Tänään: 25.06.2024

Toimittaja

Mittaushistorian paras asuntokauppavuosi

asuminen, sijoittaminen

SP-Kodista kerrotaan, että vuosi 2021 oli mittaushistorian paras asuntokauppavuosi. Käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi valtakunnan tasolla 12,8 %:a vuodesta 2020 ja kokonaismarkkinakin (vanhat + uudet) 12,9 %:a.

–Vuosi oli erinomainen koko asuntomarkkinalle, ja omakotitalojen hinnat ovat nousussa, kertoo toimitusjohtaja Kari Pitkänen SP-Kodista.

Lohjan alueella asuntokauppa kasvoi 13,6 %:a. Kauppa painottui kerrostalokauppaan, joka kasvoi yli 40 %. Omakotitalojen keskihinta nousi vuoden aikana Lohjalla 201 451 eurosta 237 513 euroon.

Vihdissä asuntojen kauppa kasvoi 12,6 %:. Kauppa painottui rivitalokauppaan, joka kasvoi lähes 20 %. Omakotitalojen keskihinta nousi vuoden aikana Vihdissä 261 688 eurosta 285 080 euroon.

Kirkkonummella asuntojen kauppamäärät pysyivät samalla tasolla kuin vuotta aikaisemmin eikä eri asuntomuotojen kauppamäärissä ollut muutosta. Omakotitalojen keskihinta nousi vuoden aikana Kirkkonummella 376 738 eurosta 440 096 euroon.

Karkkilassa asuntojen kauppa pysyi samalla tasolla kuin vuotta aikaisemmin. Omakotitalojen keskihinta nousi vuoden aikana Karkkilassa 137 697 eurosta 153 286 euroon.

Luvuissa ovat mukana kaikki alueen kiinteistönvälittäjien tekemät asuntokaupat, myös uudiskohteet. Pitkänen toteaa, että Lohjan osalta asuntokauppojen kasvussa näkyi mm. asuntomessujen tuoma positiivinen medianäkyvyys. Kerrostalopainotus taas johtunee osin siitä, että Lohjalle on rakennettu paljon uusia kerrostaloja.

–Näkyvyyttä tarvittaisiin muillekin tämän alueen kunnille, kun ihan pääkaupunkiseudun vieressä kuitenkin ollaan. Keski-Uusimaa kasvaa, mutta Länsi-Uusimaa tulee vähän perässä niin kuin aina. Kun jokin paikka pääsee kerran hyvään maineeseen, maine yleensä pysyy. Tämän alueen kunnat voisivatkin puhaltaa yhteen hiileen, Pitkänen pohtii.

Asuntokauppa kasvoi sekä Lohjan että Vihdin alueella viime vuonna. Lohjalla kauppa painottui kerrostaloihin ja Vihdissä rivitaloihin. Omakotitalojen keskihinnat nousivat kummassakin kunnassa.

Myyntiajat laskussa

Keskimääräiset myyntiajat olivat laskussa viime vuoden aikana, Lohjalla keskimääräinen myyntiaika oli 97 vrk, Vihdissä 91 vrk, Kirkkonummella 102 vrk ja Karkkilassa 108 vrk.

Loppuvuodesta 2021 asuntokauppa väheni, sillä myytävistä kohteita oli pulaa. Tälläkin hetkellä myynnissä olevien asuntojen määrä on alhaisimmillaan yli kymmeneen vuoteen. SP-Kodista todetaan, että kuluttajien asunnonostoaikeet ovat kuitenkin edelleen korkealla. Kysyntä jatkuu voimakkaana omakotitalojen ja etenkin 2000-luvulla valmistuneiden talojen kohdalla. Samoin 3h ja sitä isommat rivitalohuoneistot kiinnostavat nyt ostajia.

SMS