Joulu saattaa joissakin perheissä aiheuttaa normaalia enemmän stressiä, sillä se on yksi niitä harvoja suomalaisia juhlia, joihin liittyy selkeästi joitain ruokia sekä tapoja. Miten teillä onnistuu joulunalusaika, onko tehtävälistat valmiina vai tehdäänkö tarvittavat työt sitten viime hetkellä?

Joulun yltäkylläiset tarjoilut

Joulu on suomalaisille monessa perheessä yltäkylläisyyden ja hiljentymisen aikaa. Useimmilla on joulunaikana joululoma ja lapset sekä aikuisetkin odottavat joululahjoja ja joulupukilla on kiire ympäri Suomea. Nykyään entistä enemmän myös turismi on tuonut lisätöitä joulupukille niin Englannista kuin Aasiasta tulevien uusien lentojen myötä, jotka tuovat Lappiin niin paljon jouluturisteja kuin lentokentät ehtivät ottaa vastaan. Mutta suomalaisille joulu on yhä enemmän kotona vietettävä juhla, vaikkakin nykyään myös etelän lomakohteet ovat jouluisin suosittuja.

Jouluun kuuluu kodin laittamista joulukuntoon ja ulos erilaisia ulkovaloja ja muita jouluun liittyvä koristeita alkaa ilmestyä jo loka-marraskuussa. Jouluvalot tuovatkin pimeään joulunodotusaikaan kaivattua valoa ja kaupunkien omat joulukadut avataan myös hyvissä ajoin ennen joulua kertomaan, että kaupungin liikkeetkin ovat valmiina joulun vastaanotolle.

Joulutervehdys perille ajoissa?

Nyt tänä vuonna jouluun liittyy erikoinen piirre johtuen postin lakosta. Suomalaiset eivät paljon enää kirjeitä tai kortteja lähettele, mutta joulukortit ovat pitäneet pintansa yhä vielä, mutta tänä jouluna saattaa ollakin niin, etteivät nuo odotetut joulukortit pääsekään perille, eivät ainakaan postin jakajan tuomina. Mutta lehdessämme yritykset voivat muistaa asiakkaitaan 18.12. erikoisilmoituksella.

Jouluruoat monipuolistuvat

Joulupuuro, joululaatikot, joulujuomat, jälkiruoat ja se joulukinkku löytyy monesta perheestä, mutta nykyään on näiden tuttujen ja perinteisten jouluruokien oheen tullut vaikutteita muista kulttuureista sekä entistä enemmän myös vegaani- ja kasvisruokia. Jouluun kuitenkin kuuluu se yltäkylläinen joulupöytä, jopa niissä tilanteissa, missä tavallisesti joudutaan ruoan kanssa pihistelemään. Monet myös tekevät jouluruoat itse, miten teillä? Löytyykö teidän tämän joulun joulupöydästä uusia ruokia tai juomia?

Onko perunat, porkkanat ja lantut ja kenties bataatit vallanneet keittiön ja joulukinkku löytänyt jo tiensä kodin pakastimeen, vai onko siellä kenties kalkkuna? Joulukalat käydäänkin sitten hakemassa vasta lähempänä joulun pyhiä, kun samalla vielä voidaan tehdä viimeisiä jouluostoksia.

Joululahjaostoksille ajoissa tai viime hetkillä

Jo vuosia on joulunodotus aikaan kuulunut myös tämän viikon Black Friday ostospäivä, joka tarjoaa mahdollisuuden löytää hyviä tarjoustuotteita lahjoiksi, tai sitten vain päivittämään oman kodin laitteita, kenties juuri joulunaikaa varten.

Minkä värinen teidän joulukuusenne on?

Entäs sitten se joulukuusi, jonka juurelle ne lahjatkin löytävät usein tiensä, vai onko teillä amerikkalaiseen tyyliin iso joulusukka, minne lahjat ilmestyvät? Joulukuusikaan ei välttämättä ole enää oikea kuusi, tai edes vihreä muovikuusi, vaan joulukuusi voi olla jopa musta, valkoinen tai vaikkapa pinkki, kukin omalla tyylillään.

Hyvää ja rauhallista joulunodotusta

On joulusi sitten perinteinen tai täysin itsesi näköinen, toivottavasti se on kuitenkin rauhallinen juhla. Näin joulukuun alkaessa me täällä lehdessä valmistaudumme vuoden viimeisiin lehtiin ja pääsemme sitten jouluna mekin viettämään omaa joululomaamme.

KO