ILOTULITTEIDEN AIHEUTTAMIEN SILMÄVAMMOJEN MÄÄRÄ OLI VIIME VUONNA KUUSITOISTA, ERITYISESTI KATSOJAT OLIVAT VAARASSA  

Vammojen määrä ei ole vähentynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana 

Suomen Silmälääkäriyhdistyksen vuosittaisen selvityksen mukaan 16 ilotulitteiden aiheuttamaa silmävammaa hoidettiin sairaaloissa viime uuden vuoden aattona ja sen lähipäivinä. Edellisenä vuonna vammoja oli 20 ja sitä edellisenä 11. Viimeisten kymmenen vuoden aikana silmävammojen määrä on ollut keskimäärin 14. 

Potilaat hoidettiin kahdeksassa sairaalassa. Terveyskeskusten hoitamat lievimmät vammat eivät kuulu selvitykseen. Eniten potilaita tuli Helsinkiin (6 potilasta), Jyväskylään, Kuopioon ja Turkuun (2). Joensuussa, Seinäjoella, Tampereella ja Oulussa hoidettiin yksi potilas. Potilaista neljä oli ilotulitusta katselleita naisia ja loput miehiä, joista niin ikään neljä oli katsojia.

Katsojien osuus oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin ja ensimmäistä kertaa yli puolet vammautuneista

Vammautuneesta viisi eli lähes joka kolmas oli 15–17-vuotias nuori, joista kaksi oli itse sytyttänyt rakettia tai ilmapommia, ja yksitoista oli 18–25 vuoden ikäistä nuorta aikuista, joista viisi oli sytyttänyt ilotulitteen.

Ilotulitteita ei saa lain mukaan myydä eikä kotonakaan luovuttaa alle 18-vuotiaille

Neljässä tapauksessa vammoja tuli molempiin silmiin. Kaksi vammaa oli vaikeita. Kunkkutykki Big -niminen raketti räjähti sytyttäessä, jolloin nuoren miehen silmä repesi ja kasvoluita murtui. Ilotulitusta katsonut nuori mies sai padasta tulitteen silmäänsä, jonka värikalvo repesi ja johon syntyi leikkauksen vaativa vammakaihi. Keskivaikea silmäruhje syntyi yhdelle ilotulittaneelle ja yhdelle tulitusta katsoneelle nuorelle aikuiselle, ja molempien silmien sarveiskalvon pintavamma yhdelle tulittaneelle nuorelle ja yhdelle aikuiselle (vaativat pitempää hoitoa mutta todennäköisesti paranevat). Loput vammat jäivät lieviksi (paranevat nopeasti).

Kukaan vammautunut ei käyttänyt suojalaseja, jotka ovat tulittajalle pakolliset ja joita on jo pitkään suositeltu kaikille ilotulitusta ulkona katsoville.

Vammat aiheutuivat 6 padasta (joista 1 vaikea ja 2 keskivaikeaa vammaa), 4 raketista, 2 ilmapaukusta (joista 1 vaikea ja 1 keskivaikea vamma), yhdestä perhosesta ja yhdestä 15 metrin etäisyydeltä keskivaikean vamman aiheuttaneesta omatekoisesta tulitteesta (ruutia lasipullossa). Yksi katsojan silmään osunut ilotulite jäi tuntemattomaksi. Kuudessa tapauksessa tulite laukesi sytyttäessä, kolmessa kaatui (joista 2 pataa) ja lensi kohti, ja neljässä vamman aiheuttaja oli kipinä tai ilotulitteen kappale.  

Varsinaisten 16 ilotulitevamman lisäksi kaksi 5–9-vuotiasta lasta sai vähäisen vamman tähtisadetikun kipinästä ja yksi tinaroiskeesta. Heistä yhdellä oli suojalasit. 

Silmävammojen määrä oli pienimmillään kolme vuotta sitten, jolloin niiden ehkäisemiseen tähtäävä kansalaisaloite oli juuri jätetty Eduskunnalle. Aloitteen käsittelyn viivästyessä ja sen lopulta jouduttua vastatuuleen vammojen määrä palasi jo seuraavana vuonna viime vuosikymmenen tasolle.  

Silmälääkäriyhdistyksen selvitys tehtiin yhteistyössä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan silmätautien klinikan kanssa.