Perjantaina 4.4. tarkastettiin Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen liikenneryhmien voimin mopoja ja moottoripyöriä Espoon, Kirkkonummen, Siuntion ja Inkoon alueella. Tarkastuksen saldona oli yhteensä noin 40 mopoa, joista kirjattiin seuraavat suoritteet: 9 sakkoa, 14 rikesakkoa ja 18 valvontailmoitusta. Lisäksi kolme kuljettajaa menetti ajo-oikeutensa, viisi mopoa luokiteltiin moottoripyöriksi (kahta kuljettajaa ei saatu ajosta kiinni) ja 13 moposta otettiin kilvet pois. Kahdessa mopossa oli vakavat jarruviat eli jarrut olivat käytännössä täysin tehottomat. Yhdestä puuttui kokonaan etujarru. Päivän aikana puututtiin myös muutamaan otteeseen liian suuriin kokoontumisiin.

–Nuorten asenteissa on huomattavan paljon parantamisen varaa mopokulttuuriin liittyen. Vieläkin on havaittavissa liikaa välinpitämättömyyttä, joka koskee sekä nuoria itseään että heidän vanhempiaan, muistuttaa ylikonstaapeli Jan-Erik Huurne.

Perjantai-iltana mopoliikenne hiljeni ja kello 22 jälkeen liikenteessä oli vain yksittäisiä mopoja. Liikenneryhmät siirtyivät suorittamaan nopeusvalvontaa Länsiväylälle ja 1-tiellä; saldona seitsemän törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista, kaksi liikenneturvallisuuden vaarantamista ja vakavaa piittaamattomuutta sekä yksi rattijuopumus.

Ylikomisario Aapo Isoahon mukaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitos saa keväisin ja kesällä kansalaisilta paljon palautetta ja valvontapyyntöjä koskien mopoihin liittyvää häiritsevää tai vaarallista ajoa.

–Pyrimme nyt vastaamaan tähän palautteeseen tehostamalla valvontaa. Käytännössä valvonnassa puuttumiskynnys on alhainen ja rikkomuksesta seuraamuksena on vähintään rikesakko. Vakavammalla rikkomuksella on usein vaikutuksia myös nuoren ajo-oikeuteen, mikä kesän alkaessa varmasti harmittaa.

Poliisi tulee jatkamaan kaksipyöräisiin kohdennettua tehostettua valvontaa vielä myöhemmin keväällä.

Kuten kuvasta näkee, etujarru puuttuu kokonaan. Silti mopo kulki koeajossa 80 km/h. Ei näin! Myös vanhempien tulee olla perillä nuorison toimista ja puuttua asioihi ennen kuin jotain vakavaa sattuu, painottaa ylikonstaapeli Jan-Erik Huurne.