain pitää yrittää kehittää toimintaa ja toivoa, että mahdollisimman moni paikallinen yritys ja palvelu kestää tämän.

Yhdessä olemme enemmän.

KO