Kesäautoilu on ollut Ykkös-Lohjan teemoissa jo vuosia eikä tämäkään vuosi tee poikkeusta, mutta tällä kertaa tekstin aihe on hieman erilainen: miten aiot muuttaa omaa ajamistasi nyt kesällä?

Kysymys johtuu aivan täysin tämän hetken maailmantilanteesta kasvavasta inflaatiosta ja polttoaineiden hinnan noususta. Harvemmin on viime vuosikymmeninä nähty tilanteita, että pari kuukautta sitten ostetusta henkilöautosta saisi voittoa myydessään sen takaisin autoliikkeelle. Näin kuitenkin on jo käynyt monien automerkkien kärsiessä komponentti saatavuuksien kanssa, ja tuotantolinjoja on jouduttu jopa sulkemaan.

Suomessa henkilöautoilu on ollut pitkään perusteltua, koska julkisen liikenteen keinoin ei ole voinut hoitaa työmatkoja, mutta entä nyt kun viimeiset vuodet ovat lisänneet monella alalla etätöitä? Nyt polttoaineiden hintojen nousu on tuonut toisen syyn olla ajamatta yhtäkään turhaa kilometriä. Oletko itse vähentänyt ajamista?

Joidenkin on pakko ajaa

Omassa päivittäisessä ajamisessa polttoaineen hinnat eivät ole vaikuttaneet, kun maksamisen yhteydessä, sillä ajaminen on työssä välttämätöntä, mutta liikenteessä se on tullut näkyville jopa moottoritien ajonopeuksissa – entistä useampi ajaa hiljaisempaa vauhtia säästäen näin polttoainetta. On kustannukset näkyneet myös ammattiliikenteessä, missä monet autoilijat ovat joutuneet jättämän kaluston talleille, ja kieltäytymään ottamasta ajotilauksia, joiden hinnoissa ei ole huomioitu nousseita kustannuksia.

Polttoaineen hintojen nousu on vaikuttanut jo myös Suomen ilmatilaan, sillä osa kotimaan sisäisistä lennoista on peruttu esimerkiksi Kokkola-Pietarsaaren kentällä.

Entä se sähköauto?

Monissa kirjoituksissa on saatu nähdä tarjottavan ratkaisuna sähköautoja – mutta tosiasia on, että läheskään jokaiselle, joka voisi halutakin vaihtaa sähköautoon, ei olisi siihen varaa (ostohinta), eikä välttämättä autoa edes saisi ihan lähikuukausien aikana. Sähköautojen sanotaan säästävän itsensä ajokuluissa verrattuna tavalliseen polttomoottoriautoon, mutta kun ongelmana on se, että ne säästöt tulevat vasta ajokertymän kautta, ja ostohinnalla sähköauto maksaa kohtuullisen paljon enemmän kuin perinteinen bensa- tai dieselauto.

Toinen tulevan kesän autoreissailua kenties hiljentävä tekijä on yleinen hintojen nousu. Kyse ei ole vain polttoaineista, vaan ruoasta, sähköstä – kaikesta. Meillä ei ole pitkään aikaan ollut tällaista inflaatiota, ja nykyiset korkojen nousut vaikuttavat myös asuntokauppaan ja autokauppaankin.

Monet odottavat näistäkin syistä Euroopan tilanteen rauhoittumista.

Kesällä ajolomalle

Kotimaan matkailu on kuitenkin avartavaa, ja Suomessa on paljon erilaisia paikkoja nähtäväksi. Suomalaisuus on myös erilaista Suomen eri osissa, ja jos et ole koskaan vielä reissannut Suomen sisällä, niin jos suinkin mahdollista, niin siitä vaan matkalle, joko sillä omalla autolla, linja-autolla ja junalla.

Jos sitten valinta on oma auto ja ajoloma, tee suunnitelma etukäteen, mutta älä tee siitä liian kiireistä ja tiukkaa. Anna suunnitelmassa aikaa myös satunnaisille pysähdyksille. Huolehdi myös auton kunnosta, pesunesteestä, rengaspaineista, ja tarkistuta myös ilmastoinnin kunto.

KO

Uutisia eri aiheista

Oletko kiinnostunut lukemaan ilmastoasiaa, siitä löytyy tietoa ilmastopaketti.fi sivustolta, mutta asiaan liittyvää uutisointia on myös vastuullinensuomi.fi sivustolla. Jos sittenkin mielenkiinto on enemmän ruoka-asioissa ja resepteissä kotioloihin, niin reseptinurkka.fi saattaisi olla sinun sivustosi.

Jos näistäkään ei löytynyt sitä omaa uutta tutustumisen arvoista sivustoa, niin entäpä sitten erilaiset sijoitusvaihtoehdot ja kryptovaluutat vaikka kryptoraha-sivustolta jossa oma kryptovaluutta peli, tai riskibisnes.fi sivustolta, tai sitten jos mielenkiinto onkin pelaamisessa: www.gamingcorner.fi

Toivottavasti näistä löytyi jotain kivaa ja uutta sinullekin.