Kansainvälistä naisten päivää vietetään taas ensi viikolla. Miksi se aiheena jo tällä viikolla, niin selityksenä on se, että parempi olla viikko aikaa hankkia jotain, kuin yksi päivä.
Naistenpäivää on vietetty jo reilut sata vuotta ja viimeiset 40 vuotta se on ollut Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä eli päivällä on suurempikin merkitys kuin lahjojen antaminen. Perinteisiin kuitenkin kuuluu omien läheisten naisten muistaminen ja kunnioittaminen kukilla tai muilla pienillä lahjoilla.
Suomessa naistenpäivää on virallisesti vietetty vuodesta 1990.
Kansainvälistä naistenpäivää vietetään kaikkialla maailmassa perjantaina 8.3. YK on julistanut tämän vuoden naistenpäivän kansainväliseksi teemaksi sukupuolten välisen tasa-arvon. Tuoreimman arvion mukaan nykykehityksellä naiset ja miehet olisivat täysin tasa-arvoisia vasta vuonna 2133.

Historiallinen näkökulma

Historiassa naistenpäivä liitettiin voimakkaasti politiikkaan ja sosialismiin ja vähitellen 50-luvulla se irtaantui selkeämmin alkuperäisestä poliittisesta ideologiasta. Nykyään Naisten päivää vietetään, jotta naisten tasa-arvo toteutuisi, Suomessa tilanne on hyvä, mutta jo itänaapurissamme tilanne on aivan toinen.

Sukupuolten tasa-arvo

Tavoitteena saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia. Tyttöjen ja naisten kouluttaminen, heihin kohdistuvan väkivallan ja syrjinnän lopettaminen sekä heidän mukaan ottaminen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon hyödyttää laajasti koko yhteiskuntaa.

Vinkkejä huomioiseen

Jos elämäsi nainen asuu kanssasi samassa taloudessa, tarjoile hänelle aamiainen vuoteeseen.
Jos pääset elämäsi naisen lähelle perjantaina, anna hänelle jalkahieronta tai lahjakortti hierojalle.
Jos aamiainen ei onnistu aikataulusyistä, käväise päivällä kaupassa ja valmista hänelle kotiinpäästyäsi yllätysateria.
Elämä on hektistä. Ehkä rauhallisen hetken antaminen rakkaallesi olisi ajankohtaista perjantaina. Olisiko sinun vuorosi ulkoiluttaa lapset tai koira, ja anna naisellesi omaa aikaa.
Lahjan ostaminen ei ole koskaan huono ajatus, ei varsinkaan tällaisena erikoispäivänä: kukkia, kultaa, ylellisiä matkoja ja jalokiviä voi kokeilla aina.
Jos kuitenkin haluat vielä varmistua tai antaa rakkaallesi toiveen, kysy häneltä, mitä hän toivoisi ja toteuta toive.

KO