Toimittaja

Monipuolinen vapaaehtoistyön koulutus Lohjalla

auttaminen, vapaaehtoistyö

Lohjalla järjestetään ensimmäistä kertaa vapaaehtoistyön koulutus eri toimijoiden yhteistyönä. Koulutuksen tavoitteena on saada paikalliset ihmiset innostumaan vapaaehtoistyöstä. Koulutuksessa käydään läpi vapaaehtoistyön perusasioita, jotka ovat pitkälti samanlaisia riippumatta siitä, missä ja millaista vapaaehtoistyötä tekee. Koulutus on maksuton. Sen järjestää Lohjan valikko, joka koostuu paikallisista vapaaehtoistyön koordinaattoreista. Mukana koulutusta järjestämässä ovat Laurentius-lähimmäispalvelu, OLKA-toiminta, Lohjan seurakunta, Lohjan mielenterveys ry, Kulttuuripaja Hiisi, Rikosuhripäivystys, Lohjan monitoimikeskus ja Hiiden Omaishoitajat ry/ OmaisOiva. Yhdistykset ovat aiemminkin järjestäneet omia koulutuksiaan, mutta näin laajaa yhteistyötä ei ole ennen tehty. Nyt koulutuksesta on tarkoitus tehdä jokavuotinen, jos kiinnostuneita vain riittää.

–Kun kuulimme, että Järvenpäässä on järjestetty tällainen koulutus, päätimme napata idean ja järjestää koulutuksen Lohjallakin. Meillä on ollut jo pitkään haave tällaisesta vapaaehtoistyön peruskoulutuksesta, jossa kerrotaan yleisesti vapaaehtoistyöstä. Koulutus ei sido mihinkään. Sen pohjalta voi miettiä, millainen vapaaehtoistyö sopisi itselle, avaa Cati Järnmark-Mårdh Lohjan Mielenterveys ry:stä.

Tarjolla on mielenkiintoinen koulutusohjelma.

–Olemme pystyneet yhteistyössä kasaamaan monipuolisen ja laadukkaan ohjelman, johon kuuluu nimekkäitä esiintyjiä, iloitsee Katja Sandholm Hiiden Omaishoitajista.

–Koska ohjelma on niin monipuolinen, jokaiselle löytyy jotain, kertoo Eeva Hietala Lohjan seurakunnasta.

Vapaaehtoistyötä voi tehdä monella tavalla, joten erilaisille ihmisille löytyy erilaisia tapoja auttaa.

Vapaaehtoistoiminnan periaatteita ja vuorovaikutusta

Koulutukseen kuuluu kaikille pakollinen osuus, joka järjestetään Lohjan pääkirjastossa kolmena päivänä klo 17.00–19.30. Maanantaina 6.9. käsitellään vapaaehtoistoiminnan periaatteita ja keskiviikkona 8.9. vuorovaikutusta ja kohtaamista. Maanantaina 27.9. pidetään koulutuksen päätöstilaisuus.

Vapaavalintaisista kerroista jokainen voi valita itselleen kiinnostavimmat tai osallistua vaikka kaikille. Vähintään kahteen iltaan tulee kuitenkin osallistua. Vapaaehtoiset kerrat järjestetään klo 17.00–19.00 jonkin vapaaehtoistoimijan tiloissa. Maanantaina 13.9. aiheena on ikäihmisten tukeminen, keskiviikkona 15.9. omaisten ja läheisten tukeminen, maanantaina 20.9. mielen hyvinvointi ja kriisiauttaminen ja keskiviikkona 22.9. ryhmänohjaustaidot ja etävapaaehtoisuus, jota aiotaan hyödyntää vapaaehtoistyön muotona myös koronaviruspandemian jälkeen.

Vapaaehtoistoiminnan periaatteista tulee puhumaan Marjo Salmela (Kansalaisareena) ja vuorovaikutuksesta ja kohtaamisesta Paula Mäkelä (Positiivinen potentiaali). Vapaavalintaisissa illoissa on myös asiantuntijoita, kuten Päivi Tiitula (Valli), Anu Sauliala (Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry) sekä omaishoidon kokemusasiantuntija.

Koulutukseen tulee ilmoittautua ke 1.9. mennessä Eeva Hietalalle (p. 044 3284 371) tai osoitteessa bit.ly/VapaaehtoiseksiLohja.

Vapaaehtoistyötä oman elämäntilanteen mukaan

Vapaaehtoistyön kentästä löytyy monenlaisia tehtäviä, joten valinnanvaraa löytyy erilaisille tekijöille. On hyvä muistaa, että vapaaehtoistyötä voi tehdä sen verran kuin oma elämä antaa myöden.

–Sekin riittää, jos pystyy osallistumaan vapaaehtoistoimintaan kerran kuussa, Järnmark-Mårdh toteaa.

Kunhan oma elämä on tasapainossa, eikä akuutteja kriisejä ole, kuka tahansa voi toimia vapaaehtoisena.

–Oman elämän pitää olla sillä tavalla kunnossa, että voimavaroja riittää myös toisten tukemiseen, Järnmark-Mårdh sanoo.

–Etukäteiskoulutuksia ei tarvita, vaan vapaaehtoistyötä tehdään tavallisen ihmisen taidoin. Toivomme, että ihmiset uskaltaisivat tulla koulutukseen matalalla kynnyksellä. Koulutus antaa mahdollisuuden miettiä, millaista vapaaehtoistyötä voisi itse tehdä. Monelle vapaaehtoistyöhön lähteminen on pitkäaikainen prosessi. Tämä koulutus voisi selkiyttää ajatuksia, vinkkaa Hietala.

SMS