Lohja on Suomen neljänneksi suurin mökkikunta. Edelle menevät vain Kuopio, Mikkeli ja Parainen. Lohjalta mökkejä löytyy noin 8 500. Suurin osa Lohjalla mökkeilevistä asuu pääkaupunkisedulla, mutta myös moni lohjalainen sekä asuu että mökkeilee Lohjalla.

–Lohja on noussut Suomen kymmenen suurimman mökkikunnan joukkoon kuntaliitosten myötä, kertoo Lohjan yhteysjohtaja Hanna-Maria Grandell.

Hän toteaa, että yksi mökkiläisiä jakava tekijä on se, haluaako mökkeillä meren vai makean veden äärellä. Lohjalle väkeä vetävät sekä Etelä-Suomen suurin järvi että hyvä sijainti pääkaupunkiseudun tuttumassa. Osa on myös perinyt mökin Lohjalta ja päätynyt sen myötä tänne.

–Juttelin viime kesänä mökkiläisille ja uusille lohjalaisille suunnatulla kiertoajelulla ihmisten kanssa ja jotkut kertoivat mökkeilevänsä Lohjalla jo kolmannessa polvessa, Grandell kertoo.

Hyvin varustellut mökit ovat suosiossa

Nykypäivän trendejä ovat helppous ja vaivattomuus.

–Mökkeily on muuttunut siten, että mökkien halutaan olevan moderneja. Kantovesi ja ulkohuussi kuuluvat katoavaan kansanperinteeseen. Ihmiset ovat mukavuudenhaluisia. Enää ei haluta niin paljon saarimökkejä, vaan pihaan pitää päästä autolla, Grandell sanoo.

Hän arvelee, että ainakin osittain muutoksen takana vaikuttaa ihmisten vieraantuminen vanhasta mökkiperinteestä ja alkeellisemmasta asumisesta.

–Jos kaupungissa asuva ihminen perii suvun mökin maalta, hän voi tarvita apua mökkitalkkarilta ja naapureilta, koska ei itse osaa mökkielämän käytännön asioita.

Grandell arveleekin, että mökkitalkkareille on paljon kysyntää.

–Mökkitalkkaripalvelua kannattaa tarjota ahkerasti. Se on nouseva elinkeinolaji. Kaikki mökkiläiset eivät osaa tai jaksa tehdä kaikkea itse.

Toinen muutos on se, että ihmiset eivät enää halua käyttää vapaa-aikaansa monen tunnin mökkimatkoihin, vaan mökin halutaan olevan lähellä kotia ja työpaikkaa.

–Nykyään mökiltä käydään paljon töissä, esimeriksi Lohjalta Helsingissä. Mökiltä töissä käyminen tuo vaihtelua ja jaksamista töihin, kun maisema vaihtuu, Grandell toteaa.

Mökki on rentoutumisen paikka, joka tuo vaihtelua arkeen muutenkin kuin lomalla, sillä yhä useampi haluaa käydä mökiltä töissä. (Kuva: Hanna-Maria Grandell)

Rantaravintolaa ja bensan jakelua kaivataan

Toisaalta Lohjalta löytyy hyvin palveluja, mutta muutamia oleellisia myös puuttuu. Vakituisten asukkaiden lisäksi myös mökkiläiset käyttävät paljon esimeriksi kirjasto- ja kulttuuripalveluja, joita Lohjalla on hyvin saatavilla. On myös muutamia asioita, joita moni on toivonut, mutta toteutus on jäänyt uupumaan.

–Esimerkiksi laadukasta ruokapaikkaa on kyselty paljon Lohjanjärven rantaan. Myös bensan jakelua kaivataan. Asiasta on tehty paljon aloitteita ja käsitelty sitä eri toimielimissä. Jonkun yrittäjän pitäisi ottaa bensan jakelu osaksi toimintaansa, se voisi olla osa rantaravintotoimintaa. Risteilytoiminta järvelle tulisi elvyttää ja soutuvenevuokraamista käynnistää, sillä kaikki eivät omista omaa venettä. Ympäristömääräykset tulee toki huomioida myös mahdollisessa bensan jakelussa. Lisäksi puhtaan juomaveden jakelua tulisi laajentaa mökkiläisille varsinkin kuivina kesinä, kun kaivot tahtovat kuivua.

Hän kertoo omasta mökkeilystään Paraisilta, missä nämä peruspalvelut löytyvät käytännöllisesti samasta paikasta. Siellä veneellä pääsee rantaan sekä päivittäistavaraostoksille kauppaan että syömään ravintolaan meren äärelle ja saa samalla tankattua veneen.

–Muuta ei mökkiläinen tarvitse, kun saa vielä tuoreet perunet, herneet ja mansikat mukaan torilta, hän toteaa.

Mökkiläistoimikunta ja muita ideoita

Mökkiläisten vaikuttamismahdollisuuksia haluttaisiin Lohjalla lisätä esimeriksi mökkiläistoimikunnan kautta.

–Toimikuntaa on kysytty. Se on työlistalla. Toimikunnassa voitaisiin käydä läpi mm. ajankohtaisia mökkiläisiin liittyviä asioita esimeriksi kaavoituksesta, yksityisteistä ja jätehuollosta, Grandell sanoo.

Hän toteaa, että monella kunnalla on myös oma lehti mökkiläisille ja sellainen voisi olla hyvä Lohjallakin.

–Lehti menisi pari kertaa vuodessa mökkiläisten kotiosoitteisiin. Siinä voitaisiin kertoa mm. uimarannoista, kesätapahtumista, kirjaston palveluista, jätehuollosta, yksityisteistä ja asumisesta paikkakunnalla. Moni pitää paperisesta lehdestä, sillä sen voi pistää talteen ja tarkistaa tietoja myöhemmin. Jotkut kunnat käyttävät myös sähköistä uutiskirjettä. Sekin olisi yksi kontaktimuoto.

Mökkiläisille voi järjestää myös juuri heille suunnattuja kesätapahtumia.

–Esimerkiksi kotikuntani Lappajärvi ja lähikunnat järjestävät yhdessä mökkiläispäivän, jossa syödään kalasoppaa ja kotitekoista pullaa ja keskustellaan ajankohtaisista asioista. Paikalla on kunnan luottamushenkilöistä ja viranhaltijoita. Pienet kunnat järjestävät tällaisia tapahtumia yhdessä, mutta Lohja voisi järjestää sellaisen itsekseenkin.

–Lappajärvellä risteilee myös Veannetar-alus kesäisin, kesäteatteri on tuotu yrittäjäyhteistyönä aivan järven rantaan, kylpylä tarjoaa puitteet järvimaisemassa yöpymiseen ja golfkenttäkin on järven rannalla. Tämä on hyvä esimerkki siitä että pienikin 3000 asukkaan kunta voi taloustilanteesta huolimatta saada isoja asioita aikaan kunnan, yritysten ja yhdistysten saumattomalla yhteistyöllä, Grandell jatkaa.

Toistaiseksi mökkiläistapahtumaa ei Lohjalla ole, mutta Grandell sanoo, että mökkiläiset ovat erittäin tervetulleita mm. heinäkuun tiistaisin Lohjan torilla järjestettäviin iltatoritapahtumiin.

–Iltatoreilla on kivaa ohjelmaa, torimyyntiä, kädentaitajia, esiintyjiä ja ruokamyyntiä.

Rahan puute on monen kehitysidean esteenä. Grandell kertoo, että esimeriksi viime kesänä hyvin suosituiksi muodostuneita kiertoajeluja ympäri Lohjaa haluttaisiin järjestää edelleen, mutta kaupungin tiukka taloustilanne ei anna myöden.

Nykyään moni haluaa hyvin varustellut mökin, jonka pihaan pääsee autolla, mikä on laskenut saarimökkien suosiota. (Kuva: Jan Tukiainen)

Suuri merkitys Lohjalle

Entä, millainen on mökkiläisten merkitys Lohjalle?

–Se on todella iso, jos ajatellaan elinkeinotoiminnan näkökulmasta. Suomessa käytetään vuodessa seitsemän miljardia euroa mökkielämään. Mökkiläiset mm. tankkaavat, käyvät syömässä, kampaajalla, kesäteatterissa ja kaupassa Lohjalla ja vilkastuttavat paljon esimeriksi toria. Ruokapaikoille ja huoltoasemille heillä on suuri merkitys. Mökkiläiset kerryttävät kaupungin pohjatonta kassaa myös maksamalla kiinteistöveroa, Grandell luettelee.

Hän korostaakin palvelujen toimivuuden tärkeyttä, sillä kaunista luontoa ja upeita järviä kyllä löytyy ympäri maata.

–Minulla on viisi visiota siitä, miten voimme lisätä mökkiläisten viihtyvyyttä Lohjalla. Yksi on palvelujen hyvä laatu. Toinen kiinteistöveron pitäminen kohtuullisena. Kolmas rakennusvalvonnan ja kaavoituksen toimivuus esimeriksi mökin muuttamisessa ympärivuotiseksi asunnoksi. Neljäs etätyömahdollisuuksista huolehtiminen ja viiden lisääntyvä vuorovaikutus kaupungin kanssa. Näillä saamme nostettua esille uinuvia voimavaroja, Grandell päättää.

SMS