Orthexilla on käännetty uusi sivu muoviteollisuuden historiassa, kun fossiilista muovia on alettu korvata uudenlaisella biokomposiitilla, jossa yhdistyvät puun ja muovin parhaat ominaisuudet. Fossiilipohjaista muovia korvaava biopohjainen materiaali on valmistettu kuusesta ja sokeriruo’osta, mikä vähentää tuotteiden hiilijalanjälkeä jopa 80 %.
Orthexilta kerrotaan, että ensimmäisen Gastromax BIO – tuotteet tulivat kuluttajien saataville viime elokuussa ja ne ovat herättäneet valtavasti kiinnostusta. Sarjaan kuuluu erilaisia keittiövälineitä, joista leikkuulaudat tehdään Orthexin Lohjan tehtaalla. Uudet tuotteet ovat käyttöominaisuuksiltaan samanlaisia kuin perinteiset muovituotteet.
Orthexin toimitusjohtaja Alexander Rosenlew kertoo, että tuotteiden puukuitu saadaan Ruotsista Stora Enson sellun ja puutuotteiden tuotannon sivuvirrasta, jolle ei aiemmin ole ollut käyttöä. Sokeriruoko puolestaan kasvatetaan Brasialiasta sellaisilta aluilta, joilla ei pystytä kasvattamaan syötäväksi tarkoitettuja kasveja.
Kukkonen muistuttaa, että biopohjaisetkaan tuotteet, kuten biojätteelle tarkoitetut roskapussit eivät hajoa luonnossa, vaan teollisessa kompostoinnissa.
Orthexin toimitusjohtaja Alexander Rosenlew esittelee uudenlaista biokomposiitista tehtyä leikkuulautaa, joka on valmistettu Orthexin Lohjan tehtaalla. Leikkuulauta sisältää mm. kuusta ja sokeriruokoa.
Ympäristövastuu ohjaa valintoja
Orthexin markkinointijohtaja Hanna Kukkonen sanoo, että tuotteiden turvallisuus on yksi toiminnan kulmakivi, jonka ohella tärkeiksi teemoiksi ovat nykyään nousseet myös kierrätys- ja biomateriaalien käyttö.
-Sosiaalinen vastuu on meille tärkeää ja haluamme olla muovialan edelläkävijä ja minimoida ympäristövaikutukset. Tavoitteena on, että vuonna 2020 tuotannostamme 20% tulisi kierrätetystä ja biopohjaisesta materiaalista, Kukkonen kertoo.
Tavoitteen saavuttamisessa kuluttajallakin on roolinsa.
-Kierrätysmuovista iso osa tulee suomalaisten kuluttajien kierrättämistä pakkausmuoveista, Kukkonen sanoo.
Ainoa haaste kierrätysmuovin käytössä on se, ettei siitä lainsäädännön vuoksi voi tehdä elintarvikekäyttöön tarkoitettuja tuotteita. Muiden tuotteiden valmistukseen se sopii kuitenkin hyvin. Tällä hetkellä tuotannosta 10%, eli melkein kaikki muu kuin elintarvikekäyttöön tarkoitetut tuotteet, valmistetaan kierrätysmuovista. Kierrätysmuovista valmistetut esineet voi myös kierrättää edelleen monta kertaa. Laatu säilyy, kun mukaan lisätään välillä uuttakin muovia.
-Kierrätyksen määrä on kasvanut Suomessa nopeasti ja saamme raaka-ainetta hyvin, mutta tässä asiassa ollaan silti vielä alussa. Esimerkiksi muovin kierrätyspisteitä on liian vähän, sanoo Rosenlew.
-Suomessa kerätään nyt pehmeää pakkausmuovia, mutta uskon, että pian tulee myös kovan muovinkeräys, Kukkonen arvelee.
Rosenlew muistuttaa, että kierrätysmuovin tuottamisen hiilijalanjälki on 80% pienempi kuin öljystä tehdyn muovin, koska alkuprosessi jää väliin. Kun kierrätetty tuote on tullut lopulta tiensä päähän, se poltetaan energiaksi.
-Roskallakin on arvo energian näkökulmasta. Ympäristöarvojen lisäksi se on toinen syy, miksi esimerkiksi meristä yritetään kerätä muovia pois, hän toteaa.
Uusi biomateriaalista valmistettu keittiövälinesarja tuli kuluttajien saataville viime elokuussa. (Tuotekuvat: Orthex)
Ristiriitainen muovi
Muuallakin maailmalla kehitetään tuotteita biopohjaisista raaka-aineista, mutta Rosenlew kokee, että Orthex on alan edelläkävijä, koska yritys on jo tuottanut 98%:sti biopohjaisen tuotteen.
-Teimme jo viisi vuotta sitten strategisen muutoksen, kun päätimme, että haluamme olla kestävän kehityksen edelläkävijä. Sitten aloimme kokeilla eri materiaaleja. Öljy loppuu jossain vaiheessa ja myös ympäristön kannalta fiksuja ratkaisuja pitää tehdä. On mukava tietää, että teemme hyvää, Rosenlew sanoo.
Ennenkin on ollut mahdollista valmistaa tuotteitta biopohjaisista raaka-aineista, mutta uutta on se, että tuotteet pystytään nyt tekemään olemassa olevilla koneilla, massatuotantona ja kuluttajalle mahdolliseen hintaan.
Rosenlew muistuttaa, että myös perinteinen muovin valmistus on osa eri teollisuuden alojen sivuvirtojen hyödyntämistä, sillä sen valmistuksessa käytetään öljyteollisuuden sivuvirtoja eli kaasua, joka muuten poltettaisiin soihduttamalla. Soihduttaminen on ongelmallista ilmaston kannalta.
-Se on materiaalin kokonaisvaltaista käyttöä, että sivuvirratkin hyödynnetään, hän toteaa.
Ongelma muovista syntyy siinä kohtaa, kun se ei käytön jälkeen päädy kierrätykseen tai jätehuoltoon, vaan luontoon.
Orthexilla on tällä hetkellä yksi tehdas Lohjalla ja kaksi Ruotsissa.
-Olemme ylpeitä siitä, että teemme 90% tuotteistamme Pohjoismaissa; Suomessa ja Ruosissa, Kukkonen sanoo.
Päämarkkinat ovat Pohjoismaissa, mutta tuotteita viedään yhteensä yli 40 maahan.
Tervetuloa meille -kampanja avasi tehtaan ovet yleisölle
Lokakuun alussa myös yleisö pääsi tutustumaan Orthexin Lohjan tehtaaseen ja kuulemaan kierrätys- ja biomuovien käytöstä, kun Orthex osallistui Suomalaisen työn liiton valtakunnalliseen Tervetuloa meille -kampanjaan. Nyt toista kertaa järjestettävissä Suomen suurimmissa yhtäaikaisissa avoimissa ovissa on mukana jo lähes 180 tapahtumaa. Tapahtumaviikon avulla Suomalaisen Työn Liitto haluaa tuoda suomalaista työtä ja osaamista laajasti näkyville.
-Ihmisiä kiinnostaa, mitä Suomessa tehdään, mutta täällä ollaan myös vaatimattomia, eikä osata kertoa, joten keksimme viime vuonna Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi valtakunnalliset avoimet ovet yrityksille, sanoo Nina Pohjoiskoski Suomalaisen työn liitosta.
Hän kertoo, että avoimet ovet saivat viime vuonna hyvän vastaanoton niin yritysten kuin vierailijoidenkin puolesta.
-Avoimista ovista on tarkoitus tulla traditio. Se on yrityksille hyvä apuväline kertoa toiminnastaan. Järjestää voi esimerkiksi rekrytointi- tai sidosryhmätilaisuuden, Pohjoiskoski sanoo.
Tapahtuman suosio näkyi myös Orthexilla, jonka tehdaskierrokselle osallistui kymmeniä henkilöitä.
SMS